Close

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 141

Domyślnie

Jeśli komuś nie potrzebne jest uszczelnienie a aparat służy do robienia zdjęć a nie wbijania gwoździ, to jakie znaczenie ma częściowe uszczelnienie 40D i teoretycznie większa trwałość puszki ? piszę teoretycznie, bo nie spotkałem jeszcze przypadku, żeby d70/d80/d90 komukolwiek nie wytrzymało mechanicznie. Moje d70 spadło wiele razy, pomimo brak uszczelnień przetrwało wszlkie ekstremalne sytuacje zdjęciowe i w bardzo dobrym stanie zmieniło właściciela. Tymczasem w niecie można przeczytać o sytuacjach plenerowych (fakt że dość ekstremalnych) w których d700,d3, d3x, a900 dawały radę, a canony 5d2 - które są na pewno solidniej wykonane i uszczelnianie niż 40D rdzewiały i przestawały robić zdjęcia.

To tak na marginesie - nic nie umniejszając 40D które uważam za bardoz udaną konstrukcję w świetnej cenie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak na razie sytuacja wygląda dla mnie następująco:
    40D<d90<50D

40D przegrywa aktualnie ze względu za cenę na poziomie d90 (który z tej dwójki bym wolał)
    Z całego zestawienia najlepiej wypada 50D, który będzie moim wyborem o ile starczy pieniędzy..

Trochę mnie nęci to nagrywanie filmów w d90, niby gadżet no ale zawszę..
    Im dłużej się zastanawiam tym dalej do wyboru ;p

Domyślnie

biorac pod uwage ceny, to niespecjalnie potrafie uzasadnic zakup czegokolwiek innego niz 40D.
    zwlaszcza jesli mamy mowic o zestawach ze szklami 70-200, bo wtedy 40D + 70-200 jest po
    prostu najlzejsze, z okladem najszybsze, ostrzejsze i ma najlepsze kolory (mozemy sobie robic
    jaja z czerwonego paska, ale kolory to te obiektywy daja swietne - a konkurencja z kwachem
    "ala Sigma" to jest bicie lezacego).

w zestawie z 50/1.4 (reszta czesci wspolnej tych zestawow) raczej remis, chociaz pod wzgledem
    rozdzielczosci to zdaje sie nikonowska wersja jest najlepsza.

co do innych uwag - zestaw z Sony ma przewage w postaci szkla 16-80, bo to jest absolutnie
    super wygodny zakres. abstrahujac od jakosci optycznej tego szkla (rozne sa opinie), to samo
    posiadanie takiego zooma daje ogromna wygode. w Nikonie jest opcja 16-85 i tez bym ja rozwazal.
    w Canonie doraznie brak sensownej alternatywy, a nadchodzacy 15-85 ma byc znacznie drozszy.
    punkt na minus dla Canona.

natomiast co do 24-105 L w cropie... taki sobie zakres przy tym swietle. bo o ile jeszcze 24-70/2.8
    ma w cropie sens (bo zakres idealny do portretu a swiatlo pozwala powalczyc) o tyle 24-105 juz
    do portretu jakby nie do konca. z drugiej strony, jako spacerzoom (ktorym jest w korpusie FF) juz
    sie w cropie nie sprawdza, bo ciut wasko. moze zamiast tego zaczac od protezy w postaci 17-40,
    ktora w cropie robi sie zupelnie sensownym (pod wzgledem zakresu) standardowym zoomem?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

jak chcesz canona to kup sobie tańszego 40d bo i tak za rok kupisz 7d [ więc szkoda przepłacac na 50d ]
    a jak chcesz nikona to kup d90 bo to nie za tanio i nie za drogo jest
    kup i zacznij wreszcie robic zdjecia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

akustyku zakup czegoś innego jest o tyle uzasadniony, że spełnia jedno z kryteriów którym jest czytelny LCD..
    Zaciekawiło mnie to co napisał streetfighert69, a mianowicie - pomiar światła z manualami w 50D.
    rycerzu 7D nie kupię, bo następnym aparatem będzie FF, a zdjęcia robię cały czas, w końcu od tego mam aparat

Domyślnie

ale na czym polega ten problem z LCD? ze histogramu nie bedzie widac?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oczywiście, że będzie, jednak wolałbym mieć wyświetlacz z większą rozdzielczością, który jak pewnie przyznasz mi racje jest czytelniejszy.
    Nie mniej jednak, zakup 40D rozważam cały czas

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale na czym polega ten problem z LCD? ze histogramu nie bedzie widac?
    niektórzy widocznie oceniają jakośc zdjecia na 3calach

Domyślnie

Nowe LCD miażdżą stare tak, że potem nie można nic zrozumieć na takim d50. Miałem ostatnio okazję oglądać fotki na jakimś canonie ze "starym" LCD - makabra.
    pozdr
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Nowe LCD miażdżą stare tak, że potem nie można nic zrozumieć na takim d50. Miałem ostatnio okazję oglądać fotki na jakimś canonie ze "starym" LCD - makabra.
    pozdr
    bosko. a ja potem ogladalem zdjecia z mojego 5D (z takim sobie, zeby nie powiedziec kiepskim, ekranikiem) i porownywalem je z D90. fakt, w rozmiarze znaczka pocztowego D90 byl ladniejszy. niestety, na czymkolwiek wiekszym...

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów