Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Foty do laba.

Anonymous
    Gość

Domyślnie Foty do laba.

Mam pytanko do znających temat. Czy foty dawane do laba po kadrowaniu nie powinny być obrócone do formatu 10 wys na 15 szer? Niektóre zostawiam w 15 wys na 10 szer czyli tak jak się niektóre normalnie ogląda. Czy w labie nię będą ich tak czy iaczej obracać i czy nie wpłynie to na jakosć?

Domyślnie

A czy maszynie sprawia roznice, czy zdjecie jest w pionie czy w poziomie? Przeciez i tak -- koncowy obrot wykonujesz Ty -- kiedy te odbitki ogladasz...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Chyba się nie rozumiemy. Dawałeś kiedyś odbitki do Laba? Więc wiesz że nadrukowywane są zawsze długim bokiem na dole. Oddając fotę z długim bokiem w pionie Lab (przynajmniej ten który jest u nas) nie obraca zdjęcia i nadrukowuje tak jak widzi. Nagle fota dopasowana do 10x15 zajmuje mniej miejsca a na bokach odbitki widoczne są białe pasy...

Oto przykład i pytanie czy tak nie stanie sięgdy przyślą mi odbitki:

Powinno być tak..

A jest tak...

Domyślnie

Ja zazwyczaj te pionowe kadry daję do labu przewrócone.
    Czasem jednak się zapomnę i którejś fotki nie przekręcę.

Jeszcze mi się nie zdarzyło, by lab tego nie zauważył.
    Robiłem na Fuji, Kodaku i Agfie.

Domyślnie

Szczerze mowiac, nigdy nie zwrocilem na to uwagi, raz daje poziomo, raz pionowo.
    Mysle ze to problem pracownika labu, pozatym zauwazylem ze zawsze rzucaja okiem na zdjecie z cyfry. Czasem przeciez musza to kadrowac i docinac sensownie bo ludzie daja zdjecia prosto z aparatu jeszcze na kartach.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tekus
    przeciez musza to kadrowac i docinac sensownie
    Kiedyś, gdy pierwszy raz oddałem do labu pliki w formacie 3x4 a odbitki chciałem 2x3, to się przekonałem, że docinają bezsensownie

Domyślnie

Kiedyś wszystkie zdjęcia oddawałem "poziome" - potem przestałem w to wnikać, a powiekszenia zawsze przychodziły poprawne - skąd wniosek, że przy kadrowaniu automat lub człowiek ustawia brzegi prawidłowo. Co do utraty jakości przy obracaniu - teoretycznie pewnie tak jak przy każdej ingerencji. Ale przygotowując zdjęcie do labu należy pamietać właściwym kadrze - laby w kórych robię naświetlaja na papierze 10.2x15.2 z rozdzielczością 320 a inny z 400 dpi. Obcinanie kadru wynosi wg nich ok 2%. Dlatego zazwyczaj gdy przygotowuję zdjęcie to w PS ustawiam kadr na powyższe parametry. Przy 320 plik ma rozmiar 1285x1915 (czyli dla bardzo dobrej jakości wystarczy matryca 2,5) a dla 400dpi matryca 4 (-:. Ale mam wątpliwośc co do tego obcinannia przez maszynę - należałoby pewnie to 2% dodawać. A ponieważ na razie nikt mi z labów nie odpowiedział dlatego wysyłam im ostatnio zdjęcia o właściwych proporcjach ale nie zmieniam rozdzielczości.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jak ktoś będzie robił 10x15 to niech doda 0,2mm,wtedy będzie 10,2x15,2.Wtedy nic nie utną w labie,chyba że laborant to kompletny idiota A rozdzielczość można ustawić na 300dpi,żadna maszyna nie robi w 400dpi.Max to 320dpi.
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Wnisek stąd że w Puławach mamy h. a nie lab cyfrowy bo właśnie takie foty odebrałem... Na pytanie w jakiej rozdzielczości drukuje klient mi mówi że 1200x2400dpi A pytanie o markę maszyny to już śmiech - jak odpowiedział "tajemnica".

Może ktoś polecić sprawdzony LAB w necie? Muszę też wiedzieć jaką mają maszynę, jaki format jest akceptowalny itp.

Domyślnie

Mam informację (a może to tylko chwyt marketingowy), że d lab 2 naświetla z 400dpi.
    Leon13th - 10x15 to naprawdę jest 10,2x15,2 - należałoby więc kadrować na 10,4x15,4 - tylko różne laby róznie obcinają.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów