Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Z trzciną.

Domyślnie

kadr naprawde dobry ale konwersja niestety lezy, zbyt szaro to zrobiłeś - czekam na wersję poprawioną w jakim profilu to zapisłes ? bo NX nie chce mi tego otworzyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfapasje Zobacz posta
    RGB. alfa 200
    przy prezentacji w necie lepiej jest fotkę przekonwertować do sRGB gdyz czasami RGB strasznie przekłamuje kolory, a dlaczego robisz w RGB z przekonania ze jest lepiej czy z zastanych w puszcze ustawień ?

Domyślnie

a możesz mnie pokierować jak wygląda taka konwersja. BW robie w skali szarości. Poprosze o więcej informacji bo przyznam że troche nie w temacie jestem.

Domyślnie

w ustawieniach aparatu masz profil barwny sRGB i zapewne ten który wymieniłeś czyli RGB. alfa 200 - jednakze jest to profil który uzywany jest z reguły przy druku zdjęc
    generalnie wszyscy (no oczywiscie nie wszyscy ale wiekszość ) uzywa ustawień sRGB zmień sobie w puszcze na sRGB

ps.co do metody jak wiesz ja robie w NX-ie więc Ci nie podpowiem jak to wyglada w PS-ie

Domyślnie

a możesz mnie pokierować jak wygląda taka konwersja. BW robie w skali szarości. Poprosze o więcej informacji bo przyznam że troche nie w temacie jestem.
    ja BW robie przez mieszanie kanałów, a potem na warstwach krzywymi i poziomami podciągam kontrasty, a gumka wymazuje to co mi się wydaje zbyt ciemne...
    kadr dobry jak juz Harb napisal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wypass Zobacz posta
    ja BW robie przez mieszanie kanałów, a potem na warstwach krzywymi i poziomami podciągam kontrasty, a gumka wymazuje to co mi się wydaje zbyt ciemne...
    kadr dobry jak juz Harb napisal
    też podobnie robie A teraz małe sprostowanie:
    1. Robie cały czas w sRGB
    2. W mojej odpowiedzi chodziło mi o Obraz->Tryb->RGB. Czasem przełączam sie na LAB.

ps. wypass nawet sie pojawił Kiedy wracasz do LBN ?

Domyślnie

też podobnie robie A teraz małe sprostowanie:
    1. Robie cały czas w sRGB
    2. W mojej odpowiedzi chodziło mi o Obraz->Tryb->RGB. Czasem przełączam sie na LAB.
    ale to zdjecie masz zapisane w profilu RGB - więc to troche dziwne robisz w sRGB a obrabiasz w RGB, ja nie kumam
    http://support.sony-europe.com/dime/...PL&m=DSLR-A200
    fotkę powinno sie obrabiać w tym samym profilu w jakim została zrobiona - ewentualnie do druku juz na samym końcu mozna ja przekonwertować do RGB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    ale to zdjecie masz zapisane w profilu RGB - więc to troche dziwne robisz w sRGB a obrabiasz w RGB, ja nie kumam
    http://support.sony-europe.com/dime/...PL&m=DSLR-A200
    Zdjęcie jest robione w sRGB. Ale tak właściwie, to jakie to ma znaczenie z czystej ciekawości spytam przy obróbce BW?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów