Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie SB-800 - dziwny problem.

Hej.
    Problem jest bardzo upierdliwy. Przyszło mi pierwszy raz opędzić ślub i wesele - od razu silne wrażenia. Przy początku mszy lampa na świeżych aku zaczęła wariować. Wyzwalała błyski w losowy sposób - zdarzało się, że przez naście błysków wszystko było ok, nagle przestawała błyskać. Pomyślałem, że to problem z mocowaniem lampa/sanki - mam lekki luzik, który podobno się zdarza. Zdjąłem z sanek, wyzwalałem z przycisku "flash" i to samo - kondensator opróżnia się z energii, w zależności od zadanej mocy błysku (w manualu) lampka gotowości mrugała raz krócej, raz dłużej, czyli prąd gdzieś idzie - nie w palnik niestety.
    Problem pojawił się dopiero mniej więcej po 200 błyskach. Dopóki lampa błyskała na topowych alkalicznych Panasonicach było wszystko ok. Potem próbowałem błyskać na alkalicznych Energizerach, aku Energizer i kolejnym komplecie Pentagramów - sytuacja wyglądała tak samo, czyli źle. Przez moment było bardzo źle i myślałem, że skończę na wbudowanym wypierdku. Coś tam pomajstrowałem w ustawieniach, przeszedłem na tryb manualny i udało mi się wzbudzić lampę na tyle, że wyszedłem obronną ręką. Ogólnie wydaje mi się, że jak dawałem lampie odpocząć przez kilkanaście minut pracowała nieco lepiej, niż po 15 min. akcji, ale zdarzało się też, że nawet po odpoczynku miała problemy ze startem. Suma sumarum przejechałem całe balety na manualu, 1/16 albo 1/32 - w tych ustawieniach było najstabilniej.
    Czy ktoś z Was spotkał się z takim fakapem? Jakby lampa ewidentnie siadła - miałbym przynajmniej spokój ducha a tak to nie wiem, czy siada palnik, czy pojawił się jakiś zimny lut, czy podczas zmiany pozycji głowicy z palnikiem naruszyłem jakieś połączenia czy co tam jeszcze.
    pzdr#
    pozdrawiam - M.
    D50/F801/PiSix, N 18-70, N 50 1.8, S 105 2.8, S 10-20, KIRON 70-210 4, SB-800 i inne szpeje...

OKO KOTA

Domyślnie

Czasem jest to też problem z body. Mojemu koledze działo się podobnie na jego D80, u mnie na D300 wszystko było ok. Skoro jednak piszesz, że to samo dzieje się przy wyzwalaniu testowym, więc pewnie lampa się zepsuła i czeka ją serwis. Co dokładnie - nie jestem w stanie pomóc.
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Czepnij do puszki na wszelki wypadek inna lampę i zobacz czy nie zachowuje się tak samo - wtedy będzie wiadomo, że to nie puszka sama w sobie.

Ale ja obstawiam lampę - palnik. Takie są efekty jego padania - czasami nie błyska, czasami błyska bezsensownie mocno, a najbardziej jest to widoczne po jakiejś przerwie.
    Jest jeszcze możliwość padającego kondensatora, ale akurat o tym jeszcze w lampach Nikonowych nie słyszałem.

Tak czy siak - serwis.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

Dzięki, panowie. Nie ma sensu czepianie innej lampy, bo to ewidentnie nie wina korpusu. Coś złego dzieje się z błyskadłem i chyba faktycznie pora sprawdzić, jak działa serwis na Postępu:/ Pewnie to będzie palnik albo trafo, tak czy owak - nie za dobrze...
    pzdr#
    pozdrawiam - M.
    D50/F801/PiSix, N 18-70, N 50 1.8, S 105 2.8, S 10-20, KIRON 70-210 4, SB-800 i inne szpeje...

OKO KOTA

Domyślnie

jest w warszawie alternatywny serwis lamp niż na postępu.

Za wymianę palnika zapłaciłem około 350 zł. Od momentu zdiagnozowania to odebrania przesyłki zwrotnej nie minął nawet tydzień więc kilka razy szybciej niż w serwisie nikona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    jest w warszawie alternatywny serwis lamp niż na postępu.

Za wymianę palnika zapłaciłem około 350 zł. Od momentu zdiagnozowania to odebrania przesyłki zwrotnej nie minął nawet tydzień więc kilka razy szybciej niż w serwisie nikona.
    Podziel się proszę adresem i telefonem tej alternatywy. Może kiedyś się przydać.
    Swoją drogą palniki podrożały - ostatnio pamiętam za 200pln.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

Właśnie, bardzo proszę o info, choćby na priva.
    pozdrawiam - M.

OKO KOTA

Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

O widzisz, dzięki. Wciąż mam nadzieję, że ta impreza nie będzie mnie kosztowała 350pln.
    pzdr#
    pozdrawiam - M.

OKO KOTA

Domyślnie

Późno bo późno, ale dla potomnych piszę: okazało się, że jednak rozszczelniony palnik. Do tej pory myślałem, że w przypadku awarii palnika lampa po prostu przestaje błyskać i koniec. Zapłaciłem coś koło 300pln...
    pozdrawiam - M.

OKO KOTA

Uprawnienia umieszczania postów