Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 93

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    chłopaki a może zbiorowy list do producentów "koreańskich pingpongów" niech wkładają w swoje szkła trochę elektroniki
    ... żeby miało się co psuć.

Co nie zmienia faktu, że plotka o 85 1.8 AF-S DX mnie też trochę... poraziła (chociaż aktualnie jestem użytkownikiem DX).
    Polityka marketingowo -- jak już ktoś przede mną pisał -- pewnie sensowna.
    Jednak czy przyjazna użytkownikowi? Nie.

Wielu z nas ma chrapkę na FX, z różnych względów. Ja w zasadzie całą szklarnię (intencjonalnie) mam gotową do FX (zresztą kiedyś używałem tego formatu cyfrowo też), jednak składa się ona raczej ze starszych szkieł.
    Taka potencjalna 85-tka o jakiej mowa pewnie będzie znacznie lepsza optycznie od obecnej na rynku 85 1.8 D (podobnie jak 35-tka) i będzie kusiło, by ją mieć.
    A przy zmianie na FX... na giełdę. Tylko co w zamian? Powrót do "starego" 85 1.8 D? Kupa kasy dołożona do potencjalnie nowego 85 1.4 AF-S FX?

Czyżby FX miał być u nikona systemem wyłącznie dla hiper-zamożnych? Pojawienie się modelu D700 zwiastowało coś innego.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 12-08-2009 o 11:07
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    ..Wielu z nas ma chrapkę na FX, z różnych względów. Ja w zasadzie całą szklarnię (intencjonalnie) mam gotową do FX (zresztą kiedyś używałem tego formatu cyfrowo też), jednak składa się ona raczej ze starszych szkieł.
    Taka potencjalna 85-tka o jakiej mowa pewnie będzie znacznie lepsza optycznie od obecnej na rynku 85 1.8 D (podobnie jak 35-tka) i będzie kusiło, by ją mieć.
    A przy zmianie na FX... na giełdę. Tylko co w zamian? Powrót do "starego" 85 1.8 D?
    no właśnie

.. Kupa kasy dołożona do potencjalnie nowego 85 1.4 AF-S FX?
    Ba, ale go nie będzie długo, jak wypuszczą szkło DX w tej ogniskowej.
    ..Czyżby FX miał być u nikona systemem wyłącznie dla hiper-zamożnych? Pojawienie się modelu D700 zwiastowało coś innego.
    nie ma nowych szkieł dla tych hiper-zamożnych. A raczej dla profi. Niczego nowego portretowego nikon od lat nie wypuscil.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie ma nowych szkieł dla tych hiper-zamożnych. A raczej dla profi. Niczego nowego portretowego nikon od lat nie wypuscil.
    To fakt.
    Jednak istnieją drogie stałki DC (105/135), których ogniskowe wydają się nadawać do portretu z perspektywy FX.
    Optycznie rewelacyjne (przynajmniej 105, z którą miałem do czynienia), chociaż nie nowe no i nie tak jasne.

Co nie zmienia faktu, że ja -- zamożny umiarkowanie -- wolałbym wybrać nową 85 1.8 AF-S do portretu dla FX, w cenie "budżetowej".

Dobra wiadomość jest taka, że samynagi działają na FX bardzo ładnie
    www.jswierad.pl

Domyślnie

To fakt.
    Jednak istnieją drogie stałki DC (105/135), których ogniskowe wydają się nadawać do portretu z perspektywy FX.
    Optycznie rewelacyjne
    portertówki 85, 105 i 135 są bardzo dobre, ale jest jedno ale....
    Chodzi o "niechęć" do przeogniskowania śrubokrętów przy zmianie odległości rzędu 1-2 cm. AF-Sy zareagują, śrubokręty - nie. A dla portrecisty robiącego na małej GO jest to bardzo ważna rzecz. Mam nadzieję, że w końcu nikon wypusci choć jeden z tych obiektywów w wersji z silnikiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jak to ma byc tanie i dla amatora to N nie bedzie sie bawil w droga konstrukcje szkla 1.8 lecz pojedzie po bandzie i bedzie 85/3.5 DX z AF-S i VR. Co z tego, ze "ciemne 3.5" jak jest "boski" VR, ktory ulatwia robienie w trudnych warukach oswietleniowych i szklo bedzie ostre od pelnej dziury 3.5. I tak 99.9% amatorow nie skorzysta z jasnosc 1.8, bo nie trafia z punktem ostrosci. Ilu z Was uzywalo 1.8 w 85/1.8 lub 1.4? Niewielu.

35/1.8 DX to nic innego jak zapchajdziura taka sama jak w FF 50/1.8. Tanie, bo masowe i kat widzenia jak oka ludzkiego.

Na odswiezenie obiektywow DC bym nie liczyl, raczej podziela los swietnego 70-180micro, bo sa drogie w produkcji, skomplikowane i nie dla masowego konsumenta.

Domyślnie

gALL jesli nikonowi nie zalezaloby na jasnych obiektywach ''tanich i dla amatora'' to 35G tez byloby 2,8 albo ciemniejsze, a jest jednak jasniejsze niz stara 35. Gdyby 85 DX wyszla ciemniejsza niz 2.0 (w co nie wierze) to kto to kupi Jesli natomiast wyjdzie w wersji 2.0 lub jasniejszej i do tego z VR to hit murowany!

Domyślnie

Ja już nie liczę na DC w portretówkach, ale na jasność rzędu 1.4 - 2.0
    Sądzę, że nawet budżetowe 85 DX bedzie co najmniej 2.0 lub 1.8 - to żadne osiągnięcie jeśli chodzi o jasność (ogniskowa bliska standardowej), 85/1.8 ma filterki chyba 62 mm - nie ma jakiś wielkich soczewek, będzie tanio (nieco powyżej 1 tys).

Jesli to ma byc portretówka do DX, to musi być jasna, bo na DX jest większa GO. Portretówka o jasności 3,5 na DX nie ma za bardzo sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Ilu z Was uzywalo 1.8 w 85/1.8 lub 1.4? Niewielu.
    No nie wiem, czy niewielu.
    Ja z mojego 85 1.8 korzystam na "pełnej dziurze" nagminnie, przymykając co najwyżej do 2.2

To właśnie po to nam te obiektywy. Po to je kupujemy i "męczymy się" w stałoogniskowe ograniczenia.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Dokładnie. Nie kupuje się szkła 1.8 by go używać od 4
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Zreszta 35/1.8 prawie nie daje winiety na FX (widzialem siakies sample na sieci , wiec moze 85/1.8 tez bedzie uzywalny?
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów