Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Teoretycznie użycie opcji ICM zapina konwersję do profilu Epsona, którego nazwa jest podana w oknie Printer Profile Description - w tym wypadku był to Pro7880_PLPP260, czyli profil dla drukarki 7880 i papieru Luster 260g/m2. Profile dla papierów powinny się znajdować w katalogu c:\windows\system32\spool\drivers\color - jest to systemowy katalog gdzie przechowywane są wszystkie profile.

Jeśli profili dlaczegoś ni ma, to sterownik przeprowadza konwersję do profilu uśrednionego, tylko to już działa tak sobie pi razy drzwi i niekoniecznie daje megadobre rezultaty, przy czym oczywiście nie testowałem wszystkich kombinacji papierów i drukarek Epsona, zawsze używałem raczej droższych Epsonek (Photo EX, 1200, 1270, 1290, R1800, a obecnie poszedłem na całość i mam Stylusa Pro 7880) i nie jestem pewien jak to tam wygląda, ale filozofia działania sterów Epsonek zwykle jest b. podobna zarówno w drukarce za 200 jak za 20000PLN.

Ogólnie najpewniejszą metodą jest konwersja "Photoshop Manages Colors", z wyłącznonym zarządzaniem barwy w sterowniku drukarki (ICM off - no color management) i zapiętym pewnym profilem konretnej drukarki i papieru. Profile dla różnych papierów zwykle instalują się podczas instalacji oprogramowania drukarki.

Domyślnie

U mnie po wieczornych testach wychodzi na to, że:
    1. Skończył mi się Epson Premium Glossy
    2. Wydruki na papierach: HP Advanced Photo (gramatura 250g/m2) przy ustawieniach, o ktorych pisal Czornyj czyli: ICM w drukarce off, w LR2 wybrany Epson Premium Glossy -- słabe
    3. Wydruki na papierach: Agfa Photo Super Glossy (gramatura 260g/m2) przy takich samych ustawieniach jak 2 -- słabe, acz _zupełnie_ inne niż w przypadku 2.

Wniosek: Czornyj miał stuprocentową rację pisząc, że rodzaj użytego papieru _ma kolosalne_ znaczenie.
    Wniosek 2: Do testów powrócę, jak uda mi się gdzieś trafić papiery Epsona... Czornyj, może wiesz gdzie w Krakowie można dostać te papiery?

Swoją drogą -- bardzo chętnie obejrzałbym wydruki z 7880. Muszą być obleśnie dobre...

EDIT:
    Najlepsze efekty uzyskałem drukując na..... płycie DVD przeznaczonej do zadrukowania
    Tutaj kolory były idealnie takie same, jak na monitorze.

EDIT2:
    I nasuwa mi się pytanie: Czy istnieje możliwość zdobycia profili do papierów np HP, żeby zapiąć je do LR2 i móc drukować Epsonem na papierach HP w przewidywalny i poprawny sposób?

EDIT3:
    Na dobranoc znalazłem taki link: http://www.velocityreviews.com/forum...n-results.html
    So... jakby nie było pytania w EIDT2 zdaje się.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 09-09-2009 o 23:15
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Na oglądanie wydruków z 7880 serdecznie zapraszam (są ultymatywnej jakości, miło popatrzeć), przy okazji mogę dać w prezencie wydrukowany wzorniczek z zestawem megawrednych fotografii, którego można sobie używać do testowania monitorów i uświadomienia sobie, jak nędzną popierdułką są chemiczne odbitki z minilabów.

Wracając do profili drukarek - papier ma sakramencki wpływ na efekt, oczywiście podobnie jak również atramenty, sposób rastrowania i linearyzacja drukarki, więc profil musi być przygotowany dla konkretnej kombinacji papier+drukarka+atramenty. Zmiana któregokolwiek z tych elementów układanki sprawia, że profil do niczego się nie nadaje. Należy zatem sprawdzać przed zakupem, czy producent papieru oferuje profile dla naszego modelu drukarki, co oczywiście nie ma miejsca w przypadku papierów HP, czy taniej Agfy z Lidla.

Domyślnie

Oj tam z Lidla od razu. W Saturnie mi żona kupiła kiedyś...

Co do obejrzenia wydruków z Twojej mega maszynki -- ślę PW.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Oj tam z Lidla od razu. W Saturnie mi żona kupiła kiedyś...

Co do obejrzenia wydruków z Twojej mega maszynki -- ślę PW.
    Akurat papier agfowski często rzucają w Lidlu w korzystnej cenie, stąd podejrzenie

Na oglądanie maleństwa serdecznie zapraszam!

Domyślnie

Walka trwa nadal a efekty nadal fatalne.
    Papier Epsona oryginalny zdobyłem; postępuję zgodnie z wcześniejszymi poradami:
    Próbuję na dwa sposoby:
    1. ICM w sterowniku drukarki "off" -- wtedy w LR2 wybiream profil dla mojego papieru Premium Glossy
    2. ICM w sterowniku drukarki "on" -- wtedy w LR2 wybieram zarządzanie kolorem przez drukarkę

Wydruki nadal są opłakane.
    Całość jest znacznie przekontrastowana -- giną sczegóły w cieniach (nawet pod światło nie widać, by tam cokolwiek było, na wydruku) -- a na monitorze bez problemu można dostrzec.
    Kolory ciągle przekłamane; najgorzej sytuacja prezentuje się w okolicach czerni -- np. czarne włosy osoby na zdjęciu są ... fioletowe. Tam, gdzie jest ich więcej (gęstrze) są czarne; bez szczegółów, tam, gdzie jest ich mniej (np. rozwiana fryzura na tle nieba) robi się fiolet -- choć na monitorze wszystko wygląda ok.

