Pomysl nad stalkami 35mm/1.8 i manualnym Samyangu 85mm/1.4.
Szukaj
Pomysl nad stalkami 35mm/1.8 i manualnym Samyangu 85mm/1.4.
jeżeli chcesz portret to 50 bedzie jednak troszkie za krótko - taka jest przynajmniej moja opinia
jeżeli chcesz krajobrazy to 17 będzie jednak troszkie za szeroko - taka jest przynajmniej moja opinia
Oczywiście są kompromisy![]()
Co byś nie wybrał z tych dwóch T17-50 V T28-75 to po jakimś czasie będzie potrzebował albo dłużej albo szerzej - Niestety.
Może pojdź tą drogą:
1 szkło T 28-75 (wielozadaniowe bez krajobrazów)
2 szkło jak sie kaska przypałęta T12-24 albo S10-20 (krajobrazy, miejska dżungla, reporterka, wnetrza)
polecam tamrona 17-50. to świetne szkło. nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz.
jestem akurat na wyborze jakiegos niedrogiego DSLR dla mojej slubnej i z przekopania
wszelkiej masci testow i recenzji, wychodzi mi, ze ja chwile obecna takie cos jak
Nikkor 18-105 w zasadzie robi rynek entry level Nikona. bo jak korpusowo nie wyglada
to jakos wybitnie na tle Canona, tak ten lensik za 200 EUR absolutnie zamiata konkurencje.
bez porownania lepszy od 6-megapikselowego krola winiety 18-70 albo jego wydluzonej
wersji 18-135.
Tamron 17-50... mozna, fajnie miec f/2.8. ale czy majac takie 18-105 z VR warto wydawac
dobre 1,5x tyle za ta teoretyczna 1 dzialke? bo w praktyce ponizej f/4 Tamron nie jest
przesadnie ostry, a od f/4 to Nikkor 18-105 jest rowny jakosciowo. a od 50mm Nikkor
jest juz bezkonkurencyjny
tak serio... ja dyzurny Canonier forum chce wlasna zone (po pierwszej jej reakcji "nie chce Nikona")
przekonywac do wlasnie D80 ze wzgledu na to jedno szkielko 18-105 VR. a moglbym jej zlozyc
450D + Tamron, gdzie matryca jest, badzmy realni, duuuuzo lepsza. a na dodatek mialbym backup
do mojej puszki.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Zdecydowałem sie i jestem posiadaczem N 18-70, 50 f/1,8 i Tamron 55-200. Jak na razie jestem zadowolony, do tego na 50 i Tamrona kupilem UV hoya superHMC na 18-70 mam polara HAMY.
Skontaktuj się z nami