Witaj ponownieZamieszczone przez manfred
Jestem po za biurem. Za jakieś 2 godzinki podlinkuję Ci screena jak będę przy kompie. Wyczaiasz co i jak.
Pozdrawiam
Sent from my iPhone using Tapatalk
Szukaj
Witaj ponownieZamieszczone przez manfred
Jestem po za biurem. Za jakieś 2 godzinki podlinkuję Ci screena jak będę przy kompie. Wyczaiasz co i jak.
Pozdrawiam
1. Otwierasz sobie nowy Show… Zaznaczasz zdjęcia i wklejasz do Slide 1 ( jedno lub wiele z przytrzymując ‘ctrl’ )
2. Dobrze by było gdybyś miał plan co dalej ( ile zdjęć, ile sidle, po ile zdjęć w sidle itd…)
3. Ładujesz foty do następnych Slide w zależności po ile chcesz ich tam mieć.
4. Otwierasz Slide 1 i przechodzisz do zakładki Layers / Editing
5. Klikasz prawym klawiszem myszy na zdjęcie i z listy wybierasz: Add massking layer/Add Vinette ( To samo masz dostępne pod przyciskiem ‘+’ z lewej strony okna edycji Layers )
By stepart at 2010-06-25
6. Otwiera się okno które już znasz. Edytuj jak Ci pasuje.
7. Po edycji zakładka Layers / Editing powinna wyglądać tak:
Zwróć uwagę, iż na dole w głównym oknie programu na pasku ‘Slide List’ Twój ‘Slide 1’ się zmienił posiada już vinette.
8. Klikasz ok. i zamykasz okno edycji. Dla sprawdzenia włączasz slideshow i widzisz tylko w pierwszym zdjęciu Vinette, w innych nie . To dobry znak…
9. Ponownie otwierasz Layers / Editing ‘ Slide 1’ i prawym klawiszem myszy wybierasz Copy / Copy Setting
10. W panelu Source Layer zaznaczasz Slide 1 / Layer 1 ( to Twoja warstwa z maską.)
W panelu środkowym Setting to copy ( na dole ) zaznaczasz Vinetting ( oba pola Enable + Vinette )
W panelu Destination layer zaznaczasz te warstwy ze zdjęciami którym chcesz przypisać vinette.
Wciskasz Copy&Close i zamykasz okno.
11. Jak widzisz na dole w głównym oknie programu na pasku Slide List pokazały się wszystkie zdjęcia z Vinettą.
By stepart at 2010-06-25
12. Zwróć uwagę iż tylko w Slide 1 powstała warstwa Layer Mask z Vinetta, w pozostałych Slide zostały skopiowane tylko ustawienia i dodatkowych warstw nie ma. Ma to OGROMNE ZNACZENIE w sytuacji gdy będziesz miał po kilka lub kilkanaście zdjęć a każde z nich po kilka warstw wypełnienia. Taki Slide może mieć wtedy kilkadziesiąt warstw. BARDZO WAŻNE jest byś na początku swojego Slideshow ustalił ile zdjęć i które poddasz tej technice Vinettowania. W przeciwnym razie się pogubisz. Przy animacji ruchowej ( motion) Program sam tworzy dodatkowe warstwy z tłem, z warstwami dopasowania, z przesunięciem. Jest to jakby powielenie tego samego zdjęcia ale w czasie. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz.
Są dwie szkoły tworzenia Slideshow
Najpierw wybrać Slide Style a potem załadować zdjęcia albo ( co w Twoim i tym przypadku będzie korzystniejsze ) Najpierw załadować zdjęcia dokonać korekty Vinette a potem dograć do tego Slide Styl. Oczywiście nie dotyczy to budowy Slideshow do zera.
Uff. Chyba mnie zrozumiałeś. Przy następnych pytaniach to chyba lepiej dzwoń. Będzie na pewno szybciej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No i żeby nie było tak fajnie to juz mam problem ale to chyba wina mojego programu. Dochodzę do momentu gdzie mam zrobioną winietę i chcę ją skopiować na inne slajdy. Napiszę po polskiemu. Otwieram -warstwy- edycja-i nieważne czy kopiuj warstwy czy kopiuj ustawienia w otwartych oknach nie mam opcji winieta enable wot czort?
Miód na serce...Zamieszczone przez manfred
Jest tu na forum paru userów PSP I PSG. Może by jakieś warsztaty zorganizować?
Pozdrawiam
ff
Skontaktuj się z nami