Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Czyli wniosek nasuwa się taki, że N16-85/3.5-5.6 w zakresie 15-30 można zastąpić tylko N14-24/2,8. Pozostałe szkła budżetowe niewiele wnoszą.

Domyślnie

Ale ten zakres 15-30 to chcesz mieć po cropie czy jak? Bo to trochę sporawa różnica...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ale ten zakres 15-30 to chcesz mieć po cropie czy jak? Bo to trochę sporawa różnica...
    Oczywiście DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Ediface Zobacz posta
    Oczywiście DX
    No to teraz ja nie bardzo rozumiem. Jeżeli na cropie ma być 15 to normalnie powinno być 10, dalej rozumując 30 to powinno normalnie być 20 - no i wyszła mi Sigma 10-20/3.5.
    W tym zakresie ogniskowych to niestety z dobrym światłem brak. N14-24/2.8 po cropie będzie miał 21-36/2.8 ( kąt widzenia ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    No to teraz ja nie bardzo rozumiem. Jeżeli na cropie ma być 15 to normalnie powinno być 10, dalej rozumując 30 to powinno normalnie być 20 - no i wyszła mi Sigma 10-20/3.5.
    W tym zakresie ogniskowych to niestety z dobrym światłem brak. N14-24/2.8 po cropie będzie miał 21-36/2.8 ( kąt widzenia ).
    No dokładnie o to mi chodziło gdy pytałem Jest jeszcze Tokina 11-16 2.8, ale trochę mniejszy zakres, z kolei światło o 0.7EV lepsze niż w Sigmie...
    No i trzeba poczekać na jakiś testy tej nowej Sigmy - pełna dziura jak się będzie spisywała itd...

Domyślnie

Przepraszam, popełniłem błąd odpowiadając, że DX - miałem zupełnie co innego na myśli.
    Mówiąc o zakresie ogniskowych 15-30 mm, mam na myśli ogniskową bez przeliczania,tj. 15 mm = 15 mm dla pełnej klatki.
    Chciałbym przypomnieć, że tematem tego posta był obiektyw 16-85 i jego końcowy zakres i czy istnieje sens dublowania tego zakresu innym obiektywem.

Domyślnie

Przepraszam, popełniłem błąd odpowiadając, że DX - miałem zupełnie co innego na myśli.
    Mówiąc o zakresie ogniskowych 15-30 mm, mam na myśli ogniskową bez przeliczania,tj. 15 mm = 15 mm dla pełnej klatki.
    Chciałbym przypomnieć, że tematem tego posta był obiektyw 16-85 i jego końcowy zakres i czy istnieje sens dublowania tego zakresu innym obiektywem.
    To wszystko zależy od potrzeb. 16-85 jest bardzo dobrym ( chyba najlepszym optycznie w tym zakresie ) szkłem ale bardziej spacerowym. Jeżeli szukasz specjalistycznego szkła to na pewno jest sens dublowania zakresu i tu niestety ponawiam typ N14-24/2.8

Domyślnie

Jeśli chodzi o 1mm to nie warto. Każdy obiektyw porównywalny lub lepszy od 16-85 mający ogniskową 15mm to wydatek przynajmniej 1500-2000 zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    To wszystko zależy od potrzeb. 16-85 jest bardzo dobrym ( chyba najlepszym optycznie w tym zakresie ) szkłem ale bardziej spacerowym. Jeżeli szukasz specjalistycznego szkła to na pewno jest sens dublowania zakresu i tu niestety ponawiam typ N14-24/2.8
    Nikkor 14-24/2.8 pewnie byłby lepszy ale cena już mniej. Brałem wcześniej pod uwagę Sigmę 10-20/3.5-5.6 ewentualnie Tokinę 12-24/4, jednak mam wrażenie, że te obiektywy będą miały podobną jakość odwzorowania i światło również (w zakresie 15-30 mm ).

Domyślnie

Jest jeszcze sigma 15-30 ale gdy juz posiadasz nikkora 16-85 nie widze sensu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów