Szukaj
technicznie fota lezy i kwiczy. sosny zatracily szczegoly. drzewa wyszly na tym zdjeciu jakby akwarela malowane. ostrosc jest, ale jakby jej nie bylo...
technicznie jest ok, raczej obróbka kiepska.Przy prostowaniu w cs2 czasem cos mi sie takiego dzieje ,ze nie jestem w stanie zdjecia pozniej wyostrzyc( po zmniejszeniu) tak zeby nie bylo przeostrzone.
A jak prostujesz? Mnie też się działo coś podobnego przy użyciu filtra "korekcja obiektywu". Prostuję więc podczas kadrowania, bez utraty jakości.
uzywam tego filtra i jakos moje zdjecia nie traca na jakosci![]()
moim zdaniem stosujesz zla technike ostrznia zdjec
moze warto by bylo zrobic to tak jak gdzies kiedys wyczytalem:
po obrobieniu zdjecia (duze zdjecie) uzyc Wyostrz maske (unsharp mask) i dac nastepujace ilosci 150%, 2 i 4 po czym zmniejszyc zdjecie (image size) i na dole zaznaczyc BILINEAR zamiast BICUBICzdjecie nie bedzie przeostrzone, a do prezentacji w sieci bedzie wrecz idealne. ja stosuje te metode od ponad roku i jakos nikt sie nie czepia, ze zdjecia sa nieostre
![]()
Albo tak jak mnie nauczyl Kulten: Zmienjszasz zdjecie np na dluzszym boku do 700pix. zapisujesz. ponownie otwierasz zdjecie zwiekszasz 700 x 1.6 = 1120pix w PS dajesz 2x sharpen, zmniejszasz ponownie do 700pix i masz ostre jak brzytwa bez przesady. Ta technika ma jakas nazwe ale nie pamietamPewnie Kulten zaraz tu bedzie i podpowie jeszcze...
![]()
Nie do końca tak mówiłem. Jeśli wiemy, że docelowy rozmiar wystawiany na necie będzie miał 700px to mnożymy tę wartość x 1.6 co daje nam 1120px i dajemy dwukrotnie Sharpen w PSie. Następnie zmieniamy rozdzielczość na planowane 700px i efekt powinien być jak na moich fotach
.
dzięki Panowie za podpowiedzi, wieczorem w domu coć pomodzę, w pracy brak szopa.Tylko zastanawia mnie to, że jak używam filtra lens correction , to nie zawsze zdjęcie jest do d...pozdrawiam
Kulten, a czy ta ten sposób wyostrzania ma jakąś swoją nazwę?dzięki za info
Skontaktuj się z nami