Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie S100-300 F4 czy N300F4

Chce kupic obiektyw do robienia zdiec przyrodniczych,sarenki,ptaszki,zajaczki itd.Interesuja mnie te dwa obiektywy.Czy sa na forum osoby co posiadaja lub mialy te dwa szkla imogl by sie wypowiedziec,doradzic co kupic.Obiektuw bedzie podczepiony pod ND80+TC-14E II lub TC-17E II,jak bedzie pracowal AF z telekonwenterem i jak mocno spadnie jakosc.Za te pieniazki chyba nic lepszego nie znajde.
    D40,D80 I KILKA SZKIEL

Domyślnie

Ja mam 300/4. Genialny obiektyw.
    - po pierwsze primo: w przyrodzie życie zaczyna się od 300mm, więc ten zoom to tak nie bardzo
    - po drugie primo: paradoksalnie starsza wersja 300/4 (ta ze śrubokrętem, bez AF-Sa) ma opinię lepszej od tej nowszej
    - po trzecie primo, ultimo: stara 300/4 doskonale pracuje i z TC-201 i z TC-14B, w pełni osre zdjęcia masz od f/4. Jeśli zależy Ci na AF, pozostają ci dobre konwertery Sigmy i Kenko (Tokina) Chyba 3 sztuki tego starszego 300/4 są obecnie na Allegro
    Nikoniarz-majsterkowicz

Rycerz
    Gość

Domyślnie

AF 300/4 to świetny wybór!! wypraktykowany przeze mnie, sam miałem najpierw ta sigme a potem zamieniłem na 300mm... bierz i sie nie zastanawiaj

Domyślnie

Po czesci spodziewaem sie ze padnie na nikosia a czy bedzie pracowal mi z moimi TC ? Gdzie znajde porownanie starszej i nowszej 300? Moze jakies linki z testami. Starsza wersja tansza i pare zoty zostanie w portwelu a czy lepsza?
    D40,D80 I KILKA SZKIEL

Rycerz
    Gość

Domyślnie

tutaj http://www.kenrockwell.com/nikon/3004af.htm
    a tutaj wątek forumowy czym sie różnią

ja uczulam na mocowanie statywowe w tym szkle, bo statyw w fotografii przyrodniczej to podstawa...
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 30-08-2009 o 23:04

Domyślnie

Aberracja chromatyczna w starej wersji jest z trudem widoczna TYLKO jeśli robisz bardzo kontrastowy motyw na f/4. W pozostałych przypadkach nie ma jej. Ale nawet przy f/4 jest akceptowalnie mała.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Domyślnie

Witam.
    Podobnie jak rycerz, najpierw miałem sigmę- przyjemny obiektyw ale raczej po przymknięciu lub skróceniu ogniskowej, bardzo dobrze współpracował z TC1.4X Sigmy. Zamieniłem go jednak na Nikora af-s 300/4 (planowałem 300/2.8 ale nie wyszło) i jestem zachwycony. Aberracja widoczna tylko przy bardzo dużych powiększeniach, szybki fokus i fenomenalna ostrość. Moim zdaniem warto.
    Pozdrawiam.
    Tomek
    D200&CO

Domyślnie

Dziekuje za wypowiedzi,wontpliwosci juz nie mam co do wyboru szkla padlo na af-s.

A co do moich TC,posiadam 14E II i 17E II czy z D40 I D80 BEDA SMIGALY?
    D40,D80 I KILKA SZKIEL

Domyślnie

Tak, będzie dzialalo z oboma TC, i z D40 i z D80
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

No to pieknie jutro jade do sklepu.
    D40,D80 I KILKA SZKIEL

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów