Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: konar

Domyślnie

Fakt.....przepraszam....moja wina!

Mnie to wyszlo tak......RAW jest przeswietlony i to dosc mocno.......ale do odratowania

//EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 29-12-2025 o 10:15 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cóż zapewne ilu wywołujących pewnie tyle wersji by powstało ;)
    To co mi się w Twojej wersji podoba to ładnie wydobyta struktura piasku, mocno przyciemnione niebo już mniej chociaż przybyło dobrze widocznych szczegółów w jaśniejszych partiach. Natomiast takie obrobienie drzewa gdzie na pierwszy rzut oka widać jaśniejsze obwódki od wyciągania cieni przez co cała fotografia wygląda na mocno sztuczną w mojej opinii dyskwalifikuje każde zdjęcie. Widziałem takie efektu uboczne już nie raz i nigdy dobrze tego nie odebrałem, ale to rzecz gustu.
    Dzięki za poświęcony czas :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSB Zobacz posta
    Cóż zapewne ilu wywołujących pewnie tyle wersji by powstało
    To co mi się w Twojej wersji podoba to ładnie wydobyta struktura piasku, mocno przyciemnione niebo już mniej chociaż przybyło dobrze widocznych szczegółów w jaśniejszych partiach. Natomiast takie obrobienie drzewa gdzie na pierwszy rzut oka widać jaśniejsze obwódki od wyciągania cieni przez co cała fotografia wygląda na mocno sztuczną w mojej opinii dyskwalifikuje każde zdjęcie. Widziałem takie efektu uboczne już nie raz i nigdy dobrze tego nie odebrałem, ale to rzecz gustu.
    Dzięki za poświęcony czas
    Ciesze sie ze chociarz cos sie tobie podoba.....jednak wiedz ze RAW byl przeswietlony i konar trzeba bylo nawet przyciemnic....nie ma tu wyciagania z cieni ani nawet maskowania (ponizej horyzontu)......cos chyba sie tobie wydaje........polecam

Poza tym sprawdz sam na sojej wersji jak jasny masz ten konar....wiec co ja mialem wyciagac z cieni

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Co do prześwietlenia to po korekcji -0,3EV przepały już znikają więc chyba nie jest duże. Kiedyś przeczytałem taki oto artykuł w którym autor zaleca przy naświetlaniu zdjęć cyfrowych dociągnięcie histogramu do prawej (oczywiście bez przepałów), a dlaczego to już jest tam wyjaśnione

Wracając jeszcze do Twojej obróbki, kiedy po prostu ściemnię zdjęcie do podobnego poziomu to w żadnym wypadku nie powstaje taka jaśniejsza obwódka wokół najniższej odnogi konaru więc chyba dałeś jakąś warstwę rozjaśniającą na piasek? Górna jego część jest wyraźnie ciemniejsza od dolnej.

Domyślnie

Slucgaj ja nie widze zadnej obwodki tutaj........nie bede sie rozwodzil nad tym zdjeciem bo poswiecilem mu zaledwie 5 min......jezeli cos widzisz to dobrze ja tylko pokazalem tobie jak mozna bylo.....
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów