Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Akt w plenerze

Domyślnie Akt w plenerze

Zacząłem myśleć o zaproszeniu jakiejś modelki na akt w plener. Powoli obmyślam pozy, koncepcję itd...

Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby podzielić się jakimiś poradami, na co zwracać uwagę itd.? (w relacji modelka-fotograf i nie tylko). Dodam, że upatrzone miejsce to pole na uboczu, z dala od miasta, ale w pobliżu można znaleźć domy więc może ktoś przez lornetkę podglądać Jak się zapatrujecie i na te kwestie?

Domyślnie

Troszkę żartem a troszkę nie.. zwracać uwagę na pająki, żaby, komary nawet motylki, wszystkie żyjątka zwłaszcza te dobrze zakamuflowane i szybko się poruszające
    Nie mam wielkiego doświadczenia na zewnątrz, ale jedną prawie sesję zrujnowała mi fauna, a roztrzęsioną modelkę (nie profesjonalistkę) musiałem odwieźć do domku i tyle tego było

pozdrawiam
    mati

Domyślnie

robie regularnie od lat ... kilka podstawowych kwestii:

- rozpoznanie terenu - miejsce, ktore wybrales odwiedz minimum 2-3x w porze dnia, ktora wybrales na sesje i obejdz/objedz wokolo na tyle na ile sie da
    - transport - samochod jest najwygodniejszy ... sluzy za szybkie schronienie, garderobe itp itd
    - cysterna ze srodkami od komarow - KONIECZNIE !
    - lampka koniaku (dla modelki) przed sesja naprawde rozluznia i chroni przed katarem w chlodniejsze dni
    - ubranie - zasada ta sama co w studio ... najlepiej niech modelka przyjdzie na sesje w luznym dresie, bez bielizny, bo pozniej bedziecie czekac godzine az zejda slady albo bedziesz siedzial po nocach i "szopowal" kreski od stanika ... i druga kwestia to cos naprawde szybkiego do zdejmowania i nakladania, np. sukienka typu szmizjerka (chyba tak sie to pisze, niech jakas kobieta mnie poprawi jak cos)
    - klimat na sesji - znowu zasada ta sama co w studio ... zadnych glupich uwag, komentarzy ... mysl glowa, ta wieksza
    - obcy - wbrew pozorom najmniejszy problem ... 99% albo nic nie zauwazy albo jest kompletnie nieszkodliwa ... tradycyjnie najbardziej niebezpieczne sa "dresy" i grupki podpitych szczeniakow

to tak z grubsza ... jak masz jakies pytania to smialo

Domyślnie

ja dodam ze jak blisko domow i "cywilizacji" to proponuje poza modelka zabrac jeszcze kogos do pomocy - jak bedzie dodatkowy "asystent"/"asystentka" to ewentualni gapiowie powinni miec mniej glupich mysli...

PS. jak to twoj pierwszy akt to proponuje najpierw mieszkanie/studio... no chyba ze modelka bardzo, bardzo spoko i z dystansem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MisiekT Zobacz posta
    ja dodam ze jak blisko domow i "cywilizacji" to proponuje poza modelka zabrac jeszcze kogos do pomocy - jak bedzie dodatkowy "asystent"/"asystentka" to ewentualni gapiowie powinni miec mniej glupich mysli...
    i tak i nie ... 3 osoby to juz tlum, zaraz wzbudza zainteresowanie co tam sie dzieje ciekawego, a jak jest sam fotograf i modelka to czesto przygodne osoby mysla, ze ot po prostu zakochana parka sie zabawia i nie ma im co przeszkadzac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NaRvA Zobacz posta
    robie regularnie od lat ... kilka podstawowych kwestii:

- klimat na sesji - znowu zasada ta sama co w studio ... zadnych glupich uwag, komentarzy ... mysl glowa, ta wieksza
    to bardzo cenna uwaga. Jak pomyslisz ta mniejsza to przepadłes na amen. Gwoli wyjasnienia - z autopsji tego nie wiem :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NaRvA Zobacz posta
    ... mysl glowa, ta wieksza
    toż to wbrew naturze

Domyślnie

A ja powiem że jak już przychodzi co do czego i człowiek się na zdjęciach skupi to zapomina całkiem o tej mniejszej.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    toż to wbrew naturze
    oj - to pozostaja Ci pejzaże do fotografowania :P

Domyślnie

żartowałem a co do pejzaży - można dowoli kadrować tą samą scenę i nie marudzą...

Uprawnienia umieszczania postów