Szukaj
Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com
co do TWA to z Angadilem się zgadzambo faktycznie jest tu mnóstwo zdjęć conajmniej na takim samym poziomie jak to w pierwszym poście a jednak opinie są diametralnie różne od tych które tutaj Panowie wyrażają
zależnie od tego ilu autor ma znajomych/przyjaciół itp na forum tym komentarze są przychylniejsze
nie jest to może regułą ale da się zaobserwować takie zjawisko jeżeli patrzy się na to wszystko z boku
zdjecie nie jest nieostre. Jest niewyostrzone.
Poniżej parametry, które mz dają tu dobry efekt dla całego obrazka.
Oczywiście można maskować, zmieniac krycie czy tryb mieszania
Nb. zeby ocenić jakośc wyostrzenia trzeba zobaczyć, czy ( w powiekszeniu 100% i wiekszym) w poszczególnych partiach obrazu nie wystepuje zwłaszcza aureola na brzegach (efekt hallo).
Ponadto parametry wyostrzenia zależą od ostatecznego przeznaczenia zdjecia. Wyostrzasz mniej dla prezentacji sieciowych (generalnie im mniejsza rozdzielczosc zdjecia, tym mniejsza wartosc wyostrzania), nieco wiecej do druku - przy czym np papiery błyszczące nie wymagają takiego poziomu jak np matowe
I'm not always right, but I'm never wrong...
Wiesz co nie tak dawno ja tez nasluchalem sie o braku ostrosci ale nie fruwalem ze zlosci 10 cm nad podloga i dowiedzialem sie wszystkiego........sam widzisz ze mozna wyostrzyc.....sam zrobiles to......a ja mam gdzies te twoja fotke.....pokazalem tobie ze moze byc ostro a moze i nawet lekko za ostro!
Nie da sie tobie podac konkretnych cyfr jak i co poustawiac......czytaj te ksiazki Nikona to dalego zajdziesz.....jak promien moze byc 0???
Jezeli chcesz wiedziec to jest kilka metod ktorymi ostrze.....miedzy innymi przez smart sharpen w ktorym ustawiam po zmniejszeniu od 0,2 - 0,3 promien i daje wartosci jakie mnie zadowalaja czasami przy 0,2 daje nawet 500........
Ale zaznaczam ze to jest jedna z metod......ostatnio chlopaki z forum pokazaly mi swietna metode-zmniejszasz zdjecie do 1.6 rozmiaru docelowego robisz sharpen x2 a potem zmniejszasz do rozmiaru do ktorego dazysz....sam sprawdz...
Jeszcze raz zachowasz sie jak zwykly prostak to nie uslyszysz juz slow pomocy......wyciagnij wnioski i przeczytaj dokladnie co tobie napisalem powyzej......zobacz ten link jest to moj watek w ktorym udostepniam NEFa zeby sie czegos dowiedziec.....powiem tobie ze to bardzo stare zdjeciaa z D40 z kitem 18-55 z tanim polarem ktory powodowal niesamowite mydlo......dowiesz sie tam co to znaczy ostrzyc! Zobacz wersje innych!
No i kiedy sa to kazdy wyraza swoja opinie chocby zla......a autor nie moze tego zniesc.....nie mw ze jest duzo zdjec na forum z tak centralnym kadrem, przepalem i mydlem......ktore sa dobrze ocenione!
Nikon http://greg77.com/
Ale w jakich partiach jest niewyostrzone ?
Co świadczy o wyostrzeniu fotografi ??
Jeśli podciągam ostrość w Unsharp Mask z zastosowaniem np Amount 120, Radius 2, Threshold 0 - to zdjęcie zaczyna świecić.
Nieważne czy wyostrzę nefa w oryginalnym rozmiarze, czy już w rozmiarze "do publikacji" efekt jest ten sam - zdjęcie razi w oczy.
Żadna literatura nie traktuje o tym jak wyostrzać, jak maskować jak obrabiać - na ogół pisze się że po otwarciu RAW`a należy zdjęcie wyostrzyć oraz poprawić np levele i oto mamy zzdjęcie gotowe do publikacji.
Przerobiłem na prawdę tonę literatury i nigdzie nie ma słowa o tym ile procent jakie krycie, jakie maski itd dadzą jakiś tam efekt.
Wiem, że nie ma złotego środka ale przynajmniej powinny być jakieś przykłady.. a co to za przykład kiedy dla 5ciu fotografii pokazane jest jedno i to samo wyostrzanie, które nie sprawdza się np w krajobrazie czy makro..
Jasnowidzem nie jestem..
EDIT
GREG - zdjęcia które pokazałeś IMHO są ostre wyraźne i ja bym je tak zostawił. Nie widzę tam ani mydła ani braku ostrości...
Jeszcze raz pytam - co świadczy o tym, że zdjęcie jest nieostre/niewyostrzone..
Nigdy nie wyostrzam RAWa.......wyostrzenie do web to koncowka obrobki!!!
Twoje zdjecie poza kadrem jest zle wyostrzone w partiach dolnych......wartswa z tla gumka niebo na szybko i wtedy ostrzysz sam dol......staraj sie nie ostrzyc nieba (tak bedzie dobrze!!!!)!
Nikon http://greg77.com/
W Twoim wątku natknąłem się na nefa i.. pomijam ciemność ale faktycznie mydło jest potężne..
Mój obiektyw mydli od paru miesięcy w podobny sposób bez żadnych filtrów...
Z wyostrzaniem rawów też wyczytałem z którejś knigi nikonowskiej, że wszelkie operacje wyostrzania itd nalezy robić na NEF i w pełnym rozmiarze zdjęcia (przed pomniejszeniem do odbitki).
Coś pokombinuje jeszcze.. Jak mi się zechce bo obecnie nie mam chęci na trzymanie aparatu w rękach a tym bardziej na obróbke..
EDIT
Co do klejenia - 2ostatnie fotki jakie umieściłem kleiłem ręcznie w PS`ie - nie zamierzam używać softów do tego celu bo jak słusznie zauważyłeś - źle łączą i mydlą mi zdjęcia na potęgę..
wlasnie jestem po interesujacej lekturze o tematyce fotograficznej i mam calkiem inne spojrzenie na zdjecia, o ile wczesniej bym sie zachwycala tym zdjeciem, bo ma taki niepowtarzalny klimat to musze powiedziec, ze teraz jednak patrzac na techniczna strone musze przyznac, ze jest nieostre, ale probuj dalej, nie poddawaj sie, powodzenia i sprzyjajacego swiatla
Skontaktuj się z nami