Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Stabilizacja obrazu

Po pierwsze chciałem was serdecznie przywitać jako nowy użytkownik tegoż właśnie forum
    Po drugie nie zawitałem tu bez przyczyny. Chcę się przesiąść z systemu sony na nikona. Mam jednak pewną obawę. Nie miałem doświadczenia z lustrzankami bez stabilizacji obrazu i nie mam nawet od kogo pożyczyć lustrzanki nikona czy canona. O ile w sony każdy korpus jest w nią wyposażony o tyle w nikonach nie każdy obiektyw ją posiada i tu do was pytanie. Czy fotografia bez stabilizacji w przeciętnych warunkach oświetleniowych nie sprawia dużo problemów? Myślę o zakupie mi nikkora 80-200 f2.8 bez stabilizacji. Jak wygląda praca przy ogniskowej 200mm (chodzi mi oczywiście o starszą wersję tego szkła bez VR). Będę wam wdzięczny za odpowiedź z góry dzięki.
    Pozdrawiam Fear

Domyślnie

1 Sport Vr zbędne
    2 kryminalistyka Vr nieocenione

Domyślnie

Zależy jaki sport - do panoramowania wyścigów się przydaje.

Domyślnie

Chodzi mi bardziej o fotografie codzienną, portrety, modeling, makro, sport zdecydowanie rzadziej jeśli chodzi o ruch to bardziej zwierzęta głównie konie. Jeśli wchodził bym system to zapewne d300 i d90 jako backup ale same puchy znaczenia pewnie nie mają

Domyślnie

No planujesz mocne wejście, wiec ze stabilizacją obrazu napewno nie będziesz miał problemów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fear Zobacz posta
    Chodzi mi bardziej o fotografie codzienną, portrety, modeling, makro, sport zdecydowanie rzadziej jeśli chodzi o ruch to bardziej zwierzęta głównie konie. Jeśli wchodził bym system to zapewne d300 i d90 jako backup ale same puchy znaczenia pewnie nie mają
    To lepiej zakup sobie d700 + jasne szkła i zapomnij o stabilizacji

Domyślnie

Taka opcja nie wchodzi w grę. Muszę mieć 2 aparaty

Domyślnie

Jeśli chcesz się sam o przydatności stabilizacji przekonać myślę, że nie zaszkodzi Soniakowej stabilizacji wyłączyć i trochę pofotografować.

Ale osobiście uważam, że tylko do panoramowania się przyda. Poza tym niekoniecznie.

Domyślnie

VR przydaje się tylko tam, gdzie fotografujesz coś statycznego. Wszędzie tam, gdzie Twój główny motyw się rusza (człowiek, zwierzęta), VR nie ma żadnego znaczenia - znacznie mają jasne szkła i użyteczne wysokie ISO w aparacie.
    Wspomniane panoramowanie jest chyba jedynym wyjątkiem, choć przecież bez VR ludzie też robią takie zdjęcia i super wychodzą.
    Ja na przykład przez kilkanaście lat fotografowania nigdy nie czułem ciśnienia, żeby koniecznie mieć stabilizację obrazu... no bo w sumie właśnie po co? Do pejzaży? Wolę statyw.
    Czyli dla mnie VR to mało ważny bajer i na pewno nie tym bym się kierował przy zmianie systemu. Pamiętaj też, że przez dziesiątki lat fotografowie używali ogniskowych 200mm i wyższych bez stabilizacji i nie przeszkadzało im to w robieniu rewelacyjnych zdjęć
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeśli planujesz tak mocne wejście w system to zapewne i będziesz miał szkiełka z VR (tańsza opcja) - jeśli zaś i ze szkłami będziesz miał mocne wejście to jasna optyka Ci pomoże.
    Nikon D750 | Nikkor AF-S 70-200 F4 VR | Nikkor AF-S 35 1:1.8G | Nikkor AF-S 50 1:1.4G | Σ 24-70 2.8 HSM | SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów