Close

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 141

Domyślnie

Niemniej jednak jest to nadal dwukrotna roznica w cenie, w dodatku nie usprawiedliwiona jakoscia obrazka. AF w D300 jest oczywiscie znacznie bardziej zaawansowany, ale nie znaczy to, ze ten z 40D bedzie przeszkadzal w robieniu nawet dynamicznych ujec, bo wiekszosc osob bardzo chwali AF serii xxD od wlasnie 40D w gore. Jedyne co tak naprawde przeszkadza w 40D to wyswietlacz.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Tylko wez poprawke na to, ze porownujesz puszki z dwoch roznych segmentow cenowych - calkowicie inaczej pozycjonowane przez obu producentow. Doplacasz za inne rzeczy, nie tylko matryce - kompletnie inny pomiar swiatla, autofocus na poziomie korpusu jednocyfrowego, korpus magezowy, uszczelnienia, mozliwosc pracy 8fps etc.

Wybacz, ale argument "roznica w cenie nie usprawiedliwiona jakoscia obrazka" swiadczy moim zdaniem o pewnej ignoracji w kwestii jak pozycjonowane sa poszczegolne aparaty przez producentow, mozna taki argument podniesc, ale nie do konca bedzie on mial odniesienie do rzeczywistosci, w tym sensie, ze wezmy np. Nikona - i tam
    mamy puszki, ktore generuja bardzo podobnej jakosci obrazek - D5000 / D90 / D300s, czy tez tandem D700/D3, a jednak sa calkiem inaczje pozycjonowane - takze cenowo - ze wzgledu na inne cechy danych korpusow niz sam obrazek, co wiecej za pewne cechy niezwiazane bezposrednia w samym obrazkiem producenci kazda sobie slono placic.

Canon do tej pory postepowal odmiennie, czyli wlasnie pozycjonowal puszki glownie za pomoca obrazka (aps-c, 5d, aps-h i 1ds), ale jak widac po ruchach Nikona (D3/D300/D700), gdzie bardzo duza ilosc cech korpusu jednocyfrowego zostala zapakowana do nizszych modeli, zaczal na tym polu przegrywac i teraz zaczyna robic
    podobnie, czego przykladem jest 7D (zaawansowany autofocus, uszczelnienie etc). I za to tez kaze sobie w 7D placic.

Ja nie neguje faktu, ze 40D ma obecnie rewelacyjny stosunek mozliwosci do ceny, niemniej jednak bezposrednie porownanie puszek pozycjonowanych w roznych segmentach cenowych jest generalnie bez sensu, to tak samo jakbys porownywal cenowo samochody z roznych segmentow. Wiadomo da sie, ale wiadomo, ze wzyszy segment zawsze bedzie sie cenil.

Jak kolega rozwaza kupno puszki klasy D300/D300s, to niech rozwazy tez 7D w podobnej klasie cenowej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kichu1979 no właśnie co do tego porównywania nie zgodzę się do końca, dla mnie ma sensu.
    Co do plusów d300 które wymieniłeś, oczywiście istnieją ale obawiam się że w fotografii jaką uprawiam mają one marginalne znaczenie..

streetfighter69 co do Twojej wypowiedzi, przydała się jak najbardziej Co do 35/x.x - nie upieram się na 1.8 ale 35/2 jest dosyć słabe.. a 35/1.4 drogie
    Szczerze mówiąc gdyby nie ograniczenia finansowe nie zastanawiałbym się w ogóle..

A na razie problem pozostał, w chwili aktualnej wygrywa 40d... w przypływie gotówki 50d..
    co dalej zobaczymy..
    byłbym wdzięczny jeszcze za jakieś opinie posiadaczy/użytkowników a700/d300

Domyślnie

MOja opinia jest taka: D300 = AF Fine Tuning. Niektórzy maja "słabe" zdanie na ten temat, moim zdaniem - bezcenne. Ale z tego co pamiętam, 50D już chyba też to ma.
    Pozdr
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jot Zobacz posta
    kichu1979 no właśnie co do tego porównywania nie zgodzę się do końca, dla mnie ma sensu. Co do plusów d300 które wymieniłeś, oczywiście istnieją ale obawiam się że w fotografii jaką uprawiam mają one marginalne znaczenie..
    jot, ja Twoj tok myslenia jak najbardziej rozumiem i w takim ukladzie nie ma co dyskutowac. Natomiast polemizowalem z kolega streefighter, ktory twierdzil, ze roznic miedzy tymi puszkami de facto nie ma, a roznice cenowe sa nieuzasadnione. To niestety jest grube uproszczenie, co widac chocby po przykladzie Canona i 7D, ktory jest sytuowany jako bezposredni konkurent 300s (tej samej klasy puszka) i tez kosztowal bedzie podobnie.

Kwestia otwarta jest czy dla kogos roznice za ktore placimy w tego typu korpusie (topowa puszka aps-c z segmentu semi-pro) beda warte wydatku.

