Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Uszczelnienie N17-55

Witam

Dostałem zlecenie na wykonanie dokumentacji fotograficznej modernizacji linii technologicznej w krakowskiej hucie. Oprócz problemów ze światłem dręczy mnie problem dużego zapylenia, kurzu itd. O D300 się nie martwię, natomiast boję się zasysania kurzu przez Nikkor'a na wysuwanym tubusie.
    Może ktoś dysponuje jakimś sprytnym pomysłem na dodatkowe uszczelnienie obiektywu?
    D300 + MB-D10 + N50 + N85 + N17-55 + N70-300 + N70-200 + SB800 + CaptureNX

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zastosuj stalki, które masz w stopce. Masz tu większą możliwość zabezpieczenia z zewnątrz obiektywu rękawem z folii + filtr UV. A i światło i ostrość będą lepsze przy tym zastosowaniu.

Domyślnie

Niestety, stałeczki nie wszędzie zdadzą egzamin. W większości ujęć muszę korzystać z szerokiego kąta, a miejsca o dziwo nie wszędzie jest wystarczająco dużo. Jakbym miał np jakieś 24 albo przynajmniej 35, to co innego.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czto Zobacz posta
    Niestety, stałeczki nie wszędzie zdadzą egzamin. W większości ujęć muszę korzystać z szerokiego kąta, a miejsca o dziwo nie wszędzie jest wystarczająco dużo. Jakbym miał np jakieś 24 albo przynajmniej 35, to co innego.
    Spokojnie. Nie przejmuj się zapyleniem - ja miałem poprzednią sztukę na Woodstocku, pod sceną, gdzie zapylenie jest totalne... pracowałem tam godzinę i musiałem się zwijać, bo mi zakleiło, ale nos i oczy... Obiektyw się w środku nie zakurzył nic a nic... A jeśli już chcesz na siłę, to poszukaj w necie, bo są jakieś specjalne pokrowce na obiektywy, tak jak maski... Gdzieś kiedyś widziałem...

Domyślnie

Wymyśliłem tak: foliowy rękaw, jedną gumką przymocowany do tubusa, drugą do stałej części obiektywu. Wygląda kozacko

Domyślnie

Podłączę się troszkę.
    Wie ktoś może ile kosztuje czyszczenie 17-55 ??
    Mam Dużego ohydnego paprocha na samym środku. Znudziło mi się poprawianie każdej foty PS.
    Pozdrawiam Naish

Domyślnie

Do dziś byłem przekonany, że 17-55 jest uszczelniony, a tu paprochy zasysa !!!!
    Fuji X I Kredyt hipoteczny w CHF

Domyślnie

I to jakie!!! I nawet małego włosa mam.

Domyślnie

Chyba nie masz UV na 17-55 że ci paprochy zasysa do środka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Chyba nie masz UV na 17-55 że ci paprochy zasysa do środka
    myślisz, że paprochy wpadają przez przednią soczewkę?
    pozdrawiam
    Artur

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów