Close

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 149

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    A tak z drugiej strony to nie wiem czy nie lepiej zamiast m4/3 kupić olka e-420 z 25.2.8.

Odradzam. Używałem olka E-400 z Z25/2.8p i stwierdzam, że wcale nie jest to taki mały zestaw i w dodatku dość ciężki. GF1 i EP1 są wyraźnie mniejsze i lżejsze.

Chociaż E-400 miło wspominam ze względu na jakość zdjęć do iso 200. Generował znacznie ładniejsze obrazki niż znane mi Nikony z matrycą DX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    A tak z drugiej strony to nie wiem czy nie lepiej zamiast m4/3 kupić olka e-420 z 25.2.8.

też taki miałem plan, choć to już troszkę większe rozmiary, ale jeszcze akceptowalne.
    Poza tym ten zestaw jest (był) dość drogi, a używanych obiektywów 25/2.8 pojawia się mało i z tego co ostatnio było widać na popularnym serwisie aukcyjnym zainteresowanie jest b. duże.

Kiedyś był taki zestaw komachi, czyli e420 z naleśnikiem, ubrane w skórzany tradycyjny futerał- cacko. Człowiek od razu z tam czymś staje się "niewidocznym amatorem"...
    wybieram inne systemy

Domyślnie

Dla mnie zagadka to dostępność GF1 a raczej jej brak - przez co na pewno dłużej ceny pozostaną na wysokim poziomie. Aparat miał premierę w Polsce w połowie października, teraz po 3 miesiącach żadna z porównywarek cen nie wskaże więcej niż 2 sklepy gdzie można GF1 z 20 1.7 zakupić.. :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez montini Zobacz posta
    Poza tym ten zestaw jest (był) dość drogi
    Chyba jednak połowę tańszy tytułowy panas gf1.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Skoro m4/3 + mala stałka wystarcza do wszystkiego, to dlaczego biorąc lustrzankę (choćby i FF) trzeba targać ze sobą cały dobytek? Można zabrać body + 35 1.8 i nadal jest lekko i poręcznie. Jakąś wybiórczą logike tu widzę.
    Cześć S4INT,
    teraz taki trend. Nagle dslry zrobiły się wielachne i ciężkie. Zestawia się z m4/3 największe i najcięższe lustra, bo trzeba coś udowodnić. m4/3 na chwilę obecną nie jest takie małe i poręczne jak można było oczekiwać po pierwszych zapowiedziach.

Z czasem każdy duży producent będzie miał swoją odmianę micro systemu.

Sam robiłem przymiarkę, może jeszcze wrócę do tego pomysłu, do zakupu m4/3. Jedyne, co mnie powstrzymuje, to brak sensownego szerokiego kąta. Definicja dystorsji beczkowatej czyli Lumix 7-14/4.0 kosztuje ponad 4700zł.

Z drugiej strony zyskujemy na tele. Z jasnych obiektywów 35/45mm f/1.4/2.0 produkowanych dla analogowych dalmierzy robią się cudne portretówki. Do tego 75/90mm f/2.5/2.8/3.5/4.0. Jest z czego wybierać.

Dla mnie na chwilę obecną najsłabszą stroną m4/3 nie jest matryca, a brak dobrych obiektywów systemowych. Wspomniany 20/1.7 robi siekę na granicy GO. Dwóch ludzi którzy IMO są najbardziej obeznani z m4/3 spośród mi znanych czyli Jerry_R oraz jungli widzą, to samo i nie boją się tego przyznać mimo, że są wielkimi sympatykami systemu m4/3. jungli nazwał, to zdygitalizowaniem obrazu i coś w tym jest.

Pozdrawiam
    ...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...

...życie, to podróż, nie cel...

Domyślnie

moja znajoma ma D3000 i 35/1.8g. Kupiła lustrzankę, bo widzi różnicę miedzy DSLR a małpką, a D3000 dlatego, że chciała mieć możliwie najmniejszy zestaw. I tak czasem narzeka, że wielkie to i na pocieszenie tylko mówi "ale jak przypomnę sobie za to to Twoje D2 coś tam"
    jakby micro 4/3 było tańsze to dla niej taki 20/1.7 i E-P2 to byłby najlepszy zestaw
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 21-01-2010 o 22:42
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prad Zobacz posta
    Dla mnie zagadka to dostępność GF1 a raczej jej brak - przez co na pewno dłużej ceny pozostaną na wysokim poziomie. Aparat miał premierę w Polsce w połowie października, teraz po 3 miesiącach żadna z porównywarek cen nie wskaże więcej niż 2 sklepy gdzie można GF1 z 20 1.7 zakupić.. :/
    Jaka tam zagadka, fabryka się nie wyrabia z produkcją bo wielkość popytu przekroczyła najśmielsze prognozy. Towar, który jest idzie w pierwszej kolejności na najważniejsze rynki, widać Polska nie zalicza się do takich.

PS
    Póki co radzę kolegom zapomnieć o niższych cenach na m4/3, skoro nawet przy takich cenach jakie są towar schodzi jak ciepłe bułeczki. Ludzie myślcie.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 22-01-2010 o 11:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Ludzie myślcie.
    Myślę, myślę i moim zdaniem dzisiaj kupno m4/3 przy tej cenie jest bez sensu.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Myślę, myślę i moim zdaniem dzisiaj kupno m4/3 przy tej cenie jest bez sensu.
    Dla Ciebie nie ma, dla innych ma, skoro są wykupywane pomimo "wysokiej" ceny.

PS
    Co do ceny, to cena (premierowa na nowe modele) na kompakty z wymienną optyką pozostanie na poziomie około 800 USD (EURO) za kit zestaw. I nie ma co liczyć, że będzie niższa, bo niższa wycięła by przecież zwykłe kompakty. Inna sprawa, że modele schodzące będą tańsze, tak jak np. G1 kit poniżej 2000zł. Ale o nowych modelach w cenie 2000zł czy nawet mniej - zapomnijcie koledzy. To nie Sigma, która zalega w magazynach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Dla Ciebie nie ma, dla innych ma, skoro są wykupywane pomimo "wysokiej" ceny.
    Skąd te informacje? Ja w sklepach widzę m4/3 cały czas dostępne. Od ręki. Zatem skąd te info o niesamowitym popycie na m4/3 i brakach mocy produkcyjnych Panasonica?

Na ulicy nie widziałem ani jednego m4/3, a Dublin, a tym bardziej Londyn do najmniejszych miast nie należą.
    ...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...

...życie, to podróż, nie cel...

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów