Posiadam obecnie Nikkor 18-200 VR jako mój główny objektyw dla mojego D50 i jestem coraz bardziej rozczarowany jego jakością. To znaczy jest to świetny objektyw amatorski, świetny na wakacje, zdjęcia rodzinne i w ogóle zdjęcia albumowe.
Jednak jeśli chcesz wyjść na trochę szersze wody to nawet dla zaawansowanego fotoamatora jest to objektyw niewystarczający. Jego główną wadą jest jego zła ostrość. Oto zdjęcia testowe:
http://www.pbase.com/pulkownik_swiat...0_vr_sharpness
gdzie porównuję ten objektywm ze stałką 50mm/1.8. Nie ma nawet porównania!
Zastanawiam się więc nad zastąpieniem tego objektywu przez dwa objektywy: krótki zoom w przedziale 17-50, i drugi powyżej 70.
Na pierwszego zooma to już wybrałem Tamron 17-50/2.8. Ma świetne opinie, wygrał parę nagród i się już na niego szykuję. Kosztuje trzy razy mniej niż słynny Nikon 17-55/2.8, a też jest znakomity.
Nie wiem jednak jaki objektyw wybrać jako długi zoom. Wiem że Nikon w październiku ma wypuścić nowość 70-300 VR. Oczywiście jest to nowy objektyw i nie wiadomo jeszcze jaki on naprawdę będzie. Koszt: ciut powyżej $500.
Pytanie: czy warto na niego czekać? Czy będzie on lepszy na zakresie długich zoomów niż 18-200 VR? Czy będzie ostrzejszy i jak bardzo? A może są inne objektywy w podobnych cenach które polecacie?
Dzięki z góry
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami