Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Riecziczka

Domyślnie Riecziczka

Witam i zapraszam!

Domyślnie

technicznie fota lezy i kwiczy. sosny zatracily szczegoly. drzewa wyszly na tym zdjeciu jakby akwarela malowane. ostrosc jest, ale jakby jej nie bylo...

Domyślnie

technicznie jest ok, raczej obróbka kiepska.Przy prostowaniu w cs2 czasem cos mi sie takiego dzieje ,ze nie jestem w stanie zdjecia pozniej wyostrzyc( po zmniejszeniu) tak zeby nie bylo przeostrzone.

kobieta Awatar abre
    Miasto
    Chatka Fanaberka pod Otwockiem

Domyślnie

A jak prostujesz? Mnie też się działo coś podobnego przy użyciu filtra "korekcja obiektywu". Prostuję więc podczas kadrowania, bez utraty jakości.
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

dokladnie tym filterkiem

Domyślnie

uzywam tego filtra i jakos moje zdjecia nie traca na jakosci
    moim zdaniem stosujesz zla technike ostrznia zdjec
    moze warto by bylo zrobic to tak jak gdzies kiedys wyczytalem:
    po obrobieniu zdjecia (duze zdjecie) uzyc Wyostrz maske (unsharp mask) i dac nastepujace ilosci 150%, 2 i 4 po czym zmniejszyc zdjecie (image size) i na dole zaznaczyc BILINEAR zamiast BICUBIC zdjecie nie bedzie przeostrzone, a do prezentacji w sieci bedzie wrecz idealne. ja stosuje te metode od ponad roku i jakos nikt sie nie czepia, ze zdjecia sa nieostre

Domyślnie

Albo tak jak mnie nauczyl Kulten: Zmienjszasz zdjecie np na dluzszym boku do 700pix. zapisujesz. ponownie otwierasz zdjecie zwiekszasz 700 x 1.6 = 1120pix w PS dajesz 2x sharpen, zmniejszasz ponownie do 700pix i masz ostre jak brzytwa bez przesady. Ta technika ma jakas nazwe ale nie pamietam Pewnie Kulten zaraz tu bedzie i podpowie jeszcze...

kulten
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebastian Kraus Zobacz posta
    Albo tak jak mnie nauczyl Kulten: Zmienjszasz zdjecie np na dluzszym boku do 700pix. zapisujesz. ponownie otwierasz zdjecie zwiekszasz 700 x 1.6 = 1120pix w PS dajesz 2x sharpen, zmniejszasz ponownie do 700pix i masz ostre jak brzytwa bez przesady. Ta technika ma jakas nazwe ale nie pamietam Pewnie Kulten zaraz tu bedzie i podpowie jeszcze...
    Nie do końca tak mówiłem . Jeśli wiemy, że docelowy rozmiar wystawiany na necie będzie miał 700px to mnożymy tę wartość x 1.6 co daje nam 1120px i dajemy dwukrotnie Sharpen w PSie. Następnie zmieniamy rozdzielczość na planowane 700px i efekt powinien być jak na moich fotach .

Domyślnie

dzięki Panowie za podpowiedzi, wieczorem w domu coć pomodzę, w pracy brak szopa.Tylko zastanawia mnie to, że jak używam filtra lens correction , to nie zawsze zdjęcie jest do d...pozdrawiam

Domyślnie

Kulten, a czy ta ten sposób wyostrzania ma jakąś swoją nazwę?dzięki za info

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów