Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Problem z D2x

Domyślnie

Myślę, że niekoniecznie ma to związek z jakimkolwiek uszkodzeniem mechanicznym przysłony. Miałem to w swoim D300. Problem był dokładnie taki sam (słuchając nagrania dźwięku - wnioskuję, że to to samo), nawet opisałem go na forum, ale rozmowa zeszła na inny temat. Zaczęło się od momentu, gdy przebieg aparatu wynosił jakieś 2000 strzałów, dźwięk pojawiał się z różną częstotliwością. Na początku myślałem, że to problem z migawką, zrobiłem parę testów i okazało się, że zdjęcia są poprawnie naświetlane, mimo że podczas serii naświetlania dźwięk raz się pojawiał a raz nie. Ponieważ dźwięk nie dochodził z komory lustra a z innej części korpusu, doszedłem do wniosku, że jest to jednak wina niezbyt dobrego dopasowania elementów składających się na któryś z mechanizmów i jeden z elementów relaksuje z pewnym opóźnieniem. Pomyślałem, że ponieważ aparat jest na "dotarciu" poczekam aż mu przejdzie. Mam teraz około 5000 zdjęć i nie mam żadnych problemów, aczkolwiek bywało w zimie, że przy niskich temperaturach dźwięk znów się pojawiał. Oczywiście każdy przypadek jest inny.
    Pozdrawiam Michał

Oszczędny w słowach Awatar arseniq
    Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

aha to może i ja tak zrobie kumpel mieszka klatę obok bieńka więc mu zaniesie i zobaczymy co facet powie - czy jest sens "naprawy" czy nie. Jak aparat wróci to dam znać co wyszło. Dzięki wszystkim za pomoc
    Jakaś puszka i jakieś szkło ale ciężkie jak cholera :P

Domyślnie

jak nie bedziesz chcial naprawiac to daj okazyjna cene na gieldzie

albo na priv...

Oszczędny w słowach Awatar arseniq
    Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

hehe spoko
    Jakaś puszka i jakieś szkło ale ciężkie jak cholera :P

Domyślnie

Sory za OT, ale ja w takim wypadku mogę się zamienić na D70s w super stanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek20stencel5 Zobacz posta
    Sory za OT, ale ja w takim wypadku mogę się zamienić na D70s w super stanie.
    Na twoim miejscu nie opylało by mi się zazbytnio
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Witaj arseniq...ja miałem to samo w d2x!!! okazało się, że to tylko przybrudzony mechanizm dźwigni przysłony i nic więcej, naprawa 400zł i po problemie hula jak złoto już drugi rok od naprawy. Sprawdź sobie jeszcze przyciskiem kontroli głębi czy jest taki dźwięk. U mnie njpierw był taki dźwięk a potem powyżej przysłony f:5.6 wyskakiwał err...po naprawie jak złoto

Pozdrawiam - na pewno uda się naprawić
    Wojciech Miętka
    Nie wyobrażam sobie innego systemu
    Nk D2x, Nk 17-55 2.8, Nk 80-200 2.8, Nk 50 1.8

Domyślnie

Kolego ska, jeżeli naprawa wyniosła by nawet 1000zł (co raczej jest wątpliwe) to i tak się to opłaca i to bardzo. Od razu bym zamienił D70s na D2x, jak chyba zresztą każdy (oczywiście nie mówię o jakimś zajechanym złomie).

Domyślnie

ja bym nawet na d300 na d2x zamienił

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów