Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Witam.
    Mam styczność z takim szkłem o jakim wspominasz jak i z jego nowszym odpowiednikiem ze stabilizacją. W wypadku pierwszego szkła można raczej zapomnieć o robieniu zdjęć z ręki. Jego waga jest na tyle duża, że zaczynają się problemy z jego stabilnym utrzymaniem. Przy VR nie miałem już takiego (wyraźnie zauważalnego) problemu.
    Reasumując wg. mnie szkło bez stabilizacji w tym wydaniu jest szkłem do statywu ew. monopod-a. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjs Zobacz posta
    W wypadku pierwszego szkła można raczej zapomnieć o robieniu zdjęć z ręki. Jego waga jest na tyle duża, że zaczynają się problemy z jego stabilnym utrzymaniem.
    Dziwne, mi jakoś zdjęcia z Samyang'a 500mm 6.3 wychodzą normalne. Przy dobrym świetle statyw nie potrzebny mimo że szkiełko ciemne.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gacek80 Zobacz posta
    Dziwne, mi jakoś zdjęcia z Samyang'a 500mm 6.3 wychodzą normalne. Przy dobrym świetle statyw nie potrzebny mimo że szkiełko ciemne.
    Czytam to forum co dnia...uczę się...chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy na temat obiektywów, wykonywania fotografii..., na temat Nikona, ale każdy temat kończy się tym, że nigdy nie daje definitywnej odpowiedzi...co jest najlepsze..., co jak zadecydować o wyborze,...tu poprzednik wspomniał, że "z ręki" nie ma szans, a Ty piszesz, że twój Samyang daje temu rade przy 500mm. Moje kilkumiesięczne czytanie kończy się na tym, że jak sam nie doświadczę, nie dowiem się. Zawsze metoda prób i błędów jest najlepsza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sat Zobacz posta
    Czytam to forum co dnia...uczę się...chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy na temat obiektywów, wykonywania fotografii..., na temat Nikona, ale każdy temat kończy się tym, że nigdy nie daje definitywnej odpowiedzi...co jest najlepsze..., co jak zadecydować o wyborze,...tu poprzednik wspomniał, że "z ręki" nie ma szans, a Ty piszesz, że twój Samyang daje temu rade przy 500mm. Moje kilkumiesięczne czytanie kończy się na tym, że jak sam nie doświadczę, nie dowiem się. Zawsze metoda prób i błędów jest najlepsza.
    Masz rację! Spójrz na to jednak z pozytywnej strony. Jest to wyraz świadomości fotograficznej. Dopóki sam nie zapytasz o szczegóły i nie weźmiesz pod uwagę okoliczności nigdy nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi, bo takiej nie ma. Niektórym osobom zestaw może ciążyć, ale dla wielu po podpięciu gripa a tym samym zwiększeniu ciężaru jest stabilniejszy. Jedni fotografują freski w kościołach i dla nich czasy rzędu 1/20 na średnim tele będę przydatne, inni robią portrety i dla nich stabilizacja będzie zbędna, bo może psuć bokeh a krótkie czasy na nic się zdadzą. Jeżeli zaznaczysz jakie konkretnie zdjęcia cię interesują i jaki typ obiektywów preferujesz, pomóc jest o wiele łatwiej. Własnego doświadczenia nie zastąpi jednak nic. W tym jednak pomóc mogą znajomi z forum z grup regionalnych. Zarejestruj się, daj się poznać i umów się na jakiś plener.

Domyślnie

Najlepszym nauczycielem jest doswiadczenie.
    Tu masz przykład, moja żona w basenie, kiepski obiektyw S500mm 6.3, bez statywu, bez pomiaru światła, kiepsko ale wyszło, z czasem dojde do wprawy.

NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fear Zobacz posta
    Taka opcja nie wchodzi w grę. Muszę mieć 2 aparaty
    Kup w takim razie D700 + D50/D70. Lepiej na tym wyjdziesz niż D300 + D90, chyba że chcesz fotografować dwoma naraz.
    D50 ładnie siedzi nieużywany w torbie, jest mały i lekki, a jednocześnie ma śrubokręt.
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sat Zobacz posta
    Prosta zasada w fotografowaniu bez stabilizacji: czas wykonywania nieporuszonego zdjęcia z ręki musi być przynajmniej w granicach 1/ogniskową, czyli możesz wykonać nieporuszone zdjęcie z ręki wspominanym wcześniej samyangiem 500mm kiedy przyjmiesz czas 1/500s lub krótszy. Analogicznie przy ogniskowej 20mm nieporuszone zdjęcie z ręki uzyskasz przy czasie 1/20s. Jak masz stalową łapę, to i przy nieco dłuższym.
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Nigdy nie brakowało mi stabilizacji w obiektywach przy portrecie/reportażu. Jeśli już, to brakuje jasności. Stabilizacja przydaje się przy niektórych motywach, a ludzie którzy myślą, że dzięki stabilizacji będą mieli ostre zdjecia, zazwyczaj są w błędzie. W 70-200 stabilizację używam sporadycznie. Na przykład na wszelki wypadek włączyłem podczas rejsu promem, by ewentualnie zredukowała wibracje pokładu spowodowane pracą silnika. Robię zdjęcia koncertów, modelek, psów, ludzi. Zdarza się, że model jest daleko i jest statyczny, wtedy wystarczy monopod, by z teleobiektywem zrobić zdjęcie na czasie 1/60-1/100s i model był nieporuszony. Ale rzeczywiście w takich rzadkich przypadkach stabilizacja obrazu jest przydatna - głównie w teleobiektywach. Ludzie robiący zdjęcia architektury w biegu (czyli np na wycieczkach), też docenią jej zalety - tu już przy szerokich kątach również. Przy spokojnym i rozważnym podejściu stabilizacja to konieczność dopiero przy super-teleobiektywach i fotografii przyrodniczej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów