Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Prośba o pomoc w ps

Witam.

Zacząłem się bawić świeżo nabytymi pierścieniami. Jedno ze zdjęć przedstawiam poniżej i tu prośba do osób powiedzmy sobie "bardziej zaawansowanych" w obsłudze Psuja.
    Nie umiem pozbyć się minimalnego przepału na dolnych płatkach pozatym chciałbym być pewny, że wyciągnąłem ze zdjęcia wsio co było możliwe.
    Co byście jeszcze poprawili?

//EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Ortyginalny raw jest tu www.marcin.martel.pl/nikon/kwiaty1.rar
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 05-02-2025 o 21:23 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Najlepiej użyć narzędzia "stempel" do usunięcia przepalonych obszarów przez przekopiowanie obszaru nieco powyżej na dolną część płatka. Popracuj kontrastem nad wyciągnięciem detali z wewnętrznej części kwiatka. Najlepie blend modem - mnożenie z użyciem maski.

Domyślnie

może być coś takiego??
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Troszke za ciemne jak dla mnie najlepiej yżywać maski na obszary które potrzebują retuszu i nie tykać reszty - no ewentualnie nad tłem popracować

Domyślnie

Tło zostawmy, ta fotografia to tylko test.
    Valdek_Tychy, wydaje mi się, że jest za ciemno no i pręciki zię zażółciły.
    esioletz, możesz przeprowadzić szybki kurs takiej korekty? tak w prosty sposób i na chłopski rozum.
    Wiem, że to może sie wydac głupie ale może nie tylko ja z tego skorzystam
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

moze taka wersja:

//EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 05-02-2025 o 21:23 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting

Domyślnie

w jaki sposób osiągnąłeś ten efekt?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

najpierw NC ale tu skupiłem się tylko na zakładce Advanced RAW, balansie bieli, i krzywe ale tu głównie grzebałem na kanale czerwonym (krzywa kontrastująca), potem do szopa i przycieniłem z maską tylko miejsca które cię bolały. Zrobiłem to szybko więc widać obróbkę ale kierunek chyba jest dobry

Domyślnie

Tego, co nazwales przepalem -- nie usuwalem, bo to nie jest przepal. Tam jest duzo wiecej koloru niz np. na precikach -- ktore tez nie sa przeciez przepalone.

//EDIT
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Marcinie oto krótki kursik:

1. Wybierasz Stem Tool - Stempel z panelu narzędziowego
    2. Klikasz z altem wciśnięty na obszar nad prześwietleniem
    3. już bez alta klonujesz dobry obszar w miejsce złego, klik i trzymasz - przciągasz aż do dobrego efektu
    4. Krzywą ustawiasz w eske, ale bez przeady
    5. aby wydobyć kontrast z wewnętrznych listków na ostatnim panelu po lewej na dole kopiujesz warstwe, nowej nadajesz blend mode - mnożenie a następnie nadajesz maskę dla tej warstwy (klik na kółeczko w kwadraciku na tym samym panelu z przytrzymaniem alt)
    6. Łap za pędzel - kolor biały i zamaluj listki gdzie brak kontrastu który cie satysfakcjonuje, ostatecznie zmienia opacity - czy po polskiemu - krycie aż do punktu satysfakcji

Sorki za skrótowość i niedokładność ale siedzę jeszce w pracy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów