Szukaj
Chyba najtaniej w www.fotoit.pl za 3399 zł.
Pozdrawiam
Tomek...
DX i m43.
Witam wszystkich. Od kilku dni jestem posiadaczem gf1 i 20tki. Kupiłem w szczecińskim mm za 3500 zł. Postaram się podesłać jakieś zdjęcia w pełnej rozdzielczości, gdyby ktoś chciał, jak będę miał co pokazać. Ze wstępnych doświadczeń potwierdzają się forumowe opinie na temat wad ale wybrałem go w pełni świadomie.
Jedynej rzeczy której mi naprawdę brakuje to sensownego wizjera, niekoniecznie elektronicznego. Zresztą, od wielu lat fotografuję głownie contaxami g1/g2 więc do trudności wizjerowych jestem przyzwyczajony.
Moje oczekiwania systemowe to jeszcze dwa szkła, odpowiednik szerokiego i jakieś jasne szkło portretowe ale nie mam ochoty na zabawy manualne więc poczekam na alternatywę dla 3500 zł*od leici.
Myślę że system będzie się rozwijał i czeka na wysyp podobnych konstrukcji więc przyszłość powinna być przynajmniej ciekawa chociaż wiem że póki co system jest mikro a drenaż kieszeni makro.
Witam
Napisz coś więcej o tych potwierdzonych wadach.
Zastanawiam się nad wyborem między e-p1 i gf1, obydwa z naleśnikami.
Na PW przesyłam Ci mojego maila, proszę o 2-3 jpg-i prosto z puszki, jak będziesz miał chwilę.
Pozdrawiam
Tomek...
DX i m43.
Wady to chyba rzecz subiektywna, nigdy w analogu nie miałem stabilizacji w korpusie, chociaż dla kręcących filmy podpiętymi stałkami pędzie to pewnie problem. Dla mnie podstawową to jednak brak wbudowanego wizjera, choćby takiego jak w canonach g bo zewnętrzne zawsze mnie irytowały. Dużą wadą jest brak dodatkowego wyświetlacza z podstawowymi informacjami, jak w lustrach. Naprawdę*ideałem byłby dla mnie taki ficzer z podpiętym wizjerem i wyłączonym wyświetlaczem. Tyle że to pewnie moje życzenia a niekoniecznie ograniczenia samego korpusu.
Zdjęcia, wrzuciłem trochę sampli tutaj:
www.e-btl.pl/gf1/_1000290.JPG
www.e-btl.pl/gf1/_1000317.JPG
www.e-btl.pl/gf1/_1000324.JPG
to są*jpgi prosto z puszki, trochę przesadziłem bo wybrałem jakiś profil (dynamic) więc są nieco podkręcone w stosunku do normalnego.
www.e-btl.pl/gf1/_1000335.RW2
www.e-btl.pl/gf1/_1000342.RW2
Garść rawów, nie zrobiłem raw+jpg. Może przy następnej okazji.
www.e-btl.pl/gf1/jpg.zip - tutaj umieściłem kilka jpgów (z profilem j.w) ale w różnych proporcjach zdjęć. Nic nie ruszałem w ps. Drobna uwaga (rozszerzone źrenice to efekt atropiny - żeby nikt nie miał wątpliwości)
Stabilizacja w korpusie E-P1 nie jest az tak istotnym elementem. Panas wklada Mega OIS do szkiel, gdzie stabilizacja istotnie ma znaczenie (45mm, 14-140) ale w nalesniku ze swiatlem 1.7 na prawde nie jest to cos, co przesadza na korzysc E-P1, jesli zestawi sie to z AF jakim dysponuje GF-1. Tu roznica jest ogromna! Takze wg mnie zalezy do czego potrzebujesz aparatu. Jesli myslisz o streetowych klimatach czy o foceniu dzieci (u mnie to wlasnie priorytet) to GF-1 zdecydowanie wygrywa. Jesli chcesz przenosnego aparata do krajobrazu czy portretu, to E-P1 chyba bedzie lepszym wyborem (podobniez bardziej dynamiczna matryca, ja az tak tego nie zglebialem wiec sie nie wypowiem). Ale czy Olek czy Panas to zdecydowanie dopnij 20mm f/1.7, to szklo #1 w systemie u43!
Prawda, na af nie mogę narzekać. Mam bezpośrednie porównanie z 5d oraz contaxami g i nie czuję żadnego dyskomfortu. Panas zostawia wszystkie kompakty z jakimi miałem styczność w przeszłości.
Generalnie na kilka dni użytkowania jestem bardzo zadowolony i póki co nie szukam dziur w całym. Kusi mnie możliwość podpięcia planara 45 ale z drugiej strony, szału z ostrzeniem raczej nie będzie.
pozdrawiam
Sławek
O dziwo calkiem fajnie sie ostrzy! Klikasz "kolko" i masz podglad ostrzenia z powiekszeniem nawet do 10x (mozesz sobie ustawic jak chcesz). Dziala eXtra!
Skontaktuj się z nami