Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33
    Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malasana Zobacz posta
    Tutaj sie nie zgodze. Mamy wplyw na wiele innych rzeczy. Chociazby na uzycie dodatkowego filtra, poczekanie godziny az slonce sie znizy itd. Nie mowimy tu o fotorafii reportazowej, utrwalajacej "jak tam bylo". W moim uznaniu celem fotografii krajobrazowej jest uzyskanie jak najlepszego zdjecia krajobrazu, i nie jest powiedziane, ze zdjecia nie mozemy powtorzyc.
    Z filtrami itp rzeczami to już się wdajemy w szczegóły - owszem na to wpływ mamy, tak samo na EV czy szerokość jaką obierzemy w obiektywie... Nie mamy wpływu na pogodę i na wygląd danych elementów.

Gdy widzę na ulicy świetne auto nie będę stać 6 godzin i czekać aż słońce zejdzie niżej bo po prostu facet autem mi odjedzie.
    Przy krajobrazie można się pokusić o piknik na łonie natury w oczekiwaniu na słońce czy dramatyczne niebo ale kto będzie stał X godzin i czekał ? Zwłaszcza że w danym miejscu jest przypadkowo, w przelocie.
    Temat można by rozwijać długo ale nie od tego jest ten wątek.
    Sam osobiście nie stałbym i nie czekał na światło, ominąłbym ten wiatrak bo dla mnie jest on po prostu nijaki.

EOT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angadil Zobacz posta
    ...Sam osobiście nie stałbym i nie czekał na światło, ominąłbym ten wiatrak bo dla mnie jest on po prostu nijaki...
    Zarzucasz mojej osobie, ale raczej, nie rozumiesz fotografii krajobrazu...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Jak na razie to nie rozumiem Ciebie

A co do fotografowania krajobrazu... Nie rozumiem tylko tego jakim cudem na niektórych zdjęciach ludziom się udaje tyle nieba i dołu zmieścić w kadrze..

Domyślnie

A co do fotografowania krajobrazu... Nie rozumiem tylko tego jakim cudem na niektórych zdjęciach ludziom się udaje tyle nieba i dołu zmieścić w kadrze..

Stary co ty taki problematyczny jestes?
    Slyszales kiedys o obiektywach szerokokatnych?? Lub chocby panoramach skladanych z kilku zdjec?
    Cos sie tak tego Borregarda uczepil......w tamtym poscie mial racje.....wiem ze bywa upierd...wy ale taki juz jest Jednak bardzo czesto ma racje!
    Przy poprawnie naswietlonym zdjeciu mozna wszystko wyciagnac z cienia......tam tak nie bylo....

A co do tej fotki.....jest zwykla i nie porywa....i to nie przez brak blend i innych *******.....ani kadr ani swiatlo mnie nie porywa chociarz jest duzy potencjal w tej miejscowce! I prawde mowia chlopaki ze nalezy to powtorzyc w innych warunkach oswietleniowych......

Co sie tak pieklisz.....meliski troche jakas komedia i wyluzuj!

Do autora zdjecia: Nie martw sie, czytaj forum ogladaj zdjecia i pytaj.....!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta
    Zarzucasz mojej osobie, ale raczej, nie rozumiesz fotografii krajobrazu...

T_P_
    Po przeczytaniu całości dochodzę do takiego samego wniosku wniosku, co więcej, zrezygnowałbym ze słowa "krajobrazu".
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    Po przeczytaniu całości dochodzę do takiego samego wniosku wniosku, co więcej, zrezygnowałbym ze słowa "krajobrazu".

Domyślnie

czytam ten wątek i własnym oczom nie wierzę, widzę ze przybył nam na forum nowy ekspert w dziedzinie fotografii który nie dość ze opowiada bzdury to jeszcze obraża ludzi
    drogi autorze ponieważ jest to portal edukacyjny, więc pozwoliłem sobie tak na szybciutko wskazać Ci jeden z kierunków obróbki tego zdjęcia, jak również podpowiedzieć zebyś słuchał jednak tych dobrych i sensownych rad doswiadczonych kolegów
    ponieważ mam do dyspozycji tylko tego małego jpga, więc rzeczą oczywistą jest iż moje zabiegi nad tą fotką mogą być nie tak spektakularne jak obrobienie jej z nefa, jednak moze warto zobaczyć jaki efekt mozna osiagnąć przy odrobinie chęci

Domyślnie

Dziękuję za odwiedziny mojego wątku i komentarze Nie pomyślałbym że taki "nijaki" 340 letni wiatrak taką burzę "rozdmucha"... A tak na poważnie, nie ukrywam że zamiast osobistych przepychanek, wolałbym przeczytać pod swoim zdjęciem taką ilość komentarzy.

Wracając do zdjęcia, wiem że światło jest nieciekawe... zrobiłem je o 19:40 dwa dni temu, za plecami nadciągały deszczowe ciemne chmury, z chwili na chwilę robiło się szarzej. Miałem przy sobie aparat i korzystając z okazji zrobiłem kilka zdjęć. Wrócę tam na pewno i zrobię kolejne przy lepszym świetle.

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Do autora zdjecia: Nie martw sie, czytaj forum ogladaj zdjecia i pytaj.....!
    Nie martwię się Czytam forum już od dość dawna, oglądam zdjęcia i chłonę dobre rady jak gąbka

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    ...drogi autorze ponieważ jest to portal edukacyjny, więc pozwoliłem sobie tak na szybciutko wskazać Ci jeden z kierunków obróbki tego zdjęcia, jak również podpowiedzieć zebyś słuchał jednak tych dobrych i sensownych rad doswiadczonych kolegów
    ponieważ mam do dyspozycji tylko tego małego jpga, więc rzeczą oczywistą jest iż moje zabiegi nad tą fotką mogą być nie tak spektakularne jak obrobienie jej z nefa, jednak moze warto zobaczyć jaki efekt mozna osiagnąć przy odrobinie chęci
    Właśnie na takie porady i oceny liczyłem (i nadal liczę), podpowiedzi nad czym popracować a co jest poprawnie. Cały czas poznaję możliwości swojego aparatu, uczę się obróbki. Dziękuję

Pozdrawiam.
    Surfingujące buty.

Domyślnie

Więc drogi autorze powyższej fotografii pamiętaj by brać sobie te rady do serca i nieważne, że wyszedłeś sobie od tak na miasto z aparatem, zdjęcie robiłeś przy niedzielnym poobiednim spacerze, ewentualnie przejeżdzałeś w okolicy i miałeś aparat przy sobie - wg zaleceń które tak czesto się tu czyta, przy każdej chęci sfotografowania czegoś pamiętaj by .:

1 - mieć ze sobą 40 różnych blend i odpowiednio je ustawić
    2 - mieć ze sobą conajmniej 2 dobre lampy błyskowe a najlepiej oświetlenie studyjne by odpowiednio doświetlić
    3 - najlepiej gdybyś miał statyw i zawsze go wykorzystywał
    4 - Dogadaj się z panem bóckiem coby ci dobre światełko zapewnił i chmurki niczym z armagedonu
    5 - najlepiej to z w.w panem dogadaj się by jednoczesnie dał ci zajebiste słońce które pieknie ci doswieci, niebo armagedonowe, przy czym najlepiej jeszcze by były "soczyste pioruny" , lekka mżawka która da miła w odbiorze tęczę a to wszystko o 3:00 nad ranem.

Nie ważne czy fotografujesz jakieś widoczki czy też jesteś świadkiem niesamowitego wydarzenia - pamiętaj o powyższych zasadach i miej czas by to wszystko poustawiać, podostawiać, wyregulować i wtedy... Czekaj X lat na kolejną okazje która spieprzyła ci z przed nosa bo z bzdur wyczytanych na forum wywnioskowałeś, że przecież tak trzeba robić...

Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...
    Ewentualnie radziłbym stać i czekać 20godzin aż w końcu te dobre światło będą mieli lub taszczyć 50kg sprzetu ze sobą na każdy najkrótszy spacer...

A żeby nie było offtopu - zdjęcie po prostu bez polotu.
    Poprawne ale nudne - w sensie, że nie ma na nim nic co by szczególnie przykuwało uwagę.
    Dawno większych bzdur nie czytałem. Aż mi się odechciało spać. Jeżeli chcesz targać ze sobą tyle sprzętu w plener to proszę bardzo. Nikt Ci nie broni. Osobiście uważam że podstawowym czynnikiem dobrej ale to naprawdę dobrej fotografii krajobrazu jest właśnie pogoda i warunki w jakich fotografujemy. (mgła, poranne delikatne światełko, kolory zachodzącego słońca) Sam mam kilka kadrów ale czekam na odpowiednie warunki aby zrobić zdjęcie. Dużo można nadrobić softem co zademonstrował harb ale warunków zastanych nic nie zastąpi. Prosty przykład: bezchmurne niebo a błękitne niebo z kłębiastymi chmurkami. Spójrz na twórczość kolegi T_P_. On fotografuje analogiem (za co go bardzo szanuję i podziwiam bo to niemal ikona fotografii analogowej na tym forum) i jego ingerencja softem jest najbardziej znikoma. Bazuje głównie na warunkach zastanych. Proponuję najpierw poczytać o fotografii a nie snuć teorii wyssanych z palca.

Co do samego zdjęcia to podpisuję się pod postem harba. Nic dodać nic ująć
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Dawno większych bzdur nie czytałem. Aż mi się odechciało spać. Jeżeli chcesz targać ze sobą tyle sprzętu w plener to proszę bardzo. Nikt Ci nie broni.
    Istnieje coś takiego jak ironia...
    Ponad to jestem zwolennikiem "czystej" fotografii - jeśli widziałem wiatrak w kolorze szarego drewna, przesuszonego, zaniedbanego blablabla to takim go pokazuje a nie koloruję na pięknie brązowy i walę pastelowe kolory na trawie
    Fakt że po obróbce może wyglądać lepiej ale na litość pokazujmy to co widzieliśmy a nie to co chcielibyśmy aby tam się znajdowało

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów