Jak większość was bawię się w strobingAle jest jedna rzecz która doprowadza do białej gorączki. Denerwuje mnie gdy przedbłysk sterujący z wbudowanej lampy spuje mi zdjęcia. Nie dość że doświetla mi wszystko na wprost, to pozostawia ostry cień na ścianach
Oczywiście dzieje sie to jak używam czasów 30s-1/200 (D80), ale jak wskocze na funkcje FP problem znika, wiadomo błysk się nie synchronizuje
Tylko nie zawsze mi pasi robić zdjęcia przy czasach 1/250 i krótsze. I tak sobie pomyślałem o kabelku.
Pierwszą możliwość jaką rozwarzałem był zakup przewodu sc-28 lub sc-29. Byłem dzisiaj w Fotoplusie w Krakowie i wypróbowałem oba. Niestety napotkałem dwie przeszkody: mała długość kabla ok.1m, jeszcze bym to przeżył ale druga rzecz mnie zasmuciła. Niestety nie idzie normalnie zamontować przewodu na sankach od mocowania parasolki. Musiałbym mieć jakąś śrubę do wkręcenia przewodu.
Następną rzeczą o której pomysłem było spięcie sc-28 z innym kablem. Jakim? Nie wiem nawet jak sie nazywa ale wsadza sie go do gniazdek na 3 bolce. No właśnie takie same były na mojej sabince i na sc-28,29. Ile to może kosztować? I czemu tak drogo??
A o co chodzi z tym Masterem w tytule. Już tłumacze zastanawia mnie czy tryb Master bedzie działał w poniższej konfiguracji? W pełnym zakresie z ustawieniami i-TLL i D-TLL etc.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami