Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Jak zapisać wywołane zdjęcia w Capture One 4

Witam.
    Proszę o pomoc w wytłumaczeniu jak zapisać zdjęcie już obrobione gdyż nigdzie nie widzę ikonki Save w tym programie.
    Otwieram folder z NEF-ami z dysku /po lewej stronie/. Za chwilę są widoczne na dole. Obrabiam wybrane zdjęcie tak jak chcę i problem - jak i gdzie mam to zapisać.
    Problemów mam kilka:
    1)- w jaki sposób / co kolejno naciskać/ aby zdjęcie zostało zapisane?
    2)- jak wybrać folder docelowy zakładając,że wcześniej utworzyłem go na dysku?
    3)- w jaki sposób można ustawić i obrobić całą serię zdjęć / po wywołaniu pierwszego/ zakładając takie same ustawienia dla wszystkich?
    4)- w jaki sposób dokonać zapisu całej serii wywołanych zdjęć do wybranego folderu na dysku?

Tylko mi się nie śmiać. I tak jestem w stresie- mam program którego nie mogę użyć. Szukałem podobnych wątków,ale nikt nie podał tych inforacji poza tym, że program jest intuicyjny. Widocznie jej nie posiadam - stąd prośba o pomoc- tak krok po kroku.
    Ostatnio edytowane przez fotmax ; 05-10-2008 o 15:59

Domyślnie

Nie wiem czy miałeś styczność z tutorialami na oficjalnej stronie Phase One. Możesz je znaleźć tutaj http://www.phaseone.com/4/ w zakładce How it works. Ja kiedy bawiłem się trialem tego softu korzystałem z informacji tam zawartych i wydaje mi się, że są bardzo dobrze opracowane.

Domyślnie

Dzięki za linka, ale z tych filmików nadal nie wiem jak i gdzie mam zapisać - co do wywoływania to sobie jakoś radzę, natomiast nadal jestem w lesie co do zapisu - może w prosty sposób w ojczystym języku ktoś wytłumaczy, napisze?

Domyślnie

Chętnie bym Ci to wytłumaczył ale niestety nie mam już tego programu na dysku (miałem tylko triala) - Na pewno ktoś kto używa C1 wkrótce trafi na ten temat i wytłumaczy Ci to dokładniej Pamiętam jedynie, że na panelu po lewej stronie była zakładka OUTPUT (ikonka takiego zębatego koła) i tam się wszystko ustawiało do eksportu.

Domyślnie

Już załapałem jak i gdzie przesłać obrobione pojedyncze zdjęcie - nadal jednak nie wiem jak dokonać zmiany wielu zdjęć na raz oraz jak je zaznaczyć aby wysłać do katalogu docelowego

Domyślnie

program jest intuicyjny, na pewno. jeżeli masz jakąś kobietę w domu, szkole, pracy to poproś o pomoc. mówi się, że kobiety mają intuicję. jeżeli po powyższych zabiegach dalej coś nie pasuje, proponuję zainstalować CaptureNX np w wersji 2. tu dopiero zaczynają się schody. chociaż możliwości programu duże, to brak w nim intuicyjności...
    a tak na poważnie:

1)- w jaki sposób / co kolejno naciskać/ aby zdjęcie zostało zapisane?
    edytowane RAWy zapisują się na bierząco w katalogu CaptureOne. katalog domyslnie jest tworzony w miejscu gdzie masz zdjęcia. tzn oryginalne RAWy nie są zmieniane. C1 tworzy pliki z ustawieniami, które później czyta gdzy otwierasz zdjęcia.

2)- jak wybrać folder docelowy zakładając,że wcześniej utworzyłem go na dysku?
    domyślam się, że chodzi o miejsce dla JPG/TIF/DNG. w zakładce 'Output' --> 'Output naming' --> Location jest ikona z trzema kropkami.

3)- w jaki sposób można ustawić i obrobić całą serię zdjęć / po wywołaniu pierwszego/ zakładając takie same ustawienia dla wszystkich?
    ustawienia z pierwszego zdjęcia kopiujesz do schowka, np 'Adjustments' --> 'Copy Adjustmetns' przy zaznaczonym zdjęciu z którego chcesz kopiować ustawienia. następnie zaznaczasz zdjęcia które chcesz zmeinić. aby zaznaczyć więcej zdjęć trzmasz wciśniętny 'CTRL'. następnie 'Adjustments' --> 'Apply Adjustments'. możesz też wybrać które ustawienia chcesz stosować w zakładce 'Adjustments'.

4)- w jaki sposób dokonać zapisu całej serii wywołanych zdjęć do wybranego folderu na dysku?
    folder na dysku ustawiasz jak w p. 2). lub korzystasz z domyślnego: C:\Documents and Settings\My Documents\My Pictures\Capture One Library\Output jeżeli masz Windows. zaznaczasz zdjęcia jak w p. 3). i w zakładce 'Output' klikasz na 'Process' z wciśniętym klawiszem 'SHIFT'. w zakładce 'Batch' możesz oglądać postęp zapisu zdjęć.

Pozdrawiam
    W przypadku szczególnie ważnych fotografii, należy zawsze wykonać zdjęcia próbne i sprawdzić obraz, aby uzyskać pewność, że aparat funkcjonuje prawidłowo.

Domyślnie

No dzięki serdeczne. O taką podpowiedż mi chodziło. Teraz powinno być łatwiej - zaraz poćwiczę...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

odświerze wątek bo również mam z tym mały problem... a mianowicie:

- obrobiłem już sobie wszystkie fotki...
    - zaznczam je wszystkie
    - wciskam process
    i...

teraz chciałbym aby zapisały się zawsze w tym folderze w którym są obrabiane rawy/nefy... czy wystarczy ustawić na zakładce output -> proces recipe -> advaced -> root folder jako image folder czy cos jeszcze?

drugie pytanko: jako ze dopiero testuje i jestem nowy w rawach... jaki na początek uzywać ICC Profile? RGB (2 wersje) czy sRGB czy inne... oczywiscie dopoki nie poznam reszty w praktyce...

3 ostatnie... czy można w capture one uzyskiwać różne efekty jak np. ten opisany tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...6&postcount=10) ? (nikoniecznie taki sam efekt ale np. podobne itd...

Uprawnienia umieszczania postów