Szukaj
Kompromisy uznaję![]()
A czy Twoja wypowiedz dotyczy też nowej Sigmy ze swiatełkiem 3,5?
Tej nowej Sigmy nie mialem w rekach bo u nas dopiero wchodzi. Ale nie podejrzewam rewolucji w nowej Sigmie (imo jedyna zmiana in plus bedzie tylko wieksza swiatlosila), jestem przekonany w 99.99%, ze pod wzgledem ostrosci nie bedzie miala szans z Tokina. Jesli byloby inaczej to mielibysmy cud na miare Kany Galilejskiej. Co innego jesli chodzi o CA i prace pod swiatlo - to sa mocne strony Sigmiaka.
Zreszta pewnie sa juz jakies testy nowego dziecka Sigmy to mozesz zajrzec i sie przekonasz jak jest z ostroscia.
Ostatnio edytowane przez swider ; 10-09-2009 o 11:55
Chyba wybiorę więc Tokinę. Raz, że chciałbym poużywać jakieś filtry a dwa że jeszcze nigdy Tokiny nie miałemA jak chwalą to może się do firmy przekonam. Nikkora i Sigmę już mam więc...
czasami się gubi... w teście było widać lekką roznice pomiędzy niektorymi sztuka... w pro centrum w warszawie mieli ich 5... trzecia była ostra i trafiała w punkt to reszty nie ruszałem... jedna troszkę miała mydełko lekkie ale tak to w życiu jak sprawdzam to czasami się gubi ale i tak o niebo lepiej niż mój tamron.
ff/bf - praktycznie nie ma.
D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine
Co do N10-24 i BF/FF to sam wczoraj wybierałem z kilku sztuk, wszystkie ostrzyły idealnie. Wybór był naprawdę ciężki.
Fuji X I Kredyt hipoteczny w CHF
potwierdzam Nikkor 10-20 straszy plastykiem i pierścienie chodzą jak w kicie. Polecam Nikkora 12-24/4 - cudne szkło![]()
D300 + 12-24 + 50 + 70-300 + SB600
Ja polecam Tokinę 11-16 f/2.8 - mam i jedyne zastrzeżenie, jakiego do tego wynalazku mam, to to, że Tokina namiętnie lubi łapać dziwne bliki pod ostre światło. Reszta, nawet brzegi przy f/2.8 - ok.
Proszę bardzo: http://www.kenrockwell.com/tech/digi...ison-angle.htm
Jakby nie patrzeć, przy obiektywach szerokokątnych 1mm to już całkiem spora różnica.
Ze swej strony polecam Tokinę 11-16/2.8.
Do cropa to szkielko pasowalo mi idealnie a aberrację usunąć można bez większych problemów w programie graficznym.
Zresztą nie jest wcale taka duża![]()
pozdrawiam, Wojtek
Skontaktuj się z nami