Zielony jest ciągle brunatny. Błękit (niebo) wpada w nienaturalny róż. A skóra jest żółto-zielona...

Jakieś pomysły dodatkowe? Ja mam dość; zmarnowałem już prawie cały komplet oryginalnego tuszu i kilkanaście(dziesiąt?) kartek nietaniego papieru;
    www.jswierad.pl

Domyślnie

A monitor masz dobrze skalibrowany? Może tu też jest jakiś problem?
    Jacek

Domyślnie

Rozkalibrowany monitor aż tak by nie popłynął, przypadkowe odchyłki tonów różnych walorów barwnych mogą być spowodowane wyłącznie złym profilem drukarki. Tego typu efekty widziałem wyłącznie w przypadku stosowania zamienników tuszy lub nieorginalnych papierów.

Domyślnie

Ja zrobiłbym prosty test. Wydrukuj cokolwiek na papierze epsona, ale nie spod LR czy PS lecz z oprpgramowania dostarczonego przez producenta drukarki. Jeśli kolorki będą oki tzn., że Vista miesza w ustawieniach co wogóle by mnie nie zdziwiło bo ten system to jeden z większych bubli Microsoftu.
    Generalnie mam R285 pracuję na XP, obrabiam w PSE7.0 lub NX i efekty wydruku na oryginalych paierach i tuszach są więcej niż dobre.
    Jeszcze jedno ja pracuję począwszy od ustawień w body do końcowego etapu obórbki w przestrzeni AdobeRGB
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

To wszystko wydaje się dość dziwne.

Przy przestrzeganiu procedur podanych przez Czornyj"ego - na papierze Epson Premium Glossy wyniki powinny być więcej niż poprawne.

Proponuję w tej kolejności:

1. sprawdzić czy w odpowiednim katalogu są w ogóle profile generyczne drukarki (może się przez przypadek nie zainstalowały z płyty instalacyjnej, może na płycie były profile od innego modelu, co jednak wydaje się mało prawdopodobne)
    2. Jeśli są na płycie - może wgrać je jeszcze raz "na piechotę"
    3. Sprawdzić czy przez przypadek nie jest zapięty jakiś profil monitora inny niż fabryczny, w tym wypadku kolory na monitorze "nie są prawdziwe", spróbować zapiąć S-rgb z tego samego katalogu ( właściwości - ekran - ustawienia- zaawansowane - zarządzanie kolorami)
    4. sprawdzić czy przez przypadek nie zainstalowałeś tuszy w nieodpowiednich gniazdach drukarki (np. magenta-light magenta)
    5. sprawdzić drożność dysz drukarki (chyba że jest nowa). Dziwne efekty powstają czasem jeżeli jeden z kolorów podawany jest nieregularnie (miałem raz tak w Epsonie R300 kiedy z konieczności musiałem użyć czarnego zamiennika).
    6. Jeśli nic nie pomoże - użyć innego komputera w celu wyeliminowania ryzyka niepoprawnego wyświetlania kolorów przez monitor, lub jakąś aplikację działającą w tle a wpływającą na przetwarzanie barwy. Na początek wyeksportuj jakieś obrobione zdjęcie do JPG lub TIFFa i obejrzyj na innym komputerze - czy barwy nie różnią się w sposób zasadniczy.

Przed wydrukiem - dwa razy sprawdzać czy zapisały się w sterowniku drukarki polecenia: ICM - bez zarządzania barwą - jeżeli korzystasz z zarządzania poprzez aplikację. Mi zdarzało się że zaznaczone kwadraciki w magiczny sposób się "odznaczały". W ten sposób unikniesz podwójnego "tłumaczenia koloru" na język drukarki tj. na sposób i proporcje używania poszczególnych tuszy dla zadanej barwy.

Przy próbach proponuje trzymać się jednego papieru, najlepiej Epsona. Jeśli próby będziesz musiał powtarzać - rób je w formacie 10*15 - będzie taniej. Profile dla różnych papierów Epsona są różne - na to też zwracaj uwagę.

Papier HP Advanced Photo - jest dedykowany do drukarek z tuszem pigmentowym, Twoja ma tusze barwnikowe i samo to powoduje inne odtwarzanie barw, pomijając możliwą małą trwałość wydruku i inne efekty specjalne. Na epsonie R300 zauważam niewielkie odchylenia barw na tym papierze w stosunku do efektów na papierze Epson Premium Glossy. Natomiast na profilu generycznym z powodzeniem daje się używać Tetenal Photo Glossy oraz Semi Matte - efekty są niemal nierozróżnialne do Epsona. Są to papiery do atramentów barwnikowych.

Unikaj papieru Agfa Photo - próbowałem - kosz. Nie tylko ze względu na to że profile generyczne nie pasują. Jest na słabym podłożu, wysycha i zwija się w kłębek. Agfa Pgoto to nie Agfa. Używam go tylko do wydruków próbnych. Oraz tablic testowych
    D200 i trochę różności.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów