Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor 70-300 vs Sigma 120-400

Witam,
    Może to trochę dziwne zestawienie obiektywów, ale są one cenowo podobne. Byłem w 100% zdecydowany na N70-300, ale obecnie wg. cennika Nikona kosztuje on prawie 2900zł. Za podobne pieniądze mogę mieć Sigmę 120-400. Ma ona stabilizację, wbudowany silnik, podobno solidna obudowa. W sumie waga dla mnie nie gra roli. Nawet jakby obiektyw z aparatem miał ważyć 2.5kg to jest to i tak jeszcze do wytrzymania, a w tym przypadku będzie trochę mniej I właśnie moje pytanie, jak się ma N70-300 do S120-400? Czy warto kupić tą Sigmę? Było już o niej kilka wątków, ale żaden nie rozwiał moich wątpliwości. Słyszałem że są w niej problemy z drgającą stabilizacją. Jak wygląda sprawa AF w praktyce? Niby silnik wbudowany, ale podobno trochę się gubi. 3000zł to absolutny max. Początkowo i tak miałem wydać na tele do 2000zł. Obiektyw ma służyć do fotografowania ptaków, zwierząt i ogólnie do tego do czego służy duży zoom w ultrazoomach Po prostu 18-70 to trochę za krótko i myślę nad czymś dłuższym. Zwłaszcza interesuje mnie sprawa tej drgającej stabilizacji i działania AF, bo jakość zdjęć mogę zobaczyć na testach.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

Może o jedno zero za dużo albo 70-300 VR z delikatnie przepłacone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeqp Zobacz posta
    Witam,
    Może to trochę dziwne zestawienie obiektywów, ale są one cenowo podobne. Byłem w 100% zdecydowany na N70-300, ale obecnie wg. cennika Nikona kosztuje on prawie 2900zł.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/101813

Domyślnie

No ok, na skąpcu w najtańszych sklepach nadal kosztuje w granicach 1800zł, ale wszystkie nowe dostawy już są po 2800-900zł - wg. cennika. Ja narazie się tylko zastanawiam, jeszcze niczego nie kupuję, bo jeszcze nie mam za co

Cytat Zamieszczone przez deoc Zobacz posta
    Z minusow do ktorych trzeba sie przyzwyczaic to pierscien zoom'u dzialajacy w druga strone niz w 70-300VR . A plusy.... masz 400mm i dla mnie to byl powod do zakupu - myslalem o 150-500, ale co za duzo to nie zdrowo i jeszcze bedzie czas by kupic 500/4VR
    No właśnie najbardziej mnie interesuje 400mm Zawsze to 100mm dłuższe szkło. 150-500 odpada całkowicie ze względu na cenę. Myślałem też nad Sigmą 135-400, jednak odpadła - AF wolny, nie celny i w ogóle opinie ma nie najlepsze.

Domyślnie

Ja się zapytam inaczej. Czy jest sens zamieniać 70-300 VR na tą sigmę?
    Skoro jakość porównywalna oraz światło to zawsze 100mm więcej
    Pozdrawiam LiSEK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeqp Zobacz posta
    No ok, na skąpcu w najtańszych sklepach nadal kosztuje w granicach 1800zł, ale wszystkie nowe dostawy już są po 2800-900zł - wg. cennika. Ja narazie się tylko zastanawiam, jeszcze niczego nie kupuję, bo jeszcze nie mam za co

Jeśli to prawda to ktoś tu kogoś chce delikatnie mówiąc oszukać. W bhphoto.com 525 dolarów.

PS. Nowy 70-200/2.8 pewnie 15 tys. zł

Domyślnie

Mi też się wydaje że to jakaś ściema z tymi nowymi cenami.
    Gdyby tak było to sprzedaję 70-300vr i niewiele dokładając biorę 120-400
    Pozdrawiam LiSEK

Domyślnie

Ściema może być wszędzie, na forach, w plotkach, ale nie w oficjalnym cenniku. Nie sądze, aby tam był błąd, zwłaszcza że w MM w Koszalinie stoi Nikkor 70-300 VR za ponad 2800zł. Jeśli mam kupować N70-300 za takie pieniądze to naprawdę wolę dozbierać do Sigmy 120-400. I tak zrobię. Sigma jest w miarę nowa, więc raczej nie wycofają jej ze sklepów zanim uzbieram fundusze, a myślę, że nie będę żałował. Testowałem N70-300, bardzo mi się podobał, fajne szkło, szybki i cichy AF, stabilizacja rewelacyjna, no ale tyle za niego nie dam na pewno. Chyba że S120-400 podrożeje do 5000zł. Ale miejmy nadzieję, że nie

Domyślnie

hmmm co do drgajacej stabilizacji to czasem (naprawde rzadko) zdarzy jej sie "zawiesic" i troche potrzesie.... zdarzylo mi sie to moze ze 4 razy w ciagu roku. AF daje rade tak samo dobrze jak w Nikorze, a nawet czasem potrafi zaskoczyc in plus. Stabilizacja daje rade, a obiektyw nawet na 400mm jest uzywalny bez znacznej straty jakosci. Osobiscie roznicy miedzy miedzy nimi nie widze. Z minusow do ktorych trzeba sie przyzwyczaic to pierscien zoom'u dzialajacy w druga strone niz w 70-300VR . A plusy.... masz 400mm i dla mnie to byl powod do zakupu - myslalem o 150-500, ale co za duzo to nie zdrowo i jeszcze bedzie czas by kupic 500/4VR . U mnie przeznaczenie to samoloty...
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107639
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107720
    tu masz zdjecia robione tym obiektywem... jesli chcialbys jakies wieksze do "obejrzenia" to napisz...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów