Szukaj
Z góry przepraszam za tą wersję
Mam nadzieję, że autor wątku się nie obrazi
nie obrażę sięudostępniłem nefa, żeby zobaczyć czy da się z niego coś uratować i każda propozycja na końcowy wygląd zdjęcia jest cenna
a w takim razie mam pytanie, w jaki sposób wybrać parametry naświetlania, aby się do czegoś nadawało? punktowy pomiar w okolicach słońca? ale wtedy cała reszta wyjdzie czarna, jeśli dobrze mi się wydaje
Takiej sceny nie da się naświetlić tak aby słońce było pikne a każda igła sosny widoczna.
Różnica pomiędzy najjaśniejszą i najciemniejszą częścią kadru jest kolosalna i matryca klęka
Takie fotografie robię z użyciem pomiaru matrycowego z korektą na "-". Ile?, to już musisz pokombinować obserwując histogram. Zazwyczaj robię tak aby właśnie niebo naświetlić na styk, na granicy przepału a dół potem się wyciąga za uszy z obróbce. Można tez naświetlić osobno niebo i podłogę a potem w PS kleić. Ktoś tu ostatnio zamieścił tutka opisującego w/w sposób.
W lustrzankach punkty ustawiania ostrości są powiązane z pomiarem światła i to też ma znaczenie dla naświetlenia sceny.
Oczywiście są jeszcze wynalazki w postaci filtrów połówkowych, które pomagają w takich momentach ale ich też trzeba się nauczyć używać.
dzięki, będę dalej próbował
Skontaktuj się z nami