Szukaj
masz jeszcze nowsze wersje wymienionych przeze mnie szkieł
10-24 f/4 Nikkora (tańszy i podobno ciut lepszy od starszego brata)
10-20 f/3,5
jeszcze jest Tamron 10-24 i Tokina 11-16 , ale o tym sprzęcie nie mam zielonego pojęcia.
PS Sigma 10-20 ma wg mnie średnicę filtra 77mm, ale sprawdź to jeszcze.
Widzę że ta starsza sigma jest przez wielu polecana no i jest dostępna w Krakowie, szkoda tylko że ciemnawa na końcu.
Ostatnio edytowane przez eagis ; 24-08-2009 o 15:46
Byłem oglądać dziś 35mm i sigme 10-20 tą starszą. I: większego plastiku niż to 35 nie widziałem, gorzej nawet niż moje 18-105. Nawe ładny bokeh ale ostrość.. myślałem że będzie lepiej. Za to 10-20... cudowne szkiełkoTestowałem na mojej niewieście a że nie miałem wcześniej do czynienia z tak szerokim kątem to się jej oberwało osłoną po nosie.. w wizjerze wyglądało jakby stała z metr odemnie
![]()
Ostatnio edytowane przez eagis ; 24-08-2009 o 22:24
a nie możesz pomyśleć o cokinie? będziesz miał jeden polar na wszystkie szkła. W tym przypadku musisz jeszcze przemyśleć czy potrzebował będziesz kilku filtrów z niezależnym obrotem. W takim przypadku standardowy cokin odpada i musiał byś się zaopatrzyć w mocowanie Lee, tylko z ich najwyższej półki (nie pamiętam oznaczenia), którym możesz kręcić niezależnie każdym filtrem.
d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka
Mam kilka filterków cokina, ale nad polarem się nie zastanawaiłem - jak dotąd polary miałem tylko zwykłe. (jest do cokina podobny jakością do b+w?)
No ale dziś wielki dzień - N10-24 zawitał pod dachem, bardzo zacne szkiełkoPierwsze wrażenia lepsze niż S10-20.
1) więc masz jeszcze jeden problem do przemyślenia: z takim szerokim zoomem możesz założyć tylko slimholder, do którego możesz zapiąc tylko 1 filtr
2) jakoścć B+W osiągniewsz na pewno przy zakupie Tiffena lub Lee, ale jak zobaczysz ceny raczej spadniesz ze stołka. Ja używam szarych Hitechów firmy Formatt uważanych za trochę lepsze od oryginalnych Cokinów i, przynajmniej jak dla mnie ich jakość w zupełności mi wystarcza.
d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka
Mając 35tkę poluj na 24kę. A dopiero później rozglądaj sie za ogniskową 17/18mm. AF Nikkora 24/2,8 bez problemu dorwiesz za 1500 zł i masz filtry 52 mm.
Nikoniarz-majsterkowicz
Skontaktuj się z nami