Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Obiektyw do D80

Domyślnie

Pomysl nad stalkami 35mm/1.8 i manualnym Samyangu 85mm/1.4.

Domyślnie

jeżeli chcesz portret to 50 bedzie jednak troszkie za krótko - taka jest przynajmniej moja opinia
    jeżeli chcesz krajobrazy to 17 będzie jednak troszkie za szeroko - taka jest przynajmniej moja opinia

Oczywiście są kompromisy

Co byś nie wybrał z tych dwóch T17-50 V T28-75 to po jakimś czasie będzie potrzebował albo dłużej albo szerzej - Niestety.

Może pojdź tą drogą:
    1 szkło T 28-75 (wielozadaniowe bez krajobrazów)
    2 szkło jak sie kaska przypałęta T12-24 albo S10-20 (krajobrazy, miejska dżungla, reporterka, wnetrza)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie

polecam tamrona 17-50. to świetne szkło. nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz.

Domyślnie

jestem akurat na wyborze jakiegos niedrogiego DSLR dla mojej slubnej i z przekopania
    wszelkiej masci testow i recenzji, wychodzi mi, ze ja chwile obecna takie cos jak
    Nikkor 18-105 w zasadzie robi rynek entry level Nikona. bo jak korpusowo nie wyglada
    to jakos wybitnie na tle Canona, tak ten lensik za 200 EUR absolutnie zamiata konkurencje.
    bez porownania lepszy od 6-megapikselowego krola winiety 18-70 albo jego wydluzonej
    wersji 18-135.

Tamron 17-50... mozna, fajnie miec f/2.8. ale czy majac takie 18-105 z VR warto wydawac
    dobre 1,5x tyle za ta teoretyczna 1 dzialke? bo w praktyce ponizej f/4 Tamron nie jest
    przesadnie ostry, a od f/4 to Nikkor 18-105 jest rowny jakosciowo. a od 50mm Nikkor
    jest juz bezkonkurencyjny

tak serio... ja dyzurny Canonier forum chce wlasna zone (po pierwszej jej reakcji "nie chce Nikona")
    przekonywac do wlasnie D80 ze wzgledu na to jedno szkielko 18-105 VR. a moglbym jej zlozyc
    450D + Tamron, gdzie matryca jest, badzmy realni, duuuuzo lepsza. a na dodatek mialbym backup
    do mojej puszki.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Zdecydowałem sie i jestem posiadaczem N 18-70, 50 f/1,8 i Tamron 55-200. Jak na razie jestem zadowolony, do tego na 50 i Tamrona kupilem UV hoya superHMC na 18-70 mam polara HAMY.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów