Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: kto ma racje?

Domyślnie kto ma racje?

witam,
    chcialbym, aby Koledzy z wiekszym doswiadczeniem zawodowym (zyciowym) wypowiedzieli sie w tym watku.

Pewien fotograf przyjal "zlecenie" fotografowania na pewnej imprezie. Mial darmowa wejsciowke. Umowil sie z organizatorem (sa swiadkowie), ze organizator bedzie mogl wykorzystac zrobione przez niego zdjecia bez zadnej oplaty.
    Powstaly zdjecia, a gdy po roku czasu organizator na swojej stronie internetowej je umiescil, ow fotograf ma roszczenia finansowe.
    Mowi, ze to wlasnie te zdjecia chcial gdzies sprzedac i zada rekompensaty w wysokosci kilku tys. zl za 5 zdjec.

Czy ten fotograf to zwykly naciagacz? Czy ma prawo zadac jakichkolwiek pieniedzy skoro umowa slowna byla inna?

Prosze o dyskusje

Domyślnie

jezeli byla umowa ustna, ze fotografuje za wejsciowke
    to fotograf jest zwyklym naciagaczem,
    a do tego balwanem ktory psuje rynek

Domyślnie

Umowa ustna jest tak samo prawnie ważna jak umowa pisemna więc ów fotograf jest zwykłym naciągaczem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    jezeli byla umowa ustna, ze fotografuje za wejsciowke
    to fotograf jest zwyklym naciagaczem,
    a do tego balwanem ktory psuje rynek
    Cytat Zamieszczone przez tharkun Zobacz posta
    Umowa ustna jest tak samo prawnie ważna jak umowa pisemna więc ów fotograf jest zwykłym naciągaczem.
    No nie wiem, w ustawie o prawie autorskim mamy:

Art. 53.
    Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Więc jeśli nie ma na piśmie, że prawa autorskie zostały przeniesione, to raczej w/g mnie fotograf ma rację i daliście się nabrać. Ale niech ktoś mnie poprawi, że jest inaczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hobbits Zobacz posta
    Więc jeśli nie ma na piśmie, że prawa autorskie zostały przeniesione, to raczej w/g mnie fotograf ma rację i daliście się nabrać. Ale niech ktoś mnie poprawi, że jest inaczej.
    Przecież o przeniesieniu majątkowych praw autorskich wogóle nie było mowy, tylko o zgodzie na publikację zdjęć...

Domyślnie

niestety pelno jest naciagaczy, takich jak ww dlatego ja wszystko mam na pismie
    Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...

Domyślnie

Ja o zadnych prawach majatkowych nie pisalem, tylko o umowie na wykonanie zdjec dokumentujacych impreze.

ps tak czy inaczej zawsze lepiej miec na pismie jak uczy doswiadczenie

Domyślnie

No tak, była mowa tylko o publikacji. Ale ogólnie dobrze mieć zapisaną umowę i każdy to potwierdzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharkun Zobacz posta
    Jedynym krajem w Europie gdzie umowa ustna jest 100% wiążąca ze wszystkimi konsekwencjami są Włochy.
    Fotograf JEST naciągaczem :/

pzdr
    mati

Domyślnie

bardzo dziekuje za pomoc

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów