Close

Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janpa Zobacz posta
    matryca jest ta sama. Zresztą wierz mi, trudno Ci będzie dostrzec różnicę w zdjęciach pomiędzy D40 (z matrycą CCD 6mpix) a D90 (z matrycą CMOS 12mpix).

no tu toś troszkę przesadził..... przy tym samym kadrze nawet z d3000/d60 vs. d90 widać różnice...i to spore

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    no tu toś troszkę przesadził..... przy tym samym kadrze nawet z d3000/d60 vs. d90 widać różnice...i to spore
    No może troszkę, ale w dobrej wierze - chciałem człowieka uchronić przed wpatrywaniem się w cropy 1:1, bo nie o to w tym wszystkim chodzi...
    D40, N35 G, N18-105 VR
    Moje wypociny

Domyślnie

Moim zdaniem przy obecnej różnicy w cenie (600 PLN) nie warto pchać się w D5000 i jest bez znaczenia czy jest się początkującym czy zaawansowanym amatorem.
    Nie będę tu przytaczał wad i zalet bo to już zostało wielokrotnie napisane.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Bo ja wiem... 600zł to nie jest mało.
    A jeżeli nie stosujesz szkieł bez af to ja bym się jednak zastanowił.
    Sam mam podobny dylemat....
    Teraz mam "walnięty" AF-s 35mm i ostrzę ręcznie- problem znikomy..ale jest
    Osobiście nie będę stosował szkieł bez silnika...
    "macałem" D90 i nieźle leży...choć czy jest sens do tego leżenia dopłacać 600zł- sam nie wiem.
    Jedyny plus jak dla mnie D5000 jest niższa cena oraz ruchomy LCD. Wiem dla wielu to śmieszne, ale w moim A610 setki razy się przydało , nie wspominając zmniejszenie szansy uszkodzenia LCD.
    Reasumując jeżeli ktoś tak jak ja nie stosuje "manualnych" szkieł to czy na pewno jest sens zakupu D90'ki. Jakby nie było nosisz sporo więcej na pasku
    Jak napisałem sam mam taki problem i chyba "ekonomia" plus moje potzreby mówią mi D5000.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Bo ja wiem... 600zł to nie jest mało.
    A jeżeli nie stosujesz szkieł bez af to ja bym się jednak zastanowił.
    Sam mam podobny dylemat....
    Teraz mam "walnięty" AF-s 35mm i ostrzę ręcznie- problem znikomy..ale jest
    Osobiście nie będę stosował szkieł bez silnika...
    "macałem" D90 i nieźle leży...choć czy jest sens do tego leżenia dopłacać 600zł- sam nie wiem.
    Jedyny plus jak dla mnie D5000 jest niższa cena oraz ruchomy LCD. Wiem dla wielu to śmieszne, ale w moim A610 setki razy się przydało , nie wspominając zmniejszenie szansy uszkodzenia LCD.
    Reasumując jeżeli ktoś tak jak ja nie stosuje "manualnych" szkieł to czy na pewno jest sens zakupu D90'ki. Jakby nie było nosisz sporo więcej na pasku
    Jak napisałem sam mam taki problem i chyba "ekonomia" plus moje potzreby mówią mi D5000.

jak pisałem kiedyś.....

d90
    górny lcd, dwa pokrętła do zmiany parametrów ,3 cale lcd z 920 tys pikseli, wizjer -pryzmat -1 kawał szkła, silnik af w korpusie, większy i ergonomiczniejszy kosrpus, 4.5 kl/s, więcej przycisków na obudowie ( szybsza obsługa, bez konieczności odrywania puchy od oka, jak dla mnie o wiele wygodniejszy trzymanie/obsługa

d5000
    brak silnika af, 1 pokrętło do regulacji parametrów, ruchomy lcd ale w 230 tys pikseli, 4 kl/s, tryb cichej pracy (wolniej opada lustro), robienie zdjęć w szkicu, brak górnego lcd, wizjer (obraz odbity lustrami- troszke gorsza jakość)
    żeby zmienić parametr trza wcisnąć guzik info i krzyżykiem przejechać na to co chcemy zmienić- czyli wolniejszy w obsłudze.... no i mniejszy jest od d90

to tak po krótce....

nie dopłacasz 600 zł tylko do wygody trzymania......co to to nie....
    A BEZ AF, TO MOŻE PORTRETY MOŻNA ROBIĆ .A RACZEJ W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW, TO DOBRZE, ŻEBY AF BYŁ CZY TO W PUSZCE JEŻELI OBIEKTYW NIE MA, CZY TO W OBIEKTYWIE, JEŻELI PUCHA NIE MA. ALBO PODWÓJNY: ale nie żeby działał wtedy lepiej

Domyślnie

Osobiście po ponad roku pracy z D60, brak górnego wyświetlacza oraz drugiego kółka wcale mi nie przeszkadza... Stąd praca zD5000 nie bedzie ina.
    Wiadomo D90 jest pod tym wzg. wygodniejsze. Tylko te 600 zł
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

każdy właśnie powie , że te 600 stów nie są warte zaoszczędzenia, do 90-tki naprawdę warto dozbierać
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 13-10-2009 o 23:41

Domyślnie

.... no to szczeże powiem troszkę Twoja wypowiedź jest uwłaszczająca... no ale cóż. Idę obskoczyć imieniny
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Przerobiłem D40 i D60. Wybór padł na D90 i tak już na długo zostanie. Górny LCD i 2 kółko to jest coś niezastąpionego. I co bardzo ważne (przynajmniej dla mnie), do wszystkich ważnych ustawień masz dostęp bez wchodzenia do menu, "klawiszologia" na body zupełnie wystarcza.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

zdecydowanie warto warto dopłacic do D90 sam zmieniłem D40 na D90 i nieżałuje ani złotówki , wygoda wielka wszytkie najwazniejsze ustawienia na wierzchu bez wgłebiania sie w menu , jedyna czego mi brakuje to lcd obrotowy, ale rekonpensuje mi za to sama D90 , poniewaz ma wszytko to czego potrzebowałem a nawet wiecej )

Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów