Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Zachodząc..

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

pokaż na RAW-a a sprawa Twojej ostrosci sie wyjasni , sam wiem ze kity robia ostre zdjecia

Domyślnie

1. Kit potrafi zrobić ostre zdjęcie, czasami nawet bardzo dobre jeśli umiemy się nim posłużyć
    2. Chcesz sie coś nauczyć? To słuchaj kolegów i wprowadzaj rady w życie a nie skaczesz do wszystkich jak wesz na grzebieniu
    3. G... nas obchodzą Twoje fochy, jest to forum dla ludzi z kulturą osobistą, a jeżeli uważasz się za mistrza dziedziny to może zmień forum. Tutaj jest poziom jaki widać. Inie chodzi bynajmniej o żadne TWA.
    4. Jeżeli Ci to cokolwiek ułatwi, to ja powiedziałem że zdjęcie ma być ostre.
    5. "Fotografia posiada ostrość czy wam się to podoba..."- tak ostrość dobrą, albo ostrość nie tu gdzie trzeba.
    6. PS. Jeżeli troche wyluzujesz, to masz na forum dział grup lokalnych. Poszukaj grup działających koło Ciebie, będziesz miał konktakt z ludźmi zajmującymi się fotografią, myślę że z chęcia doradzą Ci to i owo.
    7. Mam nadzieje że Przemek się na mnie nie obrazi : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112706- fotografia ostra.

Domyślnie

Waldo i ROB - widzieliście keidyś nieostre zdjęcie ? a ostre ?? czymże owa ostrość jest ??
    To tylko cytat więc jak to jest z tym zrozumieniem.
    Waldo 2008
    D700+D300+MB-D10 N28-70/2,8 N70-200/2,8VR N200-500/5,6VR S150/2,8 Macro TC-20E III SB910 i nogi.

Domyślnie

co do TWA to z Angadilem się zgadzam bo faktycznie jest tu mnóstwo zdjęć conajmniej na takim samym poziomie jak to w pierwszym poście a jednak opinie są diametralnie różne od tych które tutaj Panowie wyrażają zależnie od tego ilu autor ma znajomych/przyjaciół itp na forum tym komentarze są przychylniejsze nie jest to może regułą ale da się zaobserwować takie zjawisko jeżeli patrzy się na to wszystko z boku

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Ale w jakich partiach jest niewyostrzone ?
    Co świadczy o wyostrzeniu fotografi ??
    Jeśli podciągam ostrość w Unsharp Mask z zastosowaniem np Amount 120, Radius 2, Threshold 0 - to zdjęcie zaczyna świecić.
    Nieważne czy wyostrzę nefa w oryginalnym rozmiarze, czy już w rozmiarze "do publikacji" efekt jest ten sam - zdjęcie razi w oczy.
    Żadna literatura nie traktuje o tym jak wyostrzać, jak maskować jak obrabiać - na ogół pisze się że po otwarciu RAW`a należy zdjęcie wyostrzyć oraz poprawić np levele i oto mamy zzdjęcie gotowe do publikacji.
    Przerobiłem na prawdę tonę literatury i nigdzie nie ma słowa o tym ile procent jakie krycie, jakie maski itd dadzą jakiś tam efekt.
    Wiem, że nie ma złotego środka ale przynajmniej powinny być jakieś przykłady.. a co to za przykład kiedy dla 5ciu fotografii pokazane jest jedno i to samo wyostrzanie, które nie sprawdza się np w krajobrazie czy makro..
    Jasnowidzem nie jestem..

EDIT

GREG - zdjęcia które pokazałeś IMHO są ostre wyraźne i ja bym je tak zostawił. Nie widzę tam ani mydła ani braku ostrości...
    Jeszcze raz pytam - co świadczy o tym, że zdjęcie jest nieostre/niewyostrzone..

Domyślnie

Nigdy nie wyostrzam RAWa.......wyostrzenie do web to koncowka obrobki!!!
    Twoje zdjecie poza kadrem jest zle wyostrzone w partiach dolnych......wartswa z tla gumka niebo na szybko i wtedy ostrzysz sam dol......staraj sie nie ostrzyc nieba (tak bedzie dobrze!!!!)!

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

W Twoim wątku natknąłem się na nefa i.. pomijam ciemność ale faktycznie mydło jest potężne..
    Mój obiektyw mydli od paru miesięcy w podobny sposób bez żadnych filtrów...

Z wyostrzaniem rawów też wyczytałem z którejś knigi nikonowskiej, że wszelkie operacje wyostrzania itd nalezy robić na NEF i w pełnym rozmiarze zdjęcia (przed pomniejszeniem do odbitki).
    Coś pokombinuje jeszcze.. Jak mi się zechce bo obecnie nie mam chęci na trzymanie aparatu w rękach a tym bardziej na obróbke..

EDIT

Co do klejenia - 2ostatnie fotki jakie umieściłem kleiłem ręcznie w PS`ie - nie zamierzam używać softów do tego celu bo jak słusznie zauważyłeś - źle łączą i mydlą mi zdjęcia na potęgę..

Domyślnie

wlasnie jestem po interesujacej lekturze o tematyce fotograficznej i mam calkiem inne spojrzenie na zdjecia, o ile wczesniej bym sie zachwycala tym zdjeciem, bo ma taki niepowtarzalny klimat to musze powiedziec, ze teraz jednak patrzac na techniczna strone musze przyznac, ze jest nieostre, ale probuj dalej, nie poddawaj sie, powodzenia i sprzyjajacego swiatla

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów