Jeszcze troszkę popracować i będzie dobrze
Szukaj
o wiele lepiej jeszcze pogmerac w ciemnosciach i powinno byc dobrze![]()
Barbi popatrz ile tam jeszcze dobrodziejstwa jest w ciemnicy / zabawa z cieniami nie przywiazywalem uwagi do nieba czas 2 min nx2 /
http://www.iv.pl/images/uaws5e5nm2qxbwv29hk0.jpg
3 jest genialna jak dla mnie![]()
Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.
Moi drodzy koledzy!(żadna z dziewczyn się nie wypowiedziała w tym wątku, dlatego je pominęłam)
Mam do Was serdeczną prośbę, zanim odniesiecie się do mojej wypowiedzi, przeanalizujcie na spokojnie to, co poniżej przedstawię.
Na wstępie wątku już napisałam, że robiąc fotografie zwróciłam szczególną uwagę na chmurki, a nie przykładałam się do dołu. Wiadomym jest, że jednak „mimo woli” też chce się pokazać troszkę tego dołu. Przedstawiłam zatem zdjęcia, z których najbardziej byłam zadowolona. Nie wspomniałam Wam tylko o jednej rzeczy. Jak do tej pory pstrykałam na moim kompakciku (dobrze, że już w tej technologii użytkownik ma coś do powiedzenia) i umieszczałam wątki z tych fotografii na forum – nawet ostatnio w Krajobrazie „Architektura w krajobrazie II” i w Architekturze „Ja też mam Kraków” wszyscy byli z nich co najmniej zadowoleni. A teraz…, widzę tyle niezadowolenia, i ale . To jest pierwszy mój wątek, w którym użyłam innego sprzętu ( w ostatnich zdjęciach zrobionych na kompakcie i w tych też usunęłam specjalnie exify). W tym wątku użyłam zakupionego, cieplutkiego - cycuś glancuś – po przeglądzie w serwisie Nikona, z minimalnym przebiegiem i w idealnym stanie Nikona D70s oraz zakupionego w sklepie obiektywu Nikkor 18-55 VR. Jednak nie spodobały Wam się moje zdjęcia, za wyjątkiem Sebastiana… i Harba, (choć tylko w trójce) i innych, którzy byli za jedynką, ale bez gałązek. Jak usunęłam gałązki , aby zadowolić forumowiczów (była to praca na 4 godziny intensywnego dziubdziania- zgrać chmurki i wodę, aby nikt nie powziął tej myśli, że np. w miejscu chmurek był jakiś badyl – i myślę, że osiągnęłam ten cel ) , to okazało się, że to nie ten deseń. Zdjęcie 1, 2b i 3 było robione w HDR. Dlatego proszę Was, nie mówcie mi, że dopiero zapoznaję się ze sprzętem i dlatego mi coś nie wychodzi. Sprawdziłam to, wiem kiedy HDRy nie wychodzą, a te są dość czyste, sami chyba nie domyśliliście się, że to HDR- odbieram to, że są dobre.
Wracając do wątku… (chodzi mi tylko teraz o pierwsze zdjęcie), ściągnijcie zdjęcia na pulpit do jednego folderu – moje pierwsze, moje z usuniętymi gałązkami i zdjęcie „zaza67”. I teraz – jak to widzicie? Nie napisałam wcześniej, że zdjęcie było robione po południu, i dlatego nie dziwię się interpretacji „zaza67”. Dziwi mnie jedynie to, że oceniając moje zdjęcia nikt się o to nie zapytał . Przecież od pory dnia wszystko zależy. Na marginesie zachęcam do spojrzenia na ten kadr moimi oczami – spójrzcie przed siebie; te nawet suche badyle są jak wskaźniki lub odgałęźniki, od których ciągnie się perspektywa w głąb obrazu, i to właśnie najbardziej mi się spodobało.
nic dodac ....... masz racje , .....
Jeśli HDR czy DRI to tylko tą drogą: ftp://ftp.helion.pl/online/warsph/warsph-6.pdf i pomyśl o filtrach połówkowych jak finanse pozwolą.
O porze dnia już wiesz.
Co do kadru to nie łatwo na polskich zbiornikach wodnych znaleźć coś dobrego. Chmury to za mało.
Gratuluje nowego sprzętu. Dobra puszka choć szkło już gorzej, ale na naukę wystarczy.
Powodzenia.
Skontaktuj się z nami