Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D300 D700 Razem w pracy.

Witam
    Na wstępie bardzo przepraszam za moje lenistwo, ale nie mam czasu szukać i może wie ktoś jak to zrobić a jeżeli temat był już poruszany proszę o wskazanie jakiegoś linka.
    A więc do rzeczy.
    Do tej pory fociłem jednym aparatem, ale jak to mówią trzeba iść z postępem i zacząłem fotografować drugim.....Wszystko fajnie, bo nie trzeba zmieniać obiektywów......Tyle, że problem leży w ładowaniu zdjęć do komputera.
    Ponieważ 99% to reportaże ślubne to mam pytanie.
    Czy jest jakiś sposób na to by z obu aparatów zdjęcia układały się w czasie, którym robiłem fotki.
    Wiadomo, że dwoma na raz w tym samym czasie nie robię zdjęć, ale kiedy je wgrywam do jednego folderu i wciskam przycisk sortowanie wg daty utworzenia to robi się kiszka .Zdjęcia mieszają się i nie są układane w czasie tylko robi się bałagan.
    Rozwijając dalej temat chodzi o to by nie siedzieć długich godzin przed małymi obrazkami i je układać tak by pasowały do siebie czasowo.
    Bardzo proszę o pomoc .
    Z góry dziękuję
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, lecz co się widzi.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Zsynchronizuj sobie zegarki w aparatach i powinno byc ok

Domyślnie

Lub zmień nazwy na data,czas i wtedy widzisz kiedy i jakie zrobiłeś , można do tego użyć np. Irfan View , dwa kliknięcia i po temacie.

ps. Oczywiście synchronizacja czasów obowiązkowa.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

tak, ustawić równo zegarki, najwyżej 1 sek różnicy... bo w ciągu sekundy jednego aparatu nie zdążysz odłożyć a drugim zdjęcia zrobić...no i automatyczny rename plików np wg daty/godziny/min/sek tak kiedyś działaliśmy na jednej imprezie - zdjęcia szły do jednej fotogalerii synchro zegarków, ustalony jeden format nazwy pliku i działa

Domyślnie

Nie musisz nawet zmieniać nazw plików (jak nie chcesz - ja akurat zmieniam), wystarczy że je w komputerze sobie posortujesz wg daty. Ale najważniejsze to zsynchronizować zegarki. Ostatnio o tym zapomniałem i teraz mam mały misz-masz z ostatniego ślubu...
    Zamierzam sobie nakleić naklejkę na oba body: "ZEGARY" czy coś w tym rodzaju
    Nikon ViewNX pozwala Ci na automatyczną zmianę nazw plików hurtem wg ustalonego przec Ciebie klucza (ja np. dałem YYMMDD_HHMMSS czy jakoś tak).
    Nikon Transfer może Ci zmieniać nazwy plików od razu podczas kopiowania z karty na dysk w kompie na tej samej zasadzie.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Ale najważniejsze to zsynchronizować zegarki. Ostatnio o tym zapomniałem i teraz mam mały misz-masz z ostatniego ślubu...
    Teoretycznie daty plików można edytować bezproblemowo, zatem można zsynchronizować już wykonane zdjęcia. Należałoby przesunąć czas utworzenia plików na serii z jednego korpusu o jakąś tam wartość po prostu - hurtowo. Tylko pytanie, czy jakiekolwiek oprogramowanie coś takiego wykona.

Domyślnie

Żeby nie tworzyć nowego wątku podłącze się do tego. Aby uprościć sprawę napiszę tak:

Mam dwa aparatu d700 na każdym jest lampa podniesiona, trzecia lampa jest na głośniku i jest ustawiona na kanale numer 1. Rozumiem, że jeśli kanał się zgadza to nie ważne który aparat użyje, lampa trzecia i tak odpali? Chciałbym używać na przemian tych body.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jak kanały się będą zgadzać to tak. Jak masz ten sprzęt to to nie pytaj tylko sprawdź
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jak kanały się będą zgadzać to tak. Jak masz ten sprzęt to to nie pytaj tylko sprawdź
    No właśnie nie mam drugiego body żeby to sprawdzić Dzięki za odpowiedź
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów