Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie SB 900 - "Zoom ERR"

Witam.
    Czy ktoś z was spotkał się z komunikatem w czasie pracy z SB 900 "zoom ERR".
    Pracuje na zestawie SB 900 + D-90 (18-105 VR). Kilka razy w czasie focenia wesela pojawił mi się taki komunikat, w sumie to lampa dalej błyska ale w instrukcji nic nie ma na ten temat. Błąd znika dopiero po wyłaczeniu lampy.

Domyślnie

Dokładnie miałem wczoraj na weselu to samo i to co najciekawsze tylko przy tym szkle bo przy innych to nie występowało

Pozostaje tylko wyłączyć i włączyć lampę
    D90 | sb-900 | N18-105 | N18-85| N50/1.4G

Domyślnie

Mam taki sam komunikat na zestawie D300 + T17-50 - pomaga tak jak u Was, przełącznik OFF -> ON
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Ten sam komunikat pojawił się koledze w sobotę na weselu w D200+N18-200. Wyłączył i włączył i działała dalej. Prawdopodobnie czasami ten odbłyśnik stawia większy opór podczas przesuwania i pewnie wyświetla się ten komunikat. Zapewne jest zabezpieczenie w przypadku gdyby odbłyśnik zakleszczył się przy przesuwaniu i żeby silniczka nie spalić wywala "zoom err" i pewnie przestaje go dalej przesuwać. Po restarcie i braku trwałego oporu zoom pracuje już dalej prawidłowo.

Domyślnie

witam, u mnie wyskoczył ten błąd w sobotę, niestety wyłączenie i włączenie lampy nie pomaga, wymiana baterii, ani reset ustawień też nie serwis? <beksa>

Domyślnie

tak w ramach OT - w jednym temacie ludzie się licytują czym się NIE DA zrobić ślubniaków, że FX i stałki to minimum a tu proszę - 18-105, D90, 18-200... Czuję się podbudowany

A z samym błędem spotkałem się już na innych forach i owszem - zauważono, że pojawia się to bez względu na szkło z jakim się strzela. Jednemu czasem - innemu wcale.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cervandes Zobacz posta
    tak w ramach OT - w jednym temacie ludzie się licytują czym się NIE DA zrobić ślubniaków, że FX i stałki to minimum a tu proszę - 18-105, D90, 18-200... Czuję się podbudowany

A z samym błędem spotkałem się już na innych forach i owszem - zauważono, że pojawia się to bez względu na szkło z jakim się strzela. Jednemu czasem - innemu wcale.
    Ja się tam na ślubach nie znam ale wydaje mi się że ci ludzie mają rację gdyż oni nie piszą że występuje im taki błąd z ich sprzętem.
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

Domyślnie

Trochę obok tematu, ale z tym "Zoom ERR" to Sabinka równa do najlepszych, czyli M58AF1
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Uprawnienia umieszczania postów