Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Obiektyw do D90

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Borki Siedleckie

Domyślnie

Z tego co zrozumiałem co napisał Adolfik to obiektyw ten będzie nieostrzył prz 85mm i 0,8m. Z tego co wiem należy przeliczyć ten obiektyw x1,5 czy zakres dla tej matrycy to 36-127. Do portertów używa sie 50mm dla tego obiektywu bedzie to ok 33mm. Dla drugiej wielkości czyli 85mm najczęściej wykozystywanej ten obiektyw należy ustawić na 57mm. Z tego wynika że w przypadku portetów nie osiągnę max wartości ogniskowej. Zgadzam się równiez z Adolfikiem że zakres 127mm (85mm) jest rzadko używany dla portetów. Nawet jak bym się pokusił o portet na max ogniskowej to raczej obiekt jest nieruchomy i bedzie czas na manualną korektę.
    Nie mam 100% pewności czy to co napisałem to prawda więc prosze o weryfikację.
    D90 F65 N28-80 | N50 1.8| N 18-55 | SB-900
    Strona

Domyślnie

Prawda (nie dotyczy ogniskowej 50mm do portretów, bo można użyć, ale nie takie jej przeznaczenie bo troszkę brakuje mm po cropie).
    Piszą, że może coś tam nie ostrzyć w tym skrajnym przypadku. Co zaś się tyczy portretów to sam sobie znajdziesz która ogniskowa najbardziej Ci pasuje. Zacząć oczywiście możesz od "książkowych" zakresów ogniskowych 85-105mm dla FX Jednakże jak pokazuje wątek o SY 1.4/85 na cropie jest to równie fajna ogniskowa do portretów.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 31-08-2009 o 19:10 Powód: Dopisek do prawdy ;)
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Borki Siedleckie

Domyślnie

Przy analogu portetowałem przy 50mm ale spróbuje czegoś nowego.
    Strona

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Borki Siedleckie

Domyślnie

No i stałem się szcześliwym posiadaczem D90. Szkło działa poprawnie, ostrzy tak jak powinno, problemy napotkałem dopirero przy odległości dłoni ale to przekracza rozmiar 0.35mm jaki jest min na aparacie. Fakt szkło samo w sobie ciemne ale narazie musi starczyć.
    Strona

Domyślnie

No to miłego użytkowania.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów