Szukaj
Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.
Czy ja wiem czy tak drogo? Obiektyw Leici 25/1.4 do m4/3 mozna kupic za jakies 3500zl, czyli o jakies 1500zl mniej niz np. 35L albo Sony 35/1.4, a wszystkie te obiektywy daja ekwiwalent pelnoklatkowej 50mm na mniejszych matrycach. Testy pokazuja, ze jakosc optyczna tego obiektywu (nie liczac winietowania) jest wybitna, a jako bonus dostajemy pancerne wykonanie i legende marki Leica. Jezeli takie stalki beda nadal powstawac do m4/3 to ten system ma przed soba swietlana przyszlosc, nawet pomimo cen wychodzacych poza pulap cenowy najtanszych amatorskich lustrzanek.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Ponoć 1 marca ma się ukazać Noktor HyperPrime Lens 50mm f/0.95 dla micro 4/3.
Tu więcej informacji.
Pożyjemy, zobaczymy.
Wszystko ładnie, tylko ustawianie ostrości przy manualu 50mm i f/0.95 na m4/3 to chyba będzie dość trudne
Ale fajnie, że coś takiego będzie (??)
Ostrzenie na LV Panasa z funkcja automatycznego powiekszania przy ostrzeniu nie powinno byc takie trudne. Jezeli tylko jakosc optyczna tego szkla bedzie choc troche podobna do jakosci Summiluxa 50/0.95 to mysle ze bedzie to koronny argument systemu micro 4/3. Ktory inny system oferuje ekwiwalent 100mm z jasnoscia f0.95? Nawet Leica nie ma czegos takiego do M9![]()
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Czy miał juz ktoś z Was styczność z tym aparatem? Może już ktoś ma go na własność i mógłby zaprezentować zdjęcia. Zapowiada się ciekawy aparat. Bardzo mnie tylko ciekawi szybkość AF.
Jestem na etapie wyboru: Panasonic vs Olympus. Poniższe uwagi umieściłem w innym wątku, wklejam tu jeszcze raz.
W miniony czwartek oglądałem Olka i Panasa - jeżeli AF w D90 z 16-85 uznać za wyjściową wartość 10 (mam go, stąd porównanie do tego Nikona), to Panasowi dałbym 8, może 8,5 pkt. Olek to 6,5 - 7 pkt.
Ale... gdyby wziąć pod uwagę ostrzenie Nikona w trybie Live view (z obiektywem 16-85), to Panas jest sporo lepszy... Olek też. Gdyby dać Panasowi 10 pkt, Olek ma 8, a Nikon 5, góra 6.
Panas zapowiada na wiosnę kolejnego naleśniczka - 14 mm i "rybkę" 8 mm. Olek - 14-140 mm i 9-18 mm. No i jeszcze prawdopodobnie Noktor 50 mm f/0,95. Co prawda manual, ale w obu aparatach manualne ostrzenie nie jest problemem.
Na wakacje będzie z czego wybierać.
Po 7D, GF1 z 20/1.7 ostrzy wolno, bardzo wolno. Mówię o moich warunkach - 3200, 1.7, 1/40. Oczywiście piszę o fazowym AF z 7D, CDAF w 7D jest dużo wolniejszy.
Ja z góry założyłem dwa body: Panas GF1 i Olek (jeszcze się zobaczy jaki) dla stabilizacji. Mam nadzieję, że plotki się potwierdzą i wkrótce ujrzymy aparaty i bez lustra i bez migawki, co by nie mówić, ta jest b. głośna w GF1.
Ze szkieł liczę na Olka 12mm i 50mm - idealne towarzystwo dla 20/1.7
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 15-02-2010 o 10:06
NYCH - Americana
Czy chodzi Ci o auto focusa w trybie LV? A może ktoś dysponuje zdjęciami z tego zestawu Panasonica? Do reporterki i codziennego użytkowania może to być świetny aparat. Ciekawe jak jakość zdjęć? Jeśli naprawdę prawie nie do rozróżnienia vs lustro + szkiełko klasy f/2,8 to zaczynam się nad nim moooocno zastanawiać. Spróbuje go dzisiaj znaleźć gdzieś u mnie w mieście...
U mnie, gdyby nie AF, to cała reszta za Olkiem. Moim zdaniem ładniejszy, no i stabilizacja w body. Wakacyjnie to głównie robię jpegi, a Olek robi je ładniejsze.
Olek zapowiada jakieś macro 50 mm, ale w przyszłym roku, Panasonic już ma w ofercie obiektyw Leica 45 mm za ok. 3500 zł.
Dla zdecydowanych - w katowickim Saturnie jest biały Panasonic GF1 z obiektywem 14-45 za 2898 zł.
Zdjęć poszukaj na forum Olka w dziale micro 4/3.
Tu też jest niezłe forum ze zdjęciami.
GF1 - obsesja
GF1
Test GF1
Galeria GF1
Ostatnio edytowane przez Roba66 ; 15-02-2010 o 10:37
Skontaktuj się z nami