I jeszcze przestrzegalbym przed pochopnym negowaniem funkcjonalnosci oferowanej przez puszki z wyzszego segmentu... czesto te roznice nie sa tak oczywiste, gdy czytamy specyfikacja czy testy w sieci... a takze nawet wtedy, gdy dostaniemy puche w lape. Natomiast bardzo zaskakujace bywaja sytuacje, kiedy np. po miesiacu czy dwoch uzywania np. D300s ktos dalby Ci do reki 40D. Wydaje mi sie, ze wowczas refleksa moglaby byc nieco inna.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 13-09-2009 o 21:27

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

@maki - zgodzę się - bardzo przydatne, chyba, że stać kogoś na szklarnie od Nikkora. Jak chwyciłem D300 do ręki to od razu mi się spodobał, Canon jakoś nie siedzi mi w łapie, obsługa Nikona jest dla mnie lepsza. Dodatkowo cechy, które wcześniej wypisał kichu (m.in. bardzo przydatne wg mnie uszczelnienie) - wszystko zadecydowało, że jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem D300
    Ostatnio edytowane przez switch ; 13-09-2009 o 21:41
    Magnezowe cos z lusterkiem w srodku, zoltym paskiem i do tego sloiki
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    polemizowalem z kolega streefighter, ktory twierdzil, ze roznic miedzy tymi puszkami de facto nie ma, a roznice cenowe sa nieuzasadnione. To niestety jest grube uproszczenie
    Kichu, a gdzie ja tak napisalem, w ktorym miejscu??? Roznice sa, to oczywiste, ale moja wypowiedz kierowalem do kolegi, dla ktorego - jak sadze (choc moge sie mylic) - te roznice nie beda warte dwukrotnej roznicy w cenie. Moje porownanie oparlem na wykonywaniu zdjec z pominieciem sytuacji ekstremalnych, nie uwzglednialem tez kontekstu fotografii zawodowej, bo do tego rodzaju zadan sa jeszcze inaczej pozycjonowane puszki. Staralem sie o porownanie, ktore moze byc cenne dla zwyklego uzytkownika, ktory z zalozenia i tak nie wykorzystuje pelnych mozliwosci sprzetu. Mysle zreszta, ze Canon, zmuszony przez konkurencje do dzialania, niebawem odzyska miano lidera fotografii cyfrowej, potencjal tej marki jest wielki, tyle ze znani sa z nie robienia niczego, czego nie wymusi na nich konkurencja. Do czego zmierzam? Otoz do tego, ze w tej chwili 40D jest rewelacyjnym wyborem dla autora watku ze wzgledu na znakomity stosunek jakosci do ceny, natomiast rozwoj w Canonie jest nieunikniony (jak widac po 7D) i za jakis czas na pewno bedzie na co 40D zmienic. Nie ma juz dziury miedzy seria xxD a 5D. A Nikon? Byl, jest i bedzie drogi, oferuje to co najlepsze, ale w najwyzszych cenach. W Canonie mozna wybrac bardziej kompromisowy (glownie cenowo) zestaw - przykladowo znakomity i w miare kompaktowy 70-200/4 IS za 4000zl zamiast ogromnego i ciezkiego Nikkora 70-200VR za ponad 8000zl.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

widzę, że mamy tu mała dyskusję, ale to dobrze, a nawet lepiej dla mnie

do zestawienie dochodzi d90, 3 cale lcd, 12mp, 5fps + dostęp do 24-70/2.8 i 70-200/2.8 od shadow_alexa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

D90..... no to w tym momencie jaki jest sens zastanawiania się nad D300, jeżeli z Twoich wypowiedzi jasno wynika, że nie potrzebujesz takiej puchy. D90 to klasa niżej. Teraz można porównywać. Tyle, że D90 nie ma np magnezowego korpusu a 40d go posiada (ale chyba tego nie potrzebujesz, jeżeli rezygnujesz z D300), Nikon ładnie szumi przy tym ISO 800, ma tyle fps'ów ile zakładałeś, jest lżejszy (przez co bardziej ergonomiczny?) i ma duży lcd. Zresztą niech wypowiedzą się posiadacze Canona i dedziewięćdziesiąt.
    Ostatnio edytowane przez switch ; 13-09-2009 o 22:32
    Magnezowe cos z lusterkiem w srodku, zoltym paskiem i do tego sloiki
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

40/50D tez nie sa bezposrednia konkurencja D80/90. Seria xxD Canona znajduje sie pomiedzy seriami Dxx i Dxxx Nikona, ale mimo wszystko blizej im do Dxxx. Wybierajac miedzy D90 i 40D wolalbym... 50D Ma magnezowe body, czesciowo uszczelnione, 15mpx, prawie 7fps, wyswietlacz VGA, AF fine tuning oraz pomiar swiatla z manualami. Na korzysc D90 w tym zestawieniu dziala jedynie CLS i kumpel z obiektywami Nikona. Predzej czy pozniej jednak bedziesz musial sam kupic szkla i wtedy zobaczysz dlaczego Canon Tak czy inaczej, cokolwiek z wymienionych sprzetow wybierzesz, bedziesz zadowolony.

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów