Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Fish-eye's >180*

witam..

1)razu pewnego na ebay'u z rok-dwa lata temu widziałem (a przynajmniej mi się tak wydaje) jakąś starą konstrukcję manualną chyba nikkora fish-eye'a o zakresie 270* do dzisiaj prubowałem sobie to wyobrazić czy nie będę przy tym łapać puszki - cena tego obiektywu wynosiła 5000 dolarów, funtów albo euro ale na pewno nie złotych :] czy ktoś kojarzy co to za szkło?

2)jedyne co znalazłem to nikkor 6mm/2.8 o zakresie 220* - ceny jego też nigdzie nie mogę znaleść.

3)czy istnieją inne szkła prócz tego 6/2.8 i szkła "widmo" o zakresie 270* ?
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

ale tego pewnie nie:
    http://www.luciolepri.it/lc2/marcoca...ory/00_pag.htm
    Nikon opracował projekty dwóch obiektywów o ogniskowych 4mm i 2 mm, o kącie widzenia 270*, ale one nie weszyły do produkcji
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

czyli mialo byc szklo 270*...

wiec w teorii nie miałem zwid ze widzialem szklo łapiące 270* bo nikon chcial takowe wprowadzic kiedys.

czy mozliwe ze wyszlo szklo o takim kącie łapania rzeczywistości spod innej marki?
    bo jestem pewien na 90% ze link do tego ebaya widzialem wlasnie na NASZYM forum ale nie wiem czy rok temu? czy poltora? czy 6 miesiecy temu :]

mam szukać i stracic na to 3 doby? ^,^"

Domyślnie

Sie ma
    widziałem to szkło tez to byl fish robiony na zamówienie, cena ok 5k funtów z ebay używka wywoławcza .
    Widziałem tez jak było używane , gość focil kasyna i inne rzeczy robił 3d panoramy za ciężka kasę( gdzies na youtubie lub discovery nie pamiętam ).
    Szkło to był nikkor na bank.

Cos takiego jak dobrze pamiętam rozmiary i drewniana walizka do transportu i przenoszenia.
    prz3mo ma racje to było 220 stopni

Darek

Domyślnie

no cóż czyli to było jednak 220*

przyszłościowo jak już człowiek zakupic d700 + 70-200VR to takiego fisha może kiedyś sobie sprawię jak będę spał na pieniądzach, bo gdyby to miało te 270* to bym podchodził do tego bardziej pod kątem bliższych planów

dziękuję za odpowiedzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzygit Zobacz posta
    Sie ma
    widziałem to szkło tez to byl fish robiony na zamówienie, cena ok 5k funtów z ebay używka wywoławcza (...)
    Witam,
    5k funtów to byłaby bardzo atrakcyjna cena za 6mm/2.8,
    myślę, że kto by za tyle kupił - nacieszyłby się, a potem jeszcze sprzedał z zyskiem.
    Swego czasu ten potwór był na e-bayu za 35k$, ale nie pamiętam, czy znalazł nowego właścicela.

Marzeniem byłoby wstawić coś takiego do gabloty na honorowym miejscu w domu, podpiąć do jakiegoś
    starego, legendarnego, mechanicznego Nikona
    i sobie tylko na niego patrzeć... oczywiście czasem użyć, ale tylko w baaardzo specjalnych okazjach... .

Eh...!

Jak dla mnie to chyba najbardziej spektakularny obiektyw Nikona ever! /*
    Art

/* piszę "chyba", bo mam mocne rozterki w związku z 300/2... tego łatwo rozstrzygnąć się nie da...
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 04-09-2009 o 23:35
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anar Zobacz posta
    no cóż czyli to było jednak 220*
    (...) to takiego fisha może kiedyś sobie sprawię jak będę spał na pieniądzach, bo gdyby to miało te 270* to bym podchodził do tego bardziej pod kątem bliższych planów (...)
    ----------------
    Gdyby to miało te 270* to musiałbyś nie tylko spać na pieniądzach, ale też nimi sr...

Ale jeśli piszesz poważnie - i wiesz o czym - to w razie czego, chcę być Twoim kumplem...
    będę Ci nosił plecak fotograficzny... staję pierwszy w kolejce!!!
    Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 04-09-2009 o 23:32
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Ten fish wymaga podniesionego na stałe lustra więc cyfra raczej odpada chyba że po wymontowaniu lustra aparat nadal będzie pracować.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    ale tego pewnie nie:
    http://www.luciolepri.it/lc2/marcoca...ory/00_pag.htm
    Nikon opracował projekty dwóch obiektywów o ogniskowych 4mm i 2 mm, o kącie widzenia 270*, ale one nie weszyły do produkcji
    Ciekawe konstrukcje fisheye, dodam taki oto link od siebie, są tam konstrukcjie 6mm z f5.6 i f2.8
    KLIK
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów