Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Nec p221w....

conik
    Gość

Domyślnie Nec p221w....

...wiem bylo sporo watkow o monitorach....kilku lokalnych gur'ow sie wypowiadalo...ale mnie interesuje jak ten model neca sprawdza sie w rzeczywistosci, a przede wszystkim....parametry z ulotek z sieci znam i jestem swiadom ze sa lepsze ale monitor ma byc do domu do obrobki zdjec...czesto bardziej wierze pickerowi z photoszopa niz oczom wiec nie licze ze bedzie to porownywalne z CG czt CE
    ma byc (licze na to) przynajmniej tak dobry jak 1980FXi
    - czy jest podatny na kalibracje i z jakim skutkiem (fajnie jesli sie ktos wypowie i poda za pomoca jakiego kalibratora)
    - jesli jest ktos kto ma dluzej jak trzyma parametry
    - zauwazone wkurzajace wady
    Ostatnio edytowane przez conik ; 16-08-2009 o 23:28

Domyślnie

Skalibrowałem z 10 takich NEC-ów. Mz. w tej cenie nie ma nic lepszego, choćby się wściekł. W stosunku do 1980FXi mamy gorszą charakterystykę kątową, bo P221W jest na S-PVA, natomiast 1980FXi był na S-IPS. Natomiast matryca w P221W jest szerokogamutowa i ma znacznie lepszą czerń, lepiej się nadaje do pracy w ciemnych pomieszczeniach i do symulacji wyglądu wydruków z dobrych drukarek pigmentowych (w rodzaju mojego maleństwa - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=110172 ).

P221W trochę się stawiają okoniem podczas kalibracji (pomaga na to lekkie poderżnięcie punktu czerni), dobrze je choć raz przekalibrować spektrofotometrem, poza tym nie są najgorsze. Początkowo zdarzały się problemy z ohydnymi przebarwieniami w niektórych sztukach, teraz dlaczegoś zniknęły - ostatnich kilka P221W jakie skalibrowałem były akceptowalne.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 16-08-2009 o 23:41

Uprawnienia umieszczania postów