Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Obiektyw 18-200

Domyślnie

Ta sigma ma dosc slaba stabilizacje, co do optyki to zalezy od cibie, czy ci wystarczy.

Ja bym w to nie inwestowal, jedyna zaleta to uniwersalnosc, a poza tym te megazumy lubia z czasem dostawac luzow.

Lepiej kupic sigme 18-125 dc os hsm, zakres mniejszy, ale pod innymi wzgledami lepsza.

qzim
    Gość

Domyślnie

nikkora 18-200 mam od stycznia podpietego pod d80...strzelam czasami takie foty, ze sam sie dziwie jak to mozliwe. Oczywiscie to nigdy nie bedzie to samo co np 17-55 2.8 czy 70-200 2.8, ale za te cene (ja dostalem w komputroniku za 1800) masz masę szkieł w jednym i to robiącym foty lepiej niż kity. Troche kiepskie swiatlo, pomaga vr, ale jak to bywa z vr nie nadaje sie do focenia ruszających się rzeczy/ludzi w kiepskim świecie (odpada sport bez mocnego Słońca, koncerty itp). Nie nosze żadnej specjalnej torby czy coś. Po prostu wrzucam do plecaka i juz. No i te poczucie, ze mozesz zrobic kazde zdjecie. Poza tym jest szybki i bardzo cichy. Troche waży i ma spore rozmiary zwlaszcza na dlugim koncu, ale ja akurat mam duze rece.

Jedyna wada to bez dodatkowej lampy na krotkim koncu obiektyw rzuca cien, co czasami wpienia przy rodzinnych zdjeciach w ktorych korzystasz z lampy.

Mysle ze jedyne co zmienie za jakis czas to moze body na d300/d300s ze wzgledu na predkosc, ale obiektyw będę wymieniał tylko gdy sytuacja będzie wymagała naprawde czegoś dużo lepszego.

Polecam wszystkim, którzy nie muszą robić super profesjonalnych zdjęć.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów