Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: N24-70 a piasek

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie N24-70 a piasek

Witam!
    Niedawno wróciłem znad morza. Po powrocie zauważyłem, że mój obiektyw podczas ogniskowania zaczął pracować wyraźnie "szorstko". Po dokładniejszym oglądnięciu szkiełka okazało się, że pomiędzy częścią która się wysuwa, a tą stałą dostało się kilka ziarenek pisaku. Po ich usunięcu stwierdziłem, że na niewiele to się zdało - w obiektywie nadal coś szoruje. Na dodatek na wysuwającej się części obiektywu zauważyłem zarysowanie w kształcie linii prostej, tak jak by jakieś ziareno dostało się do wnętrza.
    W związku z tym mam pytanie: czy oddać obiektyw do serwisu, ile ew. takie czyszczenie może kosztować, czy lepiej nic nie ruszać i pozostawić to niech się samo dotrze?

Domyślnie

do serwisu, im szybciej tym lepiej

Domyślnie

Obawiam się, że samo się nie dotrze, pewnie serwis uderzy po kieszeni, jednak zawsze to lepiej niż zbierać na nowe szkiełko.
    Pozdrawiam
    Adam R.

Domyślnie

a jakieś opinie o serwisie w Warszawie? Ew gdzie mogę znaleźć?

Domyślnie

Prawie połowa zawartości tego forum dotyczy pracy tego serwisu No, przesadziłem trochę ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giewont Zobacz posta
    a jakieś opinie o serwisie w Warszawie? Ew gdzie mogę znaleźć?
    nie za dobre

http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html

Domyślnie

No tak ale to Londyn. A nad Wisła nie ma żadnego poczciwego serwisu?

Domyślnie

tylko jeden na ktory juz wiadro ... wylano na tym forum

Domyślnie

Jest na gwarancji? To może być kłopot. Z przodu jest uszczelka i dziwna sprawa jakby piasek dostał się do środka. Może to tylko "autosugestia" że pojawił się nowy odgłos, była partia tych obiektywów które obcierały o płytkę elektroniki która była źle zamocowana. Jesli tam jest piasek, odmówią naprawy gwarancyjnej a rozebranie tego szkła do podstawy to grubsza sprawa i wymaga kalibracji optyki a nie wiem czy w Polsce mają do tego oprzyrządowanie. Ja bym zostawił w spokoju i zapomniał o "chrupaniu"
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

majac na uwadze moje przygody z serwisowaniem tego szkla w Polsce serwis Nikon Polska bylby ostatnia instytucja do ktorej radzilbym wysylac ten obiektyw...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów