Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Małe studio...

Domyślnie

Tyle stron rozpraw, tyle negatywnej energii wytworzyło się w tym wątku, ale na szczęście przyniosło to efekty korzystne dla osoby pytającej.
    Polecona lampa Quantuum zdecydowanie jest najlepszym rozwiązaniem w przedziale cenowym, jaki sobie zażyczył autor wątku. Ewentualnie pomóc lampie będzie można blendami, które można samemu zrobić albo innymi gadżetami.
    Ja osobiście sobie tak pomagam i jest dobrze

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Sprzęt studyjny (oświetlenie i wyposażenie studia) kosztuje więcej niż body z optyką razem wzięte. Nie wiem czego się spodziewacie za kwoty mniejsze niż najprostsze z body D3000 czy za równowartość jednego obiektywu i to raczej kitowego. Dobre studio (światło itp) kosztuje więcej niż D3x ze wszystkimi topowymi szkłami razem wzięte.
    Na początek to trzeba mieć pomieszczenie, a nie klitkę 4x4. Ja mam pomieszczenie, ale niskie: jakieś 230 cm. Moge poglębić, bo to piwnica "parterowa". Całość ma około 30 m2, nada się?
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

30m na plan zdjeciowy wystarczy (chyba ze chcesz fotografowac auta, albo jakies rozbudowane sceny
    ale rzeczywiscie warto by bylo poglebic o jakies 70-120cm (moim zdaniem taki minimum)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ratpaw Zobacz posta
    Na początek to trzeba mieć pomieszczenie, a nie klitkę 4x4. Ja mam pomieszczenie, ale niskie: jakieś 230 cm. Moge poglębić, bo to piwnica "parterowa". Całość ma około 30 m2, nada się?
    Nada sie spokojnie, walnij sufit na czarny mat żeby uniknąć głupich odbić a najlepiej pojedź taką farbą wszystko dookoła.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Nada sie spokojnie, walnij sufit na czarny mat żeby uniknąć głupich odbić a najlepiej pojedź taką farbą wszystko dookoła.

Na czarno!?!?!
    Naprawdę pacnąć studio na czarno?!

pzdr
    mati

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matyjasz Zobacz posta
    Na czarno!?!?!
    Naprawdę pacnąć studio na czarno?!

pzdr
    mati
    Jeśli chcesz się poważniej pobawić to jak najbardziej. Najważniejsze żeby kolory wokół nie wpływały na balans bieli- czyli może być też szary i biały. Im bliższe odległości do fotografowanego obiektu od sufitu i ścian tym większe prawdopodobieństwo na powstawanie niepotrzebnych odbić i większa kontrola nad światłem. Im większe i wyższe studio tym mniej z tym problemów.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

ja bym raczej na szary mat, ewentualnie na bialy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ja bym raczej na szary mat, ewentualnie na bialy
    Jesli powierzchnie ścian mają również pomagać w modelowaniu światłem to popieram.

Domyślnie

Ulżyło, choć studia nie ma jeszcze, bo rozmowy w toku, to mam juz kupioną białą farbę. Szkoda by zmarować
    A btw szarego.. czy to może być szary taki własnej 'produkcji' poprzez wymieszanie białej z czarnym pigmentem, czy bardzo dokładnie dobrany szary?
    Ostatnio edytowane przez matyjasz ; 26-08-2009 o 02:10

Domyślnie

Może być szary domowej roboty.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów