Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikkor MF 55/3.5 micro

W sobote zakupilem to cudo i moge powiedziec jedno. SUPER SZKLO.

Co prawda mam bez pierscionka PK-13 (27,5mm) wiec tylko 1:2 ale i tak praca z tym szklem to przyjemnosc nie mniejsza niz z AF 60/2.8 (a cena kilkakrotnie nizsza).
    Wlasnie sie zastanawiam nad zbyciem AF 50/1.8 bez D.

Domyślnie

Jeśli mozna spytać to gdzie kupiłeś i za ile?

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

We Wroclawiu na gieldzie foto (czyt. "targu rupieci", bo na nazwe "gielda" to nie zasluguje). Stan: szkla idealne, jeden pylek miedzy soczewkami, obudowa w jednym miejscu drapnieta (czarny lakier zmatowiony), bagnet bez wytarc do mosiadzu, wogole jakby zadko zakladany. Cena 400 zl.

Domyślnie

Ta 55-tka to jedno z najlepszych szkieł w systemie Nikona. Już na f/2,8 jest tak cholernie ostra, że tylko dobry zoom przymknięty do f/8 jest w stanie mu dorównać. Co godne podkreślenia - szkiełko jest ostre po wyostrzeniu na nieskończoność, co w makroobiektywach wcale nie jest regułą. Mimo najszczerszych chęci nie udało mi się zmusić go do wygenerowania aberracji chromatycznej - czasem na krawędzi przepałów wykazuje tylko wtórną aberrację (purple fringing). Geometria - wzorcowa. Odwzorowanie kolorów - wzorcowe. Praca pod światło - wzorcowa. Nawet bokeh całkiem ładny - sam nie wiem jakim cudem. Po prostu - perełka z lamusa i to w cenie złomu!
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 02-10-2006 o 14:25

Domyślnie

jak od 2,8? a czy maksymalna jego przysłona to nie 3,5?

Domyślnie

O ja głupi b...c!!! Niedoczytałem, że chodzi o wersję 55/3,5 i bredzę o Ai-S 55/2,8. Ale nic to - ciemniejsza wersja jest również perfekcyjna optycznie, z tym drobnym zastrzeżeniem, że ponoć nienajlepiej śmiga wyostrzona na nieskończoność (co w szkłach tego typu jest raczej bez większego znaczenia)

Domyślnie

3.5 w dalszych planach nie jest juz tak dobry jak 55/2.8 (czy to AiS czy AF) lub 60/2.8 (bezposredni spadkobierca AF 55/2. ale roznice to sa dla onanistow.

Linki do fotek popelnionych "nowym-starym szklem" przez szanowna malzowine:
    http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=16493
    http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=16473
    i jedno przeze mnie:
    http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=16479
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 02-10-2006 o 16:33

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

No tak, niektórzy to mają farta do dobrych szkieł... Mogę jedynie dodać, że w analogu micro-nikkor 55/2.8 Ais to był mój najulubieńszy obiektyw, do spółki z 85/1.4. Micro-nikkorek jest naprawdę znakomity.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    We Wroclawiu na gieldzie foto (czyt. "targu rupieci", bo na nazwe "gielda" to nie zasluguje). Stan: szkla idealne, jeden pylek miedzy soczewkami, obudowa w jednym miejscu drapnieta (czarny lakier zmatowiony), bagnet bez wytarc do mosiadzu, wogole jakby zadko zakladany. Cena 400 zl.
    A pisałeś mi kiedyś że na giełdzie same śmieci i nic tam nie można ciekawego kupić
    No może oprócz filmów
    A tu udało się fajne szkiełko za niewielkie pieniądze kupić
    PS zdjęcia tylko potwierdzaja że to udany zakup

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Zakupy na tej gieldzie to czesto wypadek przy pracy. Mozesz chodzic przez pol roku, tydzien w tydzien i nie kupic nic poza filmami, papierami, chemia, kartami pamieci (do p. Piotra), mozesz przyjsc raz na rok i wyjsc z dwoma szklami. Tam nie ma reguly. Czasem sa szkla ale cena chora, czasem (czesciej) nie ma nic.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów