Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Komplet stałek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    jeżeli mimo wszystko dasz się skusić na zuma to polecam:
    -nikkora 12-24 f/4 (posiadałem zarówno nikkora jak i tokinę w tym zakresie, no i jednak jest różnica na korzyść nikkora)
    -sigmę 10-20 f/4-5.6
    przecież do landszaftow naprawdę nie potrzebujesz takiej światłosiły jak w przypadku portretu czy a'la reportereki.
    Ten nikkor kosztuje 3.7k - ciut za drogo jak na kogoś kto nie zarabia na zdjęciach
    Sigma 10-20 - wszystko ok, tyle że jak już wspomniałem dekiel 82 mm - co czyni polara do niego nieprzyzwoicie drogim.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    Ten nikkor kosztuje 3.7k - ciut za drogo jak na kogoś kto nie zarabia na zdjęciach
    Sigma 10-20 - wszystko ok, tyle że jak już wspomniałem dekiel 82 mm - co czyni polara do niego nieprzyzwoicie drogim.
    Sigma 10-20 ma gwint 77mm

Domyślnie

masz jeszcze nowsze wersje wymienionych przeze mnie szkieł
    10-24 f/4 Nikkora (tańszy i podobno ciut lepszy od starszego brata)
    10-20 f/3,5
    jeszcze jest Tamron 10-24 i Tokina 11-16 , ale o tym sprzęcie nie mam zielonego pojęcia.

PS Sigma 10-20 ma wg mnie średnicę filtra 77mm, ale sprawdź to jeszcze.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Sigma 10-20 ma gwint 77mm
    Tak, ale "starsza" ciemniejsza. Nowa 3.5 ma 82.

Domyślnie

Widzę że ta starsza sigma jest przez wielu polecana no i jest dostępna w Krakowie, szkoda tylko że ciemnawa na końcu.
    Ostatnio edytowane przez eagis ; 24-08-2009 o 15:46

Domyślnie

Byłem oglądać dziś 35mm i sigme 10-20 tą starszą. I: większego plastiku niż to 35 nie widziałem, gorzej nawet niż moje 18-105. Nawe ładny bokeh ale ostrość.. myślałem że będzie lepiej. Za to 10-20... cudowne szkiełko Testowałem na mojej niewieście a że nie miałem wcześniej do czynienia z tak szerokim kątem to się jej oberwało osłoną po nosie.. w wizjerze wyglądało jakby stała z metr odemnie
    Ostatnio edytowane przez eagis ; 24-08-2009 o 22:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    a nie możesz pomyśleć o cokinie? będziesz miał jeden polar na wszystkie szkła. W tym przypadku musisz jeszcze przemyśleć czy potrzebował będziesz kilku filtrów z niezależnym obrotem. W takim przypadku standardowy cokin odpada i musiał byś się zaopatrzyć w mocowanie Lee, tylko z ich najwyższej półki (nie pamiętam oznaczenia), którym możesz kręcić niezależnie każdym filtrem.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Mam kilka filterków cokina, ale nad polarem się nie zastanawaiłem - jak dotąd polary miałem tylko zwykłe. (jest do cokina podobny jakością do b+w?)
    No ale dziś wielki dzień - N10-24 zawitał pod dachem, bardzo zacne szkiełko Pierwsze wrażenia lepsze niż S10-20.

Domyślnie

1) więc masz jeszcze jeden problem do przemyślenia: z takim szerokim zoomem możesz założyć tylko slimholder, do którego możesz zapiąc tylko 1 filtr
    2) jakoścć B+W osiągniewsz na pewno przy zakupie Tiffena lub Lee, ale jak zobaczysz ceny raczej spadniesz ze stołka . Ja używam szarych Hitechów firmy Formatt uważanych za trochę lepsze od oryginalnych Cokinów i, przynajmniej jak dla mnie ich jakość w zupełności mi wystarcza.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Mając 35tkę poluj na 24kę. A dopiero później rozglądaj sie za ogniskową 17/18mm. AF Nikkora 24/2,8 bez problemu dorwiesz za 1500 zł i masz filtry 52 mm.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów