Cześć. Jestem początkujący w tych sprawach, czy istnieje grip do D40-stki ze spustem migawki??![]()
Szukaj
Cześć. Jestem początkujący w tych sprawach, czy istnieje grip do D40-stki ze spustem migawki??![]()
D40stka, do tego kit, 55-200VR, 35 f/1.8 i troszkę gadżetów
Jest ich pełno na allegro , a z tego co się orientuję to spust w tych gripach działa z zasadzie pilota na podczerwień
NIKON
MÓJ FOTOBLOG
Mimo wszystko warto dokupić grip. Chociażby dla dużo lepszego i stabilniejszego trzymania aparatu (zwłaszcza przy długich obiektywach) i w awaryjnych sytuacjach do zasilania zwykłymi paluszkami (lub akumulatorkami).
Co pionowego do spustu to faktycznie mało wygodne rozwiązanie (trzeba przełączyć aparat w opcję sterowania pilotem, a na gripie wysunąć diodę podczerwieni - przynajmniej w tańszych modelach) i działa wtedy jednostopniowo tak jak przy pilocie (oczywiście spustu aparatu jest wtedy zablokowany). Z tego względu wg mnie funkcja raczej zbędna i używam spustu w body a nie na gripie.
Osobiście kupiłem najtańszy grip (Targus TG-BGD40 - wygląda identycznie jak gripy Delty) i od tamtej pory mam go stale podłączony do body. Aparat lepiej leży w ręku, do wybory zasilanie jednym lub dwoma akumulatorami ENEL9, alternatywnie 6 baterii/akumulatorów paluszków. Są też dostępne gripy z wbudowanym własnym akumulatorem oraz z wyświetlaczem ale są dużo droższe.
D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80
Jeśli cenisz sobie komfort robienia pionowych zdjęć to grip jest dla ciebie zbawienym rozwiązaniem. Dla mnie też jest to ważne, dlatego orintuję się w tematyce gripów bardzo dobrze. Delta produkuje wytrzymałe gripy, zobacz ten model. Powinien byc odpowiedni. No i w promocji jest, więc warto się spieszyć![]()
A moze mi ktos odpowiedziec jak jest montowany taki grip? Co sie dzieje z klapka od baterii w aparacie? Moze pytanie trywialne, ale mnie nurtuje, gdyz tez chcialbym zakupic taki grip. I jeszcze jedno, czy warto doplacac za grip z wyswietlaczem, roznica w cenie to 80zł.
D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|
jeśli chodzi o grip do d40 z którym męczyłem się przed zmianą puszki to oprócz wyglądu i wygodniejszego trzymania nie wnosi nic (no chyba że masz 2 aku). Oczywiście zdjęcia pionowe z nim to fikcja, bo najpierw musisz biec do menu właczyć podczerwień. Nie byłoby w tym nic wnerwiającego gdyby nie fakt ze po kilku pstrykach pionowych jeśli zechcesz pstrykać klasycznie to spust aparatu nie działa. Znowu musisz biec do menu i wyłaczyć podczerwień, i tak za każdym razem przy zmianie spustu - przynajmniej mój grip taki był. Z oczywistych przyczyn grip służył mi tylko do trzymania...
Ostatnio edytowane przez Fortaigne ; 22-10-2009 o 00:34 Powód: literówka
montuje sie prosto, klapke od baterii ustawiasz pod kątem 45 stopni i pociągasz - wychodzi. Mój grip miał nawet miejsce aby tą klapkę schować na "później". Na youtube masz pokazane jak się ją wyciaga, wpisz grip d40 i looknij....
Skontaktuj się z nami