Szukaj
Nie trafiają do nas tłumaczenia, że zdjęcie nieostre, bo obiektyw coś-tam-coś-tam. W tej robocie nie ma kompromisów - albo dajesz ładny i wypracowany obrazek, albo dostajesz się pod glany, zwłaszcza, jeśli zachowujesz się tu agresywnie. Nikt też nie śledzi całokształtu Twojej twórczości na forum i nie ma obowiązku pamiętać, żeś zgłaszał problemy z ostrością czy czymkolwiek - człowiek wchodzi na forum, widzi obrazek i mówi, co o nim sądzi, bez analizowania Twojej historii. Wybacz - nie jesteś tu pępkiem światka forumowego.
Traktowanie kolegów zwrotami typu "wypad" i odsyłanie do okulisty nie jest najzręczniejszym posunięciem, zwłaszcza, że jak sam powiedziałeś, przyszedłeś tu po naukę. A do nauki potrzeba mieć sporo pokory, a tej u Ciebie nie widać na razie. Możesz myśleć, że jest tu TWA, ale wiele prezentowanych na forum prac trzyma wysoki poziom, a ich autorzy naprawdę wiedzą, co robią. Ty zaś, jeśli będziesz pokornym uczniem, możesz sporo skorzystać. Jeśli nie będziesz chciał akceptować takich zasad, to zawsze pozostaje Ci, jak to sam mówisz, "wypad".
Krzysztof Paszkiewicz
Po pierwsze - ja sie nie znam
po drugie - wybacz że ruszyłem Twoje zdjęcie ale takie mi się podoba bardziej:
To moja subiektywna ocena.
Lechupe - Dziękuję i w przyszłości jeśli tylko to forum będzie o tym traktowac to podam link do swojego satyrycznego bloga w którym każdy cos dla siebie znajdzie :*
Lassar - i właśnie ten kadr mi się nie podoba ( w oryginale było więcej prawej strony i pustego zielonego pola.
Jest łyso dlatego zostawiłem krzaki, choć i one same nieco psują.
"Wiem, że słońce centralnie - to była panorama ale jakoś mi nie leżała więc okroiłem tak aby było najprzyzwoiciej - IMHO krzaki po prawej chyba kadru nie psują chociaż..."
Kolejny raz twój tekst przytoczony dosłownie a wycieczka pod moim adresem dotyczy ostrości widzę kolejny brak: umiejętność czytania ze zrozumieniem.
Pzdr - wyluzuj się i rób zdjęcia.
Waldo 2008
D700+D300+MB-D10 N28-70/2,8 N70-200/2,8VR N200-500/5,6VR S150/2,8 Macro TC-20E III SB910 i nogi.
PRZYKŁADOWO
Gdybyś w szkole robiąc zadanie napisał 2+2=5 a nauczyciel ci powiedział że " to nie jest pięć siadaj pała" - co byś zrobił następnym razem ?
Może zamiast pięciu wpisał osiem ??
I tak do momentu w którym ci powie że jest dobrze...
Wtedy będziesz wiedzieć, że 2+2=4 ale dlaczego cztery ?- tego w życiu sie nie dowiesz bo nikt ci nie powie i nie wytłumaczy.
Rozumiesz do czego dąże ?
nieostro, nieostro, nieostro mimo że jest ostro, nieostro, za jasno, za ciemno, za popielato, za siwo, za czarno, za zielono, bez zielonego itd - a ty walisz 200, 500, 1000 zdjęć z tysiącami ustawień i dalej za popielato, za ostro choć nieostro, za czarno za zimno, za jasno...
Nie ma co - rady godne mistrzów.
zrób to inaczej.. ale do cholery jak ?;]
Czemu ? po co ?:]
Pokora jest ale nie toleruje ględzenia na zasadzie "nieciakwie bo nieciekawie".
A nie ma ?
No prosze cię...
Obserwuję forum od ponad roku, to że konto mam od kilku miesięcy nie świadczy o tym, że nie zauważyłem co tu się dzieje... TWA niestety jest wszędzie, nawet tu.
1. wiele z tych prac mi się nie podoba min przez nienaturalne kolory, rozmyte niebo.wodę, przesycone barwy czy ostrość wywaloną z highpassa tak, że oczy bolą.
2. Świetnie że wiedzą - więc niech się wiedzą podzielą zamiast tylko w kółko gadać od rzeczy. Nigdy konstruktywnej krytyce i porządnym radom nie odmawiałem.
Nie stać mnie na kursy fotografii a zdjęć nie mam z kim robić i od kogo się uczyć.
Z teorią niestety jest tak jak w tym kawale .:
Mały Jasio pyta się taty:
- Tato, tato, co to znaczy 'w teorii i w praktyce'
Tato myśli i myśli... i mówi:
- Hmmm synu idź do mamy i spytaj się czy dałaby murzynowi za 2 tysiące dolarów...
Syn idzie do mamy i się pyta:
- Mamo, mamo... dałabyś murzynowi za 2 tys. dolarów?
Na to mama:
- No wiesz synu.. na lodówkę by się przydało... na wakacje.. dałabym mu.
Syn idzie do ojca i mówi mu o tym, na to ojciec:
- Idź teraz do siostry i spytaj się o to samo.
Jasio idzie do siostry, zadaje to samo pytanie na co siostra:
- No wiesz... potrzeba mi na kino, na ciuchy, na nowe kosmetyki.. dałabym my za 2 tys. dolców..
Jasio znów idzie do ojca, mówi mu jak się ma sytuacja i ojciec mówi mu:
- To teraz idź do dziadka i spytaj się o to samo.
Jasio poszedł do dziadka, zadaje pytanie, a dziadzio odpowiada:
- Wiesz... emerytura mała, pieniędzy nie ma... dałbym murzynowi za 2 tys. dolarów...
Jasio znów wraca do ojca, mówi mu, że dziadzio też by dał murzynowi, na co ojciec odpowiada...:
- No i widzisz Jasiu.. w teorii to my mamy 6 tys. dolarów w gotówce, a w praktyce 2 dziwki i pedała.
A dla mnie wręcz przeciwnie - ciasno, centralnie i do tego nudne statki..
Czym to się różni od moich "gniotów" ??
Waldo - skorzystaj ze swojej rady bo o ile pamiętam to moja wypowiedź tyczyła się ROB`a...
Tylko, że nauczyciel, zanim zaczął egzekwować wynik, to najpierw ileś razy zapodał, co sprawia, że złożone do kupy dwie dwójki dadzą czwórkę, a nie nic innego; nawet pokazał, jak na brudnych paluchach można to zliczyć.
Nie masz z kim robić zdjęć? No cóż - co prawda, nie wiem, co za miasto reprezentujesz, ale mogę się domyślać, że coś w rodzaju Dolnego Śląska, a tak się składa, że nieraz się spotykamy na plenerach i wspólnych działaniach. Można się czegoś nauczyć, wymienić doświadczenia, sprawdzić sprzęt i zobaczyć, jak pracują inni. Nie gryziemy, chyba, że ktoś ma takie życzenie.
Jeśli chcesz porad, to nie pluj pianą na kolegów, lecz jak biały człowiek zapytaj, CO JEST NIE TAK. Czy to trudne? Weź też pod uwagę, że są ludzie, którzy nigdy-przenigdy nie nauczą się fotograficznego spojrzenia na świat - być może do nich należysz, może nawet wielu z nas tutaj również. Może też jest tak, że jesteś nieoszlifowanym diamentem, a my wszyscy ślepymi trutniami, które nie są w stanie zrozumieć prezentowanych przez Ciebie prac.
Usilnie Cię jednak proszę, abyś nie prowadził tu wojenek, bo to się zwyczajnie nie uda i nie opłaci. Awanturnicy wylatują w krótkich posunięciach i lotem koszącym. Chcemy się w tym miejscu dobrze czuć i czerpać z niego korzyści - i tego życzę również Tobie. Mam nadzieję, że zostanę zrozumiany.
Krzysztof Paszkiewicz
że tak? dobrze zrozumiałem?
W dalszym ciągu to jest tylko moja wizja. Z tym że ja się zaczynam bawić w wolnych chwilach w fotografie. Tak na razie tylko podglądam innych.
Wiesz co......gdybym nie wiedzial ile jest 2+2 to zapytal bym mamyA nastepnym razem bym nie dal plamy w tak prostym zadaniu........gdybys obserwowal forum to bys sie juz nauczyl jak ostrzyc zdjecia.......jezeli masz problem z obiektywem to na gwarancje go albo kup innego kita (sa tanie).....
Obrazasz nas wszystkich i z osobna.......czepiasz sie moich zdjec a te ktore wskazales zostaly pokazane w celu oceny i rad co jest zle i co mam zmienic......choc uwazam ze pierwsze mialo dobre swiatlo i jest ostre.....ale skad ty mozesz wiedziec przeciez nie wiesz o co w tym chodzi......
Czlowieku troche pokory i samokrytyki.....ja tu jestem zeby sie uczyc!!!!!!!
Jednak przyrownanie moich fotografii do twoich to jakas paranoja! Wstydzil bym sie pokazac taka papke jak twoja!!!!
A na koniec (wiem ze nie uslysze przepraszam) 3 sekundy w PSie......
Nikon http://greg77.com/
Greg litości czy ty nie widzisz co się dołem dzieje ????
To jest ostrość ?? Jeśli tak to niewiele różni się od tego co zaprezentowałem w swoim drugim poście..
czy co to ma być ??
Świecąca trawa...
Błagam...
Wolę moją papkę niż świecącą się trawę i pseudo ostrość - co to jest ??
No powiedz mi sam...
Zdjęcie ma wyglądąć a nie odrzucać jak to co pokazałeś powyżej.
Niech mi ktoś zdefiniuje i zobrazuje ostrość, bo jeśli ostrością na fotografii jest to co dowalił GREG to ja albo musze iść do okulisty bo widze świat nieostro, albo ktoś z was, by widzieć poprawnie.
Skontaktuj się z nami