Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 93

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Dokładnie mam takie samo zdanie.
    Kupiłem FX, a za chwilę się okaże, że trzeba wracać do DX, bo jeb... Nikon przypomnial sobie wielce o DX-ie i odświeża te szkła... a z kolei FX ma w dupie..Paranoja...
    czy ja wiem....
    przecież na FX są świetne 14-24, 17-35, 24-70, teraz wyszedł nowy 70-200. Wyszła nowa 50tka. 105/2 i 135/2 nic nie brakuje. Jest 200/2, 105tka Micro VR.
    Jedyne co jestem w stanie zrozumieć, to narzekanie na brak stałek o ogniskowych do 50mm. Ale w tej plotce widzę 24/1.4 - to już byłoby coś.

ja po przesiadce na FX narzekałbym raczej na brak kasy, a nie szkieł do wyboru
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 10-08-2009 o 14:34
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    czy ja wiem....
    przecież na FX są świetne 14-24, 17-35, 24-70, teraz wyszedł nowy 70-200. Wyszła nowa 50tka. 105/2 i 135/2 nic nie brakuje. Jest 200/2, 105tka Micro VR.
    Jedyne co jestem w stanie zrozumieć, to narzekanie na brak stałek o ogniskowych do 50mm. Ale w tej plotce widzę 24/1.4 - to już byłoby coś.

ja po przesiadce na FX narzekałbym raczej na brak kasy, a nie szkieł do wyboru
    A gdzie choćby właśnie 85mm z AF-S dla FX? Gdzie budżetowe tele o np. świetle 4? To, że kupiłem D700 za 6k pln nie znaczy, że stać mnie na tele za 10 k pln (na szczęście jest Sigma 70-200) .
    105/2 i 135/2 to jednak starsze konstrukcje bez silników.
    Zresztą... ta nasza gadka i tak nic nie zmieni.... Nikon ma filozofię wypuszczania tego co im się podoba, w cenach wziętych z kosmosu

Domyślnie

Dokładnie mam takie samo zdanie.
    Kupiłem FX, a za chwilę się okaże, że trzeba wracać do DX, bo jeb... Nikon przypomnial sobie wielce o DX-ie i odświeża te szkła... a z kolei FX ma w dupie..Paranoja...
    Nie za bardzo rozumiem... Przecież zastęp szkieł FF jest spory i dobry... Ostatnio ukazał się 70-200, który zdaje się, że działa na FF. Moim zdaniem, polityka jest zrozumiała - stworzenie produktu, który wypełni brakującą lukę (nie ma 85 na DX), będzie tani i udany, podobnie jak 35 i 10-24. Co w tym dziwnego?
    A swoją drogą - ostro Moderacja sobie poczyna w zakresie kultury języka...

Pozdrawiam i życzę spokoju
    Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 10-08-2009 o 15:15
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

a może 85 DX będzie prawie kryło FX, tak jak 35 DX kryje prawie FX, dając ciekawa winietkę
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Wszystko pięknie ładnie, ale nie sądzę, by początkowa cena była poniżej 1600-1700
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

A ja wątpię że 85-tka będzie pod DX. Przecież lepiej zrobić pod pełną klatkę i mieć więcej potencjalnych klientów, bo Ci co używają na DX-ie i tak kupią
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    A ja wątpię że 85-tka będzie pod DX. Przecież lepiej zrobić pod pełną klatkę i mieć więcej potencjalnych klientów, bo Ci co używają na DX-ie i tak kupią
    Powiedz to tym, którzy projektowali 35/1.8
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Powiedz to tym, którzy projektowali 35/1.8
    Jak zaprojektują podobnie do 35/1.8 to zapniemy ją też pod FX'a A winietka przy portrecie jak najbardziej wskazana
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    Widzisz... tak by wskazywała nasza logika. Jednak Nikon może sobie kombinować inaczej. 85/1.8 AFS dla DX za powiedzmy niewielkie "pieniądze" oraz 85/1.4 AFS za "duuuuże pieniądze".
    Nie ma co się czarować, tu chodzi o to by jak najwięcej zarobić, a nie żebyśmy byli zadowoleni.

Domyślnie

Już macie przykład z 35-tką. Wszyscy czekali na AF-S 35/1.4 pod FF oczywiście, bo pod DX jest bez sensu. Ale się okazało, że to wasze myślenie jest trochę bez sensu i wyszła 35-tka pod DX. Dużo amatorów ma puszki bez śrubokręta i stara 35-tka jest dla nich mało przydatna, więc nie kupią. Na dodatek jak ktoś kupuje tanią puszkę, to nie po to, żeby dużą kasę w obiektywy ładować. Czyli tylko w miarę tani obiektyw sprzedawany w dużej ilości sztuk da odpowiednie zyski. Część tych od FX, którzy nie mają 35/2 lub maja z nim kłopoty, też to kupi, bo tragedii na FX nie ma, choć to nie jest to, o co chodzi. A jak już sprzedadzą odpowiednią ilość i zarobią kasę, to pomyślą o AF-S 35/1.4 pod FF. I znów sprzedadzą te 35-tki, bo te DX-owe będą wymieniane. I znów zarobią kasę. To jest bardzo logiczne.

Z 85-tką może być tak samo. Będzie pod DX, a jeśli winieta nie będzie jakaś koszmarna, to część użytkowników FX-a też to sobie kupi. A za jakiś czas wymienią na 85-tkę pod FF i znów bedzie kasa.

W ten sposób sprzedadzą wiecej obiektywów i zarabią wiecej kasy.
    Jacek

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów