Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Mamiya 35mm SLR

Domyślnie Mamiya 35mm SLR

Witam,
    czy ktoś posiada informację o lustrzankach 35mm Mamiya? Znalazłem kilka stron opisujących poszczególne modele, ale trudno wywnioskować z nich, które modele są warte uwagi, a które nie. Mam świadomość, że Mamiya nie produkuje już ich od wielu lat, ale poszukuje właśnie takiego leciwego sprzętu.

Z góry thx za wszelkie informacje i podpowiedzi.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

jest tyle ciekawszych leciwych aparatów 35 mm. Olympus, Pentax, Fuji, Contax, Canon, Yashica, Leica. No i Nikon oczywiście
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_S miał swego czasu kilka takich perełek Mamiyi - jeśli tu nie zajrzy to napisz mu PW.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Kolega w pracy posiada dwie sztuki Mamiya Sektor
    Jedna prawie dziala, druga jest dawca organow.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

czy ktoś posiada informację o lustrzankach 35mm Mamiya?
    Do okolo polowy lat 70-tych lustrzanki 35mm Mamiyi mialy mocowanie M42 a bateria potrzebna byla zdaje sie tylko do swiatlomierza. Pod koniec lat 70-tych/na samym poczatku lat 80-tych firma stworzyla wlasne, niekompatybilne (o ile dobrze pamietam) z czymkolwiek innym mocowanie tudiez upchala co nieco elektroniki w korpusy. Dosc szybko po tym 35mm SLRs by Mamiya zniknely w otchlaniach niepamieci. Wybor tego systemu dzisiaj to decyzja typu "zrobie mamie na zlosc i odmroze sobie uszy".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkrass Zobacz posta
    Wybor tego systemu dzisiaj to decyzja typu "zrobie mamie na zlosc i odmroze sobie uszy".
    Oj, przecież tego nie kupuje się żeby używać na co dzień Jakby co, to ja mam do sprzedania NC 1000s w ładnym stanie, w komplecie z Sekkorem 50/1.7. Poczytać można np. tu albo tu.

Domyślnie

Czy ja wiem? Wybierając jedną z lustrzanek z mocowaniem M42 to nie jest aż taki strzał w kolano.
    Dobrej, taniej optyki jest do dostania sporo; równiez w postaci Zeisów na ten przykład.

Pomysł analogowej fotografii z manualnym lustrem M42 jest pomysłem dość zacnym i - co nie pomijalne - tanim w kwestii sprzętu.
    Oczywiście pytanie, czy to powinien być aparat Mamiya, to już inna inszość -- tak jak pisał Jacek_Z -- jest sporo bardzo udanych modeli innych firm.
    Co nie zmienia faktu, że Mamiyą Sektor (mocowanie M42) udało się zrobić kilka rolek całkiem udanego materiału.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

ok, żeby wyjasnić. zastanawiałem się nad M42, a nie nad innym mocowaniem. przeglądając ebay'a natknąłem się na wiele korpusów Mamiya 35mm, w bardzo niskich cenach. zastanawiało mnie czy cena jest adekwatna do jakości czy może to coś dobrego w niskiej cenie.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Mamiya dobra jest. Ludzie sprzedają w cenach takich bo jednak mało popularne no i już trochę wiekowe aparaty.
    Jeśli będziesz miał dostęp do dobrego serwisu lub kupisz po CLA to aparat będzie działał i działał i działał i dawał dużo radochy..
    Ja już powoli nie mam czasu na film i trochę mi z tego powodu smutno :/

Domyślnie

Jeśli Ci szkoda 70zł na nikona F-601 i szukasz aparatów typu Mamiya 35mm to znaczy, że chyba masz za dużo czasu. No chyba, że tak jak ja, lubisz różne pierdoły i połowa zakupów to sprzęt kupiony z ciekawości, to rozumiem.