Witam,
Może to trochę dziwne zestawienie obiektywów, ale są one cenowo podobne. Byłem w 100% zdecydowany na N70-300, ale obecnie wg. cennika Nikona kosztuje on prawie 2900zł. Za podobne pieniądze mogę mieć Sigmę 120-400. Ma ona stabilizację, wbudowany silnik, podobno solidna obudowa. W sumie waga dla mnie nie gra roli. Nawet jakby obiektyw z aparatem miał ważyć 2.5kg to jest to i tak jeszcze do wytrzymania, a w tym przypadku będzie trochę mniejI właśnie moje pytanie, jak się ma N70-300 do S120-400? Czy warto kupić tą Sigmę? Było już o niej kilka wątków, ale żaden nie rozwiał moich wątpliwości. Słyszałem że są w niej problemy z drgającą stabilizacją. Jak wygląda sprawa AF w praktyce? Niby silnik wbudowany, ale podobno trochę się gubi. 3000zł to absolutny max. Początkowo i tak miałem wydać na tele do 2000zł. Obiektyw ma służyć do fotografowania ptaków, zwierząt i ogólnie do tego do czego służy duży zoom w ultrazoomach
Po prostu 18-70 to trochę za krótko i myślę nad czymś dłuższym. Zwłaszcza interesuje mnie sprawa tej drgającej stabilizacji i działania AF, bo jakość zdjęć mogę zobaczyć na testach.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami