Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Nikkor 16-85; Sigma 10-20

Witam,
    Zastanawiam się ostatnio czy warto dokupić do mojego Nikkora AF-S 16-85 f/3.5-5.6 G DX ED VR drugi obiektyw, tj.Sigmę 10-20mm f/3.5 EX DC HSM. Generalnie interesuje mnie zakres ogniskowych od 15 do 25 i najlepiej ze stałym światłem (ideał 1.8 ). Jednak patrząc na to, jakie światło daje Nikkor w tym zakresie (praktycznie takie samo jak Sigma), to dochodzę do wniosku, że niewiele to zmieni.
    Liczę na wypowiedzi użytkowników tych obiektywów, może mają inny punkt widzenia niż ja i podzielą się swoimi uwagami.
    Ostatnio edytowane przez Ediface ; 25-08-2009 o 16:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ediface Zobacz posta
    Witam,
    Zastanawiam się ostatnio czy warto dokupić do mojego Nikkora AF-S 16-85 f/3.5-5.6 G DX ED VR drugi obiektyw, tj.Sigmę 10-20mm f/3.5 EX DC HSM. Generalnie interesuje mnie zakres ogniskowych od 15 do 25 i najlepiej ze stałym światłem (ideał 1.8 ). Jednak patrząc na to, jakie światło daje Nikkor w tym zakresie (praktycznie takie samo jak Sigma), to dochodzę do wniosku, że niewiele to zmieni.
    Liczę na wypowiedzi użytkowników tych obiektywów, może mają inny punkt widzenia niż ja i podzielą się swoimi uwagami.
    Nie wiem ile zyskasz optycznie (jakość), ale skoro brakuje Ci do interesującego Cię zakresu jedynie 1 mm, to płacenie za niego prawie 2000 zł moim zdaniem jest średnio opłacalnym interesem. Bardziej już spełniłaby Twoje wymogi Tokina 11-16 mm f=2.8, tyle, że droga jak szlag.
    Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.

Domyślnie

Generalnie interesuje mnie zakres ogniskowych od 15 do 25 i najlepiej ze stałym światłem (ideał 1.8 ).
    Sigma 20mm 1.8 ?
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Wiem, że takiej Sigmy nie ma, to 1.8 to tylko takie moje marzenie.

Domyślnie

Wiem, że takiej Sigmy nie ma, to 1.8 to tylko takie moje marzenie.
    no to zle wiesz ;]

Test Sigma 20 1.8 na photozone.de

wprawdzie na canonie ale test jest. Na nikona oczywiscie tez jest - troszke ciezko ja dostac ale pojawiają się od czasu do czasu
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Potrzebny jest mi umiarkowany szeroki kąt (od 15 do max. 30 mm ) i na dodatek w miarę jasny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielin Zobacz posta
    no to zle wiesz ;]

Test Sigma 20 1.8 na photozone.de

wprawdzie na canonie ale test jest. Na nikona oczywiscie tez jest - troszke ciezko ja dostac ale pojawiają się od czasu do czasu
    Ta Sigma to stałka i na dodatek miewa problemy z ostrzeniem w trudnych warunkach oświetleniowych.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Ta Sigma to stałka i na dodatek miewa problemy z ostrzeniem w trudnych warunkach oświetleniowych.
    W trudnych warunkach oswietleniowych, kazdy obiektyw ma problemy z ostrzeniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    W trudnych warunkach oswietleniowych, kazdy obiektyw ma problemy z ostrzeniem.
    Być może, ale ten miewa szczególnie często, dlatego już go od dawna nie biorę pod uwagę.
    Niewykluczone, że tylko ja miałem taki problem z tym obiektywem.

Domyślnie

Potrzebny jest mi umiarkowany szeroki kąt (od 15 do max. 30 mm ) i na dodatek w miarę jasny.
    No to niestety N14-24/2.8; w miarę jasny, fantastycznie ostry, tylko bardzo drogi.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów