Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor 105 Micro VR - inne niz macro

Hej,
    zastanawiam sie nad tym obiektywem jednak oprocz oczywistego pierwszego przeznaczenia ciekawi mnie czy jest on w stanie na wysokim poziomie robic zdjecia portretowe np casting modelek lub portrety w plenerze...? Czy ktos kto ma te szklo lub fotografowal nim moze podzielic sie wiedza? Jesli ktos robil nim portrety to chetnie bym zobaczyl zdjecia, moze na forum juz ktos umieszczal takie zdjecia (niestety nie znalazlem).

Domyślnie

Podobno jedyna wada przy portretowaniu tym szklem jest to, ze... ostrzy za dobrze.
    A panie raczej nie lubia, jak sie uwypukla ich kaszaki, wagry i inne niedioskonalosci skory.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Wada jest chyba tylko jedna: strasznie blikuje kiedy masz słońce w kadrze. Trzeba unikać takich kadrów i zawsze zakładać osłone przeciwsłoneczną.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Witam

Myślę, że jedną z wad tego - znakomitego skądinąd - obiektywu jest zmieniająca się wartość przysłony. Np. ustawiasz na 2,8 i znienacka masz 3,5, bo warunki oświetleniowe się zmieniły... Nie jest to szkło portretowe, choć używałem go w tym celu (może wrzucę jutro fotki), natomiast do macro nadaje się znakomicie.

Pozdrawiam
    Pat
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

Wartość przysłony zmienia się wraz ze zmianą odległości ogniskowania, im bliżej skali macro tym ciemniej. Takie zjawisko występuje w każdym obiektywie macro. Warunki oświetleniowe nie mają na to wpływu.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

W skrócie - ten temat już był, a odpowiedź brzmi tak.

aha - nie rozśmieszajcie mnie z tą zmieniającą się przysłoną
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRR Zobacz posta
    W skrócie - ten temat już był, a odpowiedź brzmi tak.

aha - nie rozśmieszajcie mnie z tą zmieniającą się przysłoną
    Nooo prawa fizyki mogą wydawać się śmieszne ale wałkowane było na forum jak ludzie się dziwią, że aparat im bzdury pokazuje jak obiektyw makro podepną.
    czarne puszki, brudne słoiki, granaty, jakieś kable, elektroniczne ustrojstwa, błyskające cosie i metalowe tyczki coby się podeprzeć można było

Domyślnie

Chodzi mi o to, że ja wiem jak działa obiektyw i że w każdym obiektywie macro przysłona się wtedy zmniejsza

Nie zależy to jednak od "warunków oświetleniowych"
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

co Cię śmieszy?
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

Rzeczywiście, zabawne...
    Ale nic nie wyjaśnia, mimo, że poprawia nastrój...
    Możemy Cię prosić o wyjaśnienie, linki lub drogowskaz?

Pozdrawiam
    Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 05-09-2009 o 20:34
    Fuji X100 i głód ulicy